1 overskåret fed hvidløg 
3 dl tør hvidvin 
1 spsk  citronsaft 
1 ½-2 spsk  Maizena eller hvedemel 
450 g reven emmentaler (eller en kombination af emmentaler og gruyère) 
2-3 spsk  kirsch  
hvid peber og muskatnød eller paprika og pulveriseret kryddernellike 
 
Tilbehør: 
2 skiver franskbrød (eller italiensk brød eller flûte) med skorpe skåret i terninger på 3 centimeter 
Kogt kylling, skinke, rejer 
Rå eller kogte grønsager 
 
Gnid en kasserolle indvendig med et overskåret hvidløgsfed som derefter smides ud. 
Hæld vin og citronsaft ned i kasserollen og varm det op over jævn varme til kogepunktet, men undgå at det kommer i kog. 
I en skål blandes Maizena/hvedemel med den revne ost. 
Under stadig omrøring af vinen tilsættes en håndfuld ost. 
Når osten er smeltet iblandes endnu en håndfuld ost. 
Rør indtil den er smeltet. 
Fortsæt på denne måde indtil al osten er smeltet. 
Hvis man ønsker det, kan man krydre med hvid peber og muskatnød eller paprika og pulveriseret kryddernellike. 
Hæld det over i en fonduegryde og sæt den over svagt eller jævnt blus. Hver person har sin egen lange fonduegaffel, tallerken og almindelige gaffel. Spid noget af tilbehøret på fonduegaflen og rør det rundt i en cirkelbevægelse i fonduegryden. 
Tilbehøret lægges over på tallerkenen og spises med gaflen. 
Hvis fonduen er for tynd, tilsættes mere ost. Hvis den bliver for tyk, røres mere varm vin i. 
Hvis blandingen skiller, varmes den godt igennem mens der piskes kraftigt i den. 
Derefter skruer man ned for varmen. 
Blandingen skiller normalt ikke hvis man rører rundt i den hver gang man dypper tilbehøret i den.