
 Serveres hele eller flækkede med smør. I Sverige er det
tradition at servere Safranbrød på Luciadagen den 13. december. 
30 stk. Tilberedningstid: ca. ½ time. Hævetid, i alt: 1 time.
Bagetid: 10-15 min. Fryseegnet. 
 
#
100 g smør eller margarine 
½ liter mælk 
50 g gær 
1 g safran 
1 tsk salt 
40 g sukker (½ dl) 
1 æg 
ca. 750 g hvedemel (12-13 dl) 
Til pensling: 
1 æg 
2-3 spsk birkes eller sesamfrø 
*
1. Smelt fedtstoffet i en lille gryde og bland det med
mælken. 
Lad det blive fingervarmt. Udrør gæren heri. 
 
2. Tilsæt stødt safran, salt, sukker og sammenpisket æg. 
Kom melet i lidt ad gangen og ælt dejen blank og smidig. 
Lad dejen hæve tildækket på et lunt sted i 40 min. 
 
3. Ælt dejen let og del den i 30 små portioner. 
Rul til tynde pølser og form dem til kranse, kringler,
snoninger eller andre former efter fantasien. Lad dem efterhæve på bagepladen
beklædt med bagepapir i ca. 20 min. 
 
4. Pensl brødrene med sammenpisket æg og drys dem med birkes
eller sesamfrø. 
Bag brødene ved 225 °C i ca. 15 min. på midterste rille i
ovnen. 
 
Tips: Hel safran (de tynde krokusstøvdragere) er bedst, da
stødt safran kan være blandet med andet fyldstof. Hel safran skal stødes sammen
med lidt sukker, inden det bruges. 
 
Variation: 
Kom 1 dl rosiner eller korender i dejen sammen med melet og
udelad helt birkes eller sesamfrø.
 

 
Safranbrød i flere faconer.