Surdej:
1 ½ dl kærnemælk
1 tsk salt
2 ½ dl groft rugmel (ca. 125 g)
Dej:
Surdej
25 g gær
½ ltr. lunkent vand
2 tsk salt
50 g kartoffelmel
100 g sigtemel
650 - 700 g groft rugmel
Surdejen blandes sammen, drysses med lidt hvedemel og dækkes med plastic. Stilles i køleskabet 4 - 6 dage. Dejen: Gæren røres ud i lidt vand, og blandes i surdejen, sammen med resten af vandet. Tilsæt salt, kartoffelmel, sigtemel og lidt efter lidt rugmelet. Det æltes godt sammen på bordet, til den er glat og blank. Hæver 1 time. Æltes igennem igen, kommes i smurt form og efter hæver i 30 min. Snit og pensel brødet med vand blandet med smeltet smør, og bag det ved 175ºC i ca. 1 ½ time, på nederste rille.