Tian de courge sucree
Kunsten ved god madlavning er at få det bedst mulige ud af nogle få, enkle ingredienser. I Provence betyder det, at mange grønsager, såsom græskar, courgetter og spinat anvendes både i sødede og saltede retter med lige lækkert resultat. Den indbagte græskar i denne opskrift med sin knudrede og sprøde, karamelliserede overflade, minder noget om indholdet i en amerikansk græskarpie.
1 kg græskar uden skal og kerner, skåret i små terninger
70 g smør
70 g sukker
l/2 tsk kanel
1f2 tsk revet muskatnød
2 spsk appelsinskal, fintrevet
100 g gruyere, revet (kan udelades)
5 sammenpiskede æg
1 lille glas rom (kan udelades)
100 g rasp, blandet med:
2 spsk sukker
Forvarm ovnen til 230ºC. Kog græskarrene under låg i lidt vand i cirka 15 minutter. Når de er møre, sies vandet fra, og de pureres. Smelt halvdelen af smørret på en pande, kom sukker og græskar i, og lad det koge i cirka 10 minutter. Bland krydderier, appelsinskal og ost i. Tag det af varmen, og når det er kølet af, blandes æg og rom i. Hæld blandingen på et smurt serveringsfad, tryk rasp og sukker ned i overfladen, læg resten af smørret på i klatter, og bag den til overfladen er sprød og brun. Serveres varm.