Navnet kommer af, at man satte et tællelys (prås) i kagen, inden den blev sat i ovnen. Kagen var i gamle dage en julegave til gårdens tjenende piger og karle. Det er en sjov julekage, som har lidt historie, derfor er den taget med. 
 
4 dl havregryn 
2 ½ dl sødmælk 
1 æg 
3 spsk brun farin 
2 spsk hvedemel 
1 tsk bagepulver 
1 dl rosiner 
1 knsp salt 
¼ tsk stødt kanel 
¼ tsk stødte nelliker 
1 tsk reven citronskal 
25 g mandler 
Endvidere: 1 lille lys 
 
Kom havregrynene i en skål og hæld mælken på. 
Pisk æg og farin sammen og rør grynblandingen i. 
Bland hvedemel, bagepulver og rosiner og kom salt, kanel, nelliker, reven citronskal og grofthakkede mandler i. 
Rør det sammen med havregrynsblandingen. 
Kom dejen i en smurt og med havregryn drysset rund form og bag kagen nederst i ovnen ved 170°C i ca. 40 minutter. 
Dejen må ikke hænge i, når der stikkes i den med en strikkepind. 
Sæt et lys midt i kagen, når den serveres.