Logo

Kalvefond

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Kalvefond

Mange vil måske tænke, at der er for besværligt at lave en sin egen kalvefond, men tidsmæssigt passer den sig selv. og det er umagen værd ... Brun kalvefond er basis i mange gode saucer. Kalvefond er nem at anvende ved tilberedning af sauce, suppe, gryderetter, patéer, forloren skildpadde og osso buco...

# Ingredienser
10 kg kalveben og -knogler
140 g koncentreret tomatpure
3 store gulerødder
3 store porrer
200 g knoldselleri (eller et par sellerikviste)
5 store løg
3 hele hvidløg
persille
timian (i kviste, helst frisk)
30 sorte peberkorn
10 tørrede koriander 2
2 laurbærblade

* Tilberedning

Sav ben og knogler ud, hvis stykkerne er for store (eller få slagteren til det) og smør dem ind med tomatpuréen.

Brun dem en halv times tid i den forvarmede ovn med et stykke bagepapir i bradepanden, så den er nem at gøre ren bagefter.

Så er de klar til at blive sat over i en stor gryde med koldt vand, der lige dækker benene.

 

Mens gryden varmer op, rengøres grønsagerne og skæres ud i passende, store stykker.

De store løg halverer man med skallen på og lader dem få et øjeblik med snitfladen nedad på en brandvarm pande.

Både den brankede snitflade og de brune løgskaller er med til at give fonden farve og overflødiggør vildledte husmødres anvendelse af den madkosmetik, som sælges under betegnelsen kulør eller soya, og som var en traditionel bestanddel af vor barndoms tykke, brune sauce.

Hvidløgene bruges, som de er.

Vent med at komme løg og grønsager i gryden, til den har kogt nogle minutter og er skummet.

Kalvefond  

Kom krydderierne i gryden samtidig og skru ned for varmen, så fonden kan stå og simre i 6-7 timer, hvor du jævnligt skummer.

Derefter sies den og koges yderligere ned, til der kun er 2-3 liter tilbage.

Den må ikke bulderkoge - så koger fedtet ind i fonden.

Lad den køle af og frys den evt. ned fx i terninger i en frysebakke.


Kalvefond

Kalvefond kan købes færdiglavet, meen det er ikke det samme...

 


 


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 4.733 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her