2 store brød
¼ pk gær (12 ½ g)
6 dl vand
revet skal af 3 citroner
14 dl hvedemel
1 spsk salt
fast ost med smag (svarende til 10 skiver)
10 skiver skinke
lidt olivenolie
Bland gær, koldt vand, citronskal og hvedemel i en foodprocessor.
Kør dejen i 10-15 minutter.
Tilsæt salt og kør et par minutter mere. Lad dejen hæve under et klæde i 2 timer (eller natten over i køleskab).
Ælt den lidt og del den i 2 store kugler. Lad dem hvile 5 min.
Rul en kugle fladt ud.
Høvl halvdelen af osten ud over det miderste af dejen og læg 5 skiver skinke på.
Rul dejen sammen og tryk den godt til på alle sider, så osten ikke løber ud under bagningen.
Læg hvert brød i en aflang bageform (1 ½ liter), smurt med lidt olivenolie. Strø hvedemel på og lad brødene hvile 1 time under plastfilm eller et fugtigt klæde. Sæt en tom bradepande i ovnen og tænd ved 225°C.
Sæt brødene i ovnen og skru ned til 200°C.
Hæld lidt vand i den varme bradepande; dampen giver brødene en sprød skorpe. Bag dem i 35 min.
Citronbrødet - som også passer godt til en buffetmenu - er allerbedst nybagt, men holder sig fint et par dage. Det kan også fryses, og det kan tilberedes med blåskimmelost.