Logo

Tjällknöl - elgsteg

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Dette er en gammel svensk opskrift hvis historie fortaber sig noget i det uvisse. Sagnet fortæller at en nordsvensk bondefamilie ventede fint besøg. For at rigtigt kræse for de besøgende valgte familien at servere elgsteg for dem. Da det var om vinteren var stegen, som blev opbevaret i et udendørs fadebur, frossen, og for at tø den op lagde konen den i en ovnen på brændekomfuret et par timer. Desværre glemte den ulykkelige kone stegen og den stod i ovnen natten over. Da hun næste dag kom på det igen skyndte hun sig hen og åbnede ovnen, og så at stegen ikke var ødelagt men i stedet blevet langtids-stegt ved en lav temperatur, og derved var det blevet en steg med en fantastisk velbevaret kødstruktur.

1 ½ kg benfri elgsteg (eller godt oksekød så som højreb eller klump)

Marinade:
4 dl vand
2 dl kinesisk soya
2 spsk groft salt
2 tsk stødt sort peber
1-2 fed hvidløg eller alm. løg

Elgstegen (oksestegen) tages direkte ud af fryseren og lægges dybfrossen i oven ved 75-80ºC i 12 timer. Marinaden tilberedes ved at de forskellige ingridienser blandes og hvidløgen tilsættes ( den kan enten presses eller skæres i skiver efter behag). Efter de 12 timer tages kødet ud af ovnen og lægges i marinaden. Kød og marinade stilles i køleskabet i 4-6 timer. Kødet skal være dækket eller så skal det vendes med jævne mellemrum.
Efter det, er kødet serveringsklart.

Kødet passer fantastisk god til alle former for kartoffelgratin og andre gratiner, samt til diverse former for kartoffelsalat m.m. Desuden er det en fantastisk ingrediens i biksemad. Derudover er det godt som pålæg.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (9 stemmer)
Siden er blevet set 11.315 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
18921-09-2014 12:03:03 Kirsten Dirchsen
Helt fantastisk resultat. Stegen blev smukt rosa indeni og lignede en god roastbeef. Alle informationer om at Elgkød er tørt blev gjort til skamme. Stegen var mør og saftig. Jeg gav den ca 12 timer og den havde en kernetemperatur på 57. Den blev lagt i en pose med lagen og hvilede i 7 timer i køleskab. Vi serverede den med langtidsbagte stilktomater.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her