½ pk.  gær 25 g   
3 dl   vand 
2 spsk  mørk sirup 
1 tsk  salt 
1 spsk  olie 
8 dl  rugmel eller blandingsmel 
Smuldr gæren i en skål, tilsæt koldt vand, sirup, salt og olie og rør i det til gæren er opløst.
Mål melet af i et litermål, så det ikke bliver banket for hårdt sammen.
Hæld 7 dl   af melet i skålen og ælt det hele  i ca. 5 minutter til en 
smidig dej.
Lad dejen stå overdækket og køligt natten over, gerne i en kold kælder 
eller viktualierum.
Lad den stå i 12 timer.
Kom dejen ud på et melet bord og ælt så meget hvedemel i dejen, så den 
bliver til at håndtere og ikke klæber.
Del dejen i 16 lige store  stykker, tril dem i hvedemel og læg dem på en plade 
med bagepapir.
Lad bollerne hæve i mindst 10 minutter.
Bag dem ved 250°C i ca. 10 minutter og lad dem derefter køle i 5-10 
minutter inden servering
Tips: Det er lettere at dele dejen i 16 dele, hvis du først ruller dejen 
ud til en rulle. Del den derefter midt over og del så hver del et par gange til.