1 l sødmælk
1 stang god vanilje (fx polynesisk vanilje)
125 g grødris
75 g sukker/rørsukker
120 g mandler (helst spanske)
½ l piskefløde
Bring forsigtigt sødmælken i kog i en tykbundet gryde.
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud med en lille kniv og kom både korn og stang i den varme mælk.
Kom grødrisene i en sigte og skyl dem med koldt vand.
Lad dem dryppe af i sigten.
Kom risene i den kogende mælk under omrøring.
Skru ned for varmen og læg låg på gryden.
Lad risene koge ved svag varme i cirka 30 minutter, eller indtil de er møre.
Rør ofte i risene under kogningen.
Vær opmærksom på, at grøden skal være lind, da riskornene suger en masse væske under afkølingen.
Hæld grydens indhold over i en skål, når risene er færdige.
Drys sukkeret på overfladen af i risene og lad dem køle af.
Stil skålen i et koldt vandbad med isterninger i (sukkeret vil smelte helt).
Skold, smut og hak mandlerne groft.
Tag den flækkede vaniljestang op og skrab indholdet ud af den. Kassér stangen. Tilsæt mandlerne og vend rundt.
Pisk fløden let.
Vend først ⅓ flødeskum i risblandingen og til sidst resten.
Hæld det hele i en serveringsskål og lad den gerne stå koldt til næste dag.
--