Om vinteren trives friske urter fint i vindueskarmen og om
sommeren på altanen eller i haven. Plant dem i smukke potter!
• Krydderurter indeholder olier som fremmer fordøjelsen.
• Den fyldige smag fra urterne gør at du ikke behøver bruge
så meget salt i maden.
Friske urter smager altid vidunderligt, men visse typer som
fx salvie og rosmarin er meget kraftige, så vær derfor varsom med disse.
Kørvel, persille, dild, estragon og purløg har en mild smag.
De passer i fx salater eller, som her, i en suppe.
Milde urter taber deres smag når de varmes for meget op.
Krydderurter er godt til grønsager.
Mynte til grønne ærter, estragon til gulerødder, basilikum til
tomat, dild/purløg til kartofler. Gule ærter uden timian? Nej, vel?
Laurbærblade, rosmarin, merian, oregano, salvie og sar
udvikler bedst deres smag hvis de får lov at koge eller stege med.
Et anderledes og lidt asiatisk præg får du hvis du bruger
koriander, citrongræs, mynte eller asiatisk basilikum i dine anretninger.
Tips & råd
Friske urter kan købes i små potter i supermarkeder og hos
grønthandleren. Et godt alternativ er de små pakker med frosne
krydderurteblandinger som kan købes mange steder.
En populær urteblanding er "Herbes de Provence"
som stammer fra middelhavsområdet. Oregano. sar, timian, rosmarin og merian er
de urter som plejer at indgå.
Disse kraftfulde middelhavsurter passer godt i gryderetter
eller på pizza.
Tørrede urter kan købes overalt. Vælg helst de som er i
store blade, de holder bedst på smagen. Tørrede urter opbevares svalt, mørkt og
tørt.
Mix (oliven)olie med friske urter, fx basilikum i en blender
og brug det sammen med vineddike til salater. Det kan holde sig ca. en uge i
køleskabet.