Porchetta er en vidunderlig italiensk ret, som både kan
tilberedes på grillen eller i ovnen. I denne opskrift på lammerullesteg bruges
et lammeslag.
Men hvad er porchetta? Det er i virkeligheden en traditionel
italiensk rullesteg af svineslag der er fyldt med skønne velduftende grønsager
og krydderurter som fx fennikel, løg, hvidløg, salvie eller rosmarin, der
tilberedes i ovnen eller på grillen. Kombinationen af krydderurter og kødet
passer utrolig godt sammen, og kan serveres på flere forskellige måder. Ved, at
lade skindet være på slaget får du den sprødeste og lækreste rullesteg du kan
forestille sig.
Køb en lammebov hos slagteren og bed ham om at tage benet ud
og skære kødet op, så det ligger helt fladt. Fyld stegen med grofthakket
persille, finthakket hvidløg og godt med salt og peber.
Rul stegen stramt sammen og bind omkring den med
bomuldssnor. Nu kan stegen skæres ud til medaljer (der holdes sammen med en
tandstikker) og grilles som koteletterne 3-4 min. på hver side.
Eller den kan steges hel på spid som en lammekølle:
Pisk olie med rødvin, rigeligt peber fra kværn og
Kryddersauce.
Rullen pensles overalt med olien og sættes på det roterende
spid, der skal anbringes i god afstand fra kullene.
Stil en alubakke under lammerullen til at opfange fedtet ellers
oser det.
En lammerulle skal have mellem 1 og 1½ times stegetid, alt
afhængigt af rullens tykkelse.
Den bør pensles med krydderolien af og til.
Prøv om lammerullen er gennemstegt ved at stikke en kødpind
ind i rullens midte.
Hvis saften, der siver ud, er rød, har den ikke fået nok.
Lammekød smager bedst, når det er stegt rosa.
Hvis rullen ikke er brunet nok, må du flytte spiddet længere
ned de sidste 5-10 min.
Drys af og til stegen med groft salt, men ikke den første
halve time.
Lad rullen ligge og hvile på skærebrættet et kvarters tid,
inden kødet skæres ud i tynde skiver.
Tips: Især til lam smageren Græsk salat dejligt. Den består
altid af tomater, salatagurk, løg og fetaost. Skær tomaterne i skiver eller
både, agurken og osten i terninger og løgene i ringe. Pynt med sorte oliven og
vend salaten i olie pisket med citronsaft, presset hvidløg og rigeligt
friskkværnet peber.