5 dl groft rugmel 
50 g smør eller margarine 
5 dl kogende vand 
5 dl koldt vand 
1 spsk salt 
2 spsk sirup 
1 spsk stødt kommen 
50 g gær 
7 dl groft rugmel 
1 L hvedemel med meget gluten 
Hæld 5 dl rugmel i en dejskål.  
Tilsæt fedtstoffet i små stykker. 
Hæld det kogende vand i og rør rundt. 
Lad det stå i ca. 10 min.
Rør det kolde vand, salt, sirup og kommen i. 
Blandingen skal være håndvarm. 
Smuldr gæren i og rør rundt, til den er opløst.
Tilsæt rug- og hvedemel, men gem ca. 1 dl af hvedemelet, til brødet skal 
æltes igen. 
Ælt dejen kraftigt, 5 min. på maskine eller 10 min i hånden. 
Den skal føles smidig.  
Hæver tildækket til dobbelt størrelse i ca. 45 min.
Ælt dejen smidig på et meldrysset bagebord og del den i 3-4 stykker. 
Form dem til brød. 
Læg brødene på tværs på en bageplade dækket med bagepapir og lad dem hæve tildækket i 30 min.
Bages ved 175º i ca. 1 time. 
Afkøles en bagerist, under et viskestykke.