Lyst fra middelhavslandene - til 8-10 sofistikerede livsnydere.
Til dejen:
200 g hvedemel
60 sukker
100 g koldt smør
½ økologisk citron
1 tsk vaniljesukker
1 æggeblomme
Til fyldet:
2 ½ økologiske citroner
4 æg
1 æggeblomme
200 g sukker
1 ¼ dl fløde
1 spsk flormelis
Desuden tørrede bønner eller ærter og bagepapir til forbagning
Kom hvedemel og sukker i en skål.
Skær smørret i små terninger.
Riv citronskallen fint, og kom den ned til melet sammen med smør, vanilje, og æggeblomme.
Vask hænderne i koldt vand, så dejen lettere forbliver kold.
Ælt så dejen, indtil den er jævn og glat.
Rul dejen ud til en rund form det går meget let mellem to lag film.
Læg dejen i en tærteform med en diameter på 30 cm, og lad dejen stå koldt i formen 1 times tid.
Varm ovnen til 180° (varmluft 160°).
Læg et stykke bagepapir oven på dejen i formen og hæld ærter eller bønner i.
Bag dejen i midten af ovnen i ca. 10 minutter.
Til fyldet skylles citronerne og skallen rives.
Pres citronerne. Pisk æg, æggeblomme og sukker skummende med håndmikseren.
Tilsæt citronskal og -saft.
Pisk fløden til skum og vend flødeskummet i æggecremen.
Fjern bønner eller ærter fra den forbagte dej.
Hæld citroncremen på dejskallen og bag tærten ved 150° (varmluft: 130°), indtil cremen er fast.
Lad tærten blive helt kold.
Før servering tændes for grillen i ovnen.
Drys flormelis over kagen og brun den under den varme grill.
Pas på, det kan sagtens tage under 1 minut!
Server sammen med espresso.
kj pr. portion (10): 1400