Logo

Italiensk vintermad - opskrifter på skønne og sanselige retter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Italiensk vintermad - opskrifter på skønne og sanselige retter

Fra højre og mod uret: Oksegryde med sort peber, lasagne med gorgonzola, italiensk salat, tiramisu og minestrone.

 

Italienerne er mestre i at gøre måltidet til en sanselig oplevelse ved bl.a. at bruge friske krydderurter, krydderier, kapers og kaffe - Cibo invernale italiano.

 

 

Minestrone

Minestrone laves på sæsonens grønsager og hvad man har ved hånden. Byt endelig ud i ingredienslisten efter behag. Det er en stor portion, men suppen kan fryses.

Arbejdstid: 30 min. Koge/stegetid: 45 min. Fryseegnet. 3-4 personer.

 

#

1 løg

1 fed hvidløg

2 gulerødder (tern)

2 stilke bladselleri (fintsnittet)

1 spsk olie

¾ l bouillon (eller vand)

1 laurbærblad

1 tsk finthakket rosmarin

1 tsk frisk timian

1 kartoffel (tern)

½ porre (fintsnittet)

1 håndfuld grønkål (fintsnittet)

1 dåse hakkede tomater

1 dl perlespelt

1 dåse borlotti eller hvide bønner

salt og peber

*

 

Hak løg, hvidløg, halvdelen af gulerod og bladselleri fint i en foodprocessor og steg dem gyldne i en stor gryde med olie.

Tilsæt bouillon/ vand og giv det et opkog.

Tilsæt krydderier, grønsager, tomater, spelt og afdryppede bønner og lad suppen simre ca. 30 min.

Tilsæt lidt mere vand, hvis suppen bliver for tyk.

Smag til med salt og peber og server med revet parmesanost og brød.


 

Insalata Russa

Italienerne kalder denne salat for ukrainsk salat og den minder sjovt nok meget om den, vi kalder for italiensk salat. Den serveres gerne som antipasto (forret) måske sammen med lidt kolde kødudskæringer.

Arbejdstid: 20 min. Kogetid: 8 min. Ikke fryseegnet. 4 personer

 

#

1 gulerod (små tern)

1 kartoffel (små tern)

75 g grønne bønner (små stykker)

75 g frosne ærter (optøet)

1 spsk vineddike

1 spsk olie

1 spsk kapers

75 g mayonnaise

1-2 hårdkogte æg

1-2 spsk hakket

persille

salt og peber

*

 

Kog kartofler og gulerødder i letsaltet vand ca. 4 min.

Tilsæt bønner og kog 3 min.

Tilsæt ærter og kog 1 min.

Hæld grønsagerne på et dørslag, skyl dem med koldt vand og lad dem dryppe af.

Pisk vineddike sammen med olie og kapers og vend grønsagerne i.

Vend mayonnaise i og smag til med salt og peber.

Anret med både af hårdkogt æg og pynt med hakket persille.

Server som forret eller tilbehør.

 

Tips: tilsæt evt. 1 dåse tunfisk i olie og server som en frokostret.


 

Lasagne med gorgonzola

En vegetarisk pastaret, der tilberedes med de grønsager, der er ved hånden.

Arbejdstid: 30 min. Koge/stegetid: 45 min. Fryseegnet.  2 personer. Er du alene så halver portionen.

 

#

125 g friske lasagneplader

 

Sauce:

15 g smør

15 g hvedemel

¼ l mælk

75 g gorgonzola

muskatnød

salt og peber

 

Fyld:

1 fed hvidløg (finthakket)

1-2 spsk olie

300-500 g grønsager:

aubergine, broccoli, squash, radicchiosalat, spinat el. lign.

*

 

Tænd ovnen på 200 °C.

Smelt smør i en gryde, tilsæt mel og bag det igennem under omrøring.

Tilsæt mælk og kog saucen igennem 5 min.

Smag til med gorgonzola, revet muskatnød, salt og peber.

Steg grønsager halvmøre i en gryde/ pande med olie og hvidløg og krydr med salt og peber.

Læg lasagnepladerne i lag med sauce og grønsager i en smurt form.

Slut af med sauce og sæt lasagnen i ovnen 25-30 min.


 

Oksegryde med peber og rødvin

En toskansk ret, der siges at stamme fra byen Impruneta, hvor arbejderne i terracottabrænderierne, lod retten simre ved eftervarmen i de store ovne.

Arbejdstid: 30 min. Koge/stegetid: 3 timer. Fryseegnet. 4 personer

 

#

1 løg (finthakket)

2 gulerødder (tern)

2 stilke bladselleri (tern)

2 spsk olie

1 fed hvidløg (finthakket)

1 spsk hel sort peber (groft knuste)

500 g skært oksekød (tern)

250 g stribet flæsk uden svær (tern)

1 rød peberfrugt (tern)

¼ l rødvin

1 dåse hakkede tomater

salt og peber

 

Tilbehør:

4 skiver italiensk brød, 1 fed hvidløg og 1 spsk olie

*

 

Steg løg, gulerod og bladselleri bløde og blanke i en stegegryde med olie.

Tilsæt hvidløg, 1 tsk salt og halvdelen af peberet.

Læg kødet i gryden og brun det på alle sider.

 

Tilsæt peberfrugt og steg et par min.

Tilsæt vin og giv det et opkog.

Tilsæt tomater og giv det et opkog.

Skru ned og lad retten simre 2-3 timer.

Tilsæt evt. vand eller bouillon, så retten ikke koger tør.

 

Tilsæt resten af peberet, når kødet er mørt og saucen tyk.

Smag til med salt og server med brød: rist brødet gyldent, gnid det med et overskåret hvidløgsfed og dryp det med olie.

Giv også nogle grønsager til, fx smørsauteret spinat eller grønne bønner med hvidløg og skalotteløg.


 

Klassisk Tiramisu

Tiramisu er italiensk og betyder "kvik mig op". Desserten bliver faktisk bedst, hvis den laves dagen før.

Arbejdstid: 30 min. Køletid: min. 3 timer. Ikke fryseegnet. 6 personer.

 

#

3 pasteuriserede æggeblommer

3 spsk sukker

250 g mascarpone

3 pasteuriserede æggehvide r

2 spsk sukker

200 g ladyfingers (sprøde italienske kager: Savoiardi)

2 dl stærk kaffe

2 spsk kakao

revet eller hakket chokolade

*

 

Pisk æggeblommer og sukker til en tyk creme.

Pisk mascarponen blød.

Pisk æggehvider og sukker til blød marengs.

Vend mascarpone og æggeblommecreme sammen og vend marengsmassen i.

Dyp ladyfingers en ad gangen i kaffe og læg dem i bunden af et fad.

Bred halvdelen af cremen over kagerne og sigt et tyndt lag kakao over.

Dyp de resterende kager i kaffe og læg dem ovenpå, men på den anden led.

Bred resten af cremen over kagerne, sigt kakao over og pynt evt. med chokolade.

Dæk fadet med film og sæt det i køleskab min. 3 timer.

 

Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 5.941 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her