En
rigtig efterårsmenu med simremad og friske æbler til dessert.
Langtidsstegt nakkekam med
græskar og gremolata
4 personer.
Arbejdstid: 45 min. Stege-/kogetid: ca. 1½ time
#
750
g nakkekam uden svær
2 tsk
groft salt
2-3
spsk barbecuesauce eller krydret tomatketchup
evt.
3-4 kviste frisk timian eller 1 tsk tørret
4 løg
6-8
stilke bladselleri
1
mørk øl fx en porter
Tilbehør:
1
græskar (butternut eller hokkaido)
Kartoffelbåde med rosmarin
1
kg kartofler
1 spsk
olie
3-4
kviste frisk rosmarin eller 1 tsk tørret
groft
salt
Gremolata:
2
store håndfulde bredbladet persille
2
skiver hvedebrød uden skorpe
1
økologisk citron
2-3
spsk olie
2
fed hvidløg
*
Gnid
kødet med salt, barbecuesauce og timianblade.
Pil
løgene, og skær dem i både. Rens bladselleristilkene, og skær dem i mindre
stykker.
Læg
løg og bladselleri i bunden af et ovnfast fad, krydr med lidt salt, og hæld
øllet over.
Læg
kødet oven på urterne.
Dæk
fadet med låg eller stanniol, og sæt det i ovnen ved 175 °C i ca. 1½ time, til
kødet har en centrumtemperatur på 70 °C målt med et stegetermometer.
Lad
kødet hvile i ca. 15 min., og skær det i skiver.
Vask
græskarret, og skær det i grove stykker med skræl.
Fjern
kernerne, og læg stykkerne på en bageplade med bagepapir.
Bag
i ca. 40 min. sammen med kødet, til de er møre.
Skrub
kartoflerne, skær dem i både, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
Bland
kartoflerne med olie og rosmarin, og sæt dem i ovnen sammen med kødet den
sidste halve time.
Skru
op til 225 °C, når kødet er taget ud, og bag kartoflerne møre og sprøde i ca.
15 min.
Rør
et par gange undervejs, så de bliver sprøde og gyldne på alle sider.
Drys
med salt.
Skyl
og hak persillen, og bland dem med fint smuldret brødkrumme, fintrevet
citronskal, olie og knust hvidløg.
Server
skiver af kød med stegesky og -urter, ovnbagte græskar og kartofler.
Drys
med gremolata.
Æbledessert med kanelcreme
4 personer.
Arbejdstid: ca. 20 min. Kogetid: ca. 5 min.
#
4
syrlige æbler
ca.
12 makroner
Creme:
2½,
dl sødmælk
25
g sukker
3
æggeblommer
15
g majsstivelse
1 tsk
stødt kanel
1 spsk
sukker
½
dl piskefløde
*
Pisk
mælk, sukker, æggeblommer, majsstivelse og kanel godt sammen i en gryde.
Kog
cremen under omrøring i ca. 4 min.
Si
cremen over i en skål.
Drys
med sukker, og afkøl cremen.
Pisk
cremen igennem med piskefløde.
Riv
æblerne groft, og anret dem i portionsglas med makroner og kanelcreme.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin