Vi har brugt nogle velsmagende nakkekoteletter og store
smørbønner til denne variant af chili con carne. Fuld af smag.
4 personer. Arbejdstid: 30 min. Kogetid: i alt 1½ time
#
200 g tørrede smørbønner
1 laurbærblad
5 stilke timian
5 fed hvidløg
4 nakkekoteletter
2 store løg
1 grøn peberfrugt
2 spsk olie
1 dåse koncentreret tomatpuré
2 dl vand
1 rød chili
500 g cherry tomater
salt og peber
Tilbehør:
3 modne avocadoer
1 limefrugt
4 fuldkornstortillaer
1 lille rødløg
1 bundt frisk koriander
*
Sæt bønnerne i blød i en stor skål med rigeligt koldt vand.
Lad bønnerne stå i køleskabet i mindst 8 timer og gerne et
helt døgn (eller se TIPS nederst).
Hæld udblødningsvandet væk, og kog bønnerne op i rigeligt
friskt vand.
Tilsæt laurbær, timian, og 3 upillede hvidløgsfed.
Lad bønnerne koge i ca. 1 time, til de er møre, men ikke
kogt ud.
Dryp af i en sigte.
Skær koteletterne i strimler, løgene i skiver og
peberfrugten i terninger.
Brun kødet i en varm stegegryde med olie.
Tilsæt løg og peberfrugt, og svits i et par min.
Tilsæt tomatpuré, vand og bønner, og kog det godt igennem.
Skru ned, og lad retten simre i 20 min.
Pil og hak de sidste 2 fed hvidløg.
Skyl chilien, og hak den.
Skyl cherry tomaterne, og skær dem i halve.
Vend det hele i gryden, og kog retten igennem. Smag til med
salt og peber.
Halver avocadoerne, kasser stenene, og skrab frugt kødet ud
i en skål.
Mos det sammen med limesaft og salt.
Varm tortillaerne under ovngrillen.
Smør avocadomos på tortillaerne, og skær dem i trekanter.
Drys med finthakket rødløg.
Server chili con carnen med tortillastykkerne, og drys med
hakket koriander.
TIPS: Smørbønner kaldes også limabønner.
Det er den største af de tørrede bønner, man kan købe her i
landet.
Bønnen lever op til sit navn, da den har en lækker, cremet
smag og konsistens.
Du kan bruge alle slags bønner til denne ret også bønner på
dåse.
TIPS: Du kan godt koge tørrede bønner uden at udbløde dem
først:
Skyl 500 g tørrede bønner, og læg dem i en tykbundet gryde.
Hæld 2½ liter koldt vand på, giv dem et opkog, og lad
bønnerne koge i 10 min.
Tilsæt 2½ tsk salt. et par fed hvidløg, et par laurbærblade.
1 lille løg og evt. et par skefulde olie. Læg låg på gryden, og lad bønnerne
SIMRE på komfuret eller i ovnen ved 160 °C. til de er møre det vil tage 1½-2½
time alt efter bønnernes type og alder.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin