Rugbrød
1. dag: 
1 portion surdej 
1 liter lunket vand + 
½ liter kærnemælk 
750 g hvedemel 
750 g knækkede rugkerner 
5 tsk groft salt 
2. dag: 
750 g groft rugmel 
200 g knæke hvedekerner 
200 g solsikkekerner 
200 g hørfrø 
1 stk maltøl 
1 ½ dl kærnemælk 
2 spsk sirup eller malt-sirup 
2 spsk olie 
1. dag: 
Vand, kærnemælk, surdej, salt, hvedemel og rugkerner røres sammen og står 24 timer. 
2. dag: 
Hvedekerner, solsikkekerner, hørfrø, øl, sirup, olie, kærnemælk og hvedemel røres i og det røres godt sammen. 
Dejen fordeles i 2 - 3 godt smurte forme(dejen må kun fyldes ⅔ op og glates godt ud). 
Den hæver 3 - 4 timer (til dejen når op til kanten af formen), og bager ca. 3 timer ved 200°C .