Personer: 6 
1 Lammekølle (1,5kg) 
1 bdt frisk hakket rosmarin 
1 dl citronsaft 
Peber 
Fond: 
Ben fra lammekøllen 
1 lidt Olivenolie 
1 Porre 
1 Løg 
1 Gulerod 
2 Kviste timian 
5 Stilke persille 
5 Peberkorn 
3 dl tør hvidvin 
7 dl Vand 
Sauce: 
2 Olivenolie 
20 Hele fed hvidløg (pillede) 
4 dl Fond 
1 dl Tomatpuré 
4 Modne tomater 
Hvedemel 
Tilbehør: 
Kartofler skåret i både 
Gulerødder 
Broccoli 
Evt. oliven 
Fonden: Lammekøllen udbenes og snøres. Gnides med hakket rosmarin, citronsaft og peber. Trækker 2 timer i køleskab. Lammebenet brunes i olivenolie. Grøntsagerne deles i mindre stykker og svitses med. Krydderurter, peber, vin og vand tilsættes. Snurrer under låg i 1 time. Sies og koges ind til 4 dl 
Saucen: Lammekødet brunes på alle sider i olivenolie. Drysses med salt og peber. Hvidløgsfedene svitses med. 2 dl fond og tomatpuré tilsættes. Tomaterne skoldes, flås og kernerne fjernes. Tomatkødet hakkes og tilsættes. Snurrer under låg ca. 1 ¼ time. Undervejs tilsættes resten af fonden. Kødet tages op og trækker under folie 20 min. Saucen jævnes med hvedemel udrørt i lidt vand og koges igennem nogle min.
Tilbehør: Kartoffelbådene dryppes med olie, salt og peber og bages i ovnen ca. 1 time ved 200°. Gulerødder og broccoli dampes.
Lammekøllen skæres i skiver og serveres med saucen, kartoffelbådene og de dampede grønsager. Evt. kan der også serveres en skål sorte oliven som tilbehør.
--