Ha' god tid.
Surdej:
125 g groft rugmel
¼ tsk salt
1,5 dl kærnemælk
Rugbrød:
750 g groft rugmel
750 g hvedemel
1,5 L lunkent vand
2,5 dl lun kærnemælk
1 maltøl
200 g skårne hvedekerner
200 g hørfrø
200 g solsikkekerner
500 g knækkede rugkerner
2 spsk mørk sirup
2 spsk sukker
●
Ingredienserne til surdej røres sammen og stilles lunt, med tætsluttende låg i 3-4 dage.
Rugmel, hvedemel og vand tilsættes surdejen og stilles lunt i 48 timer.
De øvrige ingredienser tilsættes, og inden dejen kommes i forme fratages ca 200 g til surdej, som dækkes med 3 spsk groft salt. Kan gemmes 3 uger i køleskab. (kan fryses i op til 3 mdr.)
Dejen kommes i 2 smurte forme og må ikke nå højere end 2,5 cm fra kanten. Brødene hæver tildækket og lunt i 8-10 timer.
Brødene bages i 100 min ved 180ºC med bagepapir over.
Tips: Alle hårde kerne bør stilles i blød i samme tidsrum.
Surdejen kan også laves af 5- gær, . rugmel og 1½ dl lunkent vand, 1 knsp salt og en tsk sukker. Rør sammen og stil til syrning natten over eller ca. 8-10 timer.
$1
$2