Logo

tofu info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

tofu info

 

Tofu (traditionel kinesisk: 荳腐, simplificeret kinesisk: 豆腐, pinyin: dòufu), også kaldt sojabønneost, er et fødemiddel af kinesisk oprindelse, fremstillet af sojabønner. Fremstillingen ligner fremstillingen af ost, idet sojamælken koaguleres, og massen derefter presses til blokke.

 

Forskellige typer tofu

Frisk tofu: Frisk tofu er produceret direkte fra sojamælken.

 

Fast tofu: Denne type tofu har en fast struktur. Den er egnet til at blive skåret i terninger eller skiver og stegt, bagt eller friturestegt. Da den beholder sin form, kan den spises med spisepinde.

 

Silketofu: Silketofu har en blødere konsistens end fast tofu. Den er egnet til brug i saucer, cremer og suppe.

 

Røget tofu: Denne type tofu er fast tofu, der er blevet røget (fx over bøg). Dens særlige smag gør den velegnet som erstatning for røget kød.

 

Marineret tofu: Fast tofu kan lægges i en marinade af for eksempel sojasauce, eddike, eller sesamolie samt diverse krydderier og krydderurter. Da frisk tofu i sig selv har en ret neutral smag, får den mest af smagen fra marinaden.

 

Frysetørret tofu: Frysetørret tofu er meget let og holdbart og derfor egnet til fx camping. Den skal ligge i varmt vand eller bouillon før brug, hvorefter den får en svampeagtig struktur.

 

Frossen tofu: At fryse fast tofu får vandindholdet til at krystallisere, hvilket resulterer i dannelsen af huller. Tofuen får samtidig en gullig farve. Frossen tofu optøs før brug.

 

Dybstegt tofu: Dybstegt tofu er fast tofu, der skæres i små terninger og frituresteges, så den får en gylden, sprød overflade og en svampeagtig struktur indvendigt.


tofu info 

 

Fremstilling

Til fremstilling af tofu bruges sojamælk og en koagulant. Denne koagulant er ofte et salt såsom kalciumsulfat eller magnesiumklorid. Magnesiumklorid sælges ofte i form af nigari.

Under fremstillingen af tofu skabes der spiselige biprodukter:

 

Sojamælkeskind: Når sojamælken koges, dannes der på overfladen en skind, som opsamles og tørres.

Okara er det, som er tilovers, når mælken er blevet presset ud af de mosede sojabønner; okara kan bruges til i gryderetter, postejer og vegetariske bøffer.

 

tofu info

 

Anvendelse

I Asien anvendes tofu traditionelt i supper og braiserede, lynstegte eller dampede retter. Tofuen kan enten spises, som den er, eller krydret.

I Vesten er tofu blevet hovedsageligt adopteret af vegetarer og sundhedsinteresserede mennesker som en proteinrig og kolesterolfri erstatning for animalske produkter. Fast tofu kan bruges til kebab, bøffer, tofupølser og retter, som kræver en fast konsistens (postejer, ostekager o.l.). Silketofu kan bruges som erstatning for æg og mælkeprodukter (veganske "æggekager", milkshakes o.l.).

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.777 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her