Logo

Med italiensk inspiration

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Med italiensk inspiration

 

Spis på italiensk med danske råvarer. Alle opskrifter er til 4 personer, med mindre andet er nævnt.

 

Det italienske hovedmåltid består som regel først af lidt appetitvækkere, som kan være lidt pølse og nogle marinerede grønsager (Antipasto), derefter en enkel pastaret, suppe eller risotto (Primo). Så en lille portion fisk eller kød ledsaget af grønsager eller salat (Secondo) og til sidst lidt ost og frugt eller sødt (Dolce). Til hele måltidet nydes vand, vin og store mængder brød.

At spise på italiensk gør måltidet til en lang og hyggelig proces, så maden nydes optimalt og ligger godt i maven. Derfor er det en god ide at benytte den italienske model.

 

Antipasto:

Sellerisalat med kapers og persille - her serveret med lidt god dansk skinke

Arbejdstid: 20 min. Kogetid: 1 min.

#

300 g knoldselleri

4 stilke bladselleri

3 spsk mayonnaise

3 spsk fromage frais

1 spsk dijonsennep

1 spsk citronsaft

2 spsk kapers

3 spsk hakket persille

salt og peber

 

Tilbehør:

Skagen skinke eller en anden lufttørret skinke

brød

*

Skræl knoldsellerien, og skær den i tynde strimler.

Snit bladselleristilkene fint.

Blancher knoldselleristrimlerne 1 min. i kogende, letsaltet vand, læg dem straks i iskoldt vand, og lad dem dryppe af i et dørslag.

Rør mayonnaise og fromage frais sammen med sennep, citronsaft, kapers og persille, og smag til med salt og peber.

Vend de to slags selleri i salaten, og anret på et fad med tynde skiver skinke.

Server med brød.

 

Primo:

Pasta med spinatpesto med valnødder

Arbejdstid: 20 min. Kogetid: 10 min.

#

Pesto:

125 g frisk spinat

50 g valnøddekerner

1 fed hvidløg

¾ dl koldpresset rapsolie eller jomfruolivenolie

50 g Thise Vesterhavsost eller parmesanost

salt og peber

 

Pasta:

300 g fuldkornspasta

1 tsk fintrevet citronskal

50 g Thise Vesterhavsost eller parmesanost

*

Skyl spinaten grundigt i flere holdt koldt vand, og slyng den tør.

Hak valnødder og pillet hvidløg fint i en foodprocessor, og tilsæt spinaten.

Kør til puré, og tilsæt olien og 2-3 spsk revet ost.

Smag til med salt og peber.

Kog pastaen al dente efter pakkens anvisning.

Hæld den på et dørslag, men gem 1 dl af kogevandet.

Hæld pastaen tilbage i den varme gryde, og vend pestoen i.

Tilsæt evt. lidt kogevand, og smag til med salt og peber.

Anret pastaen i varme tallerkener, og drys med fintrevet citronskal og revet ost.

 

Secondo:

Kyllingebryst à la saltimbocca

Arbejdstid: 20 min. Koge/stegetid: 10 min.

#

500 g kyllingebryst

4 skiver lufttørret skinke fx Skagen skinke

2 kviste frisk salvie

40 g smør

2 dl hvidvin

salt og peber

*

Del kyllingebrysterne i halve på den flade led, og læg en halv skive skinke og et salvieblad på hver.

Fæst med tandstikkere.

Brun kødet på en varm pande med 10 g smør i ca. 3 min. på hver side, og drys med salt og friskkværnet peber.

Tag kødet op, og hold det varmt.

 

Hæld vin på panden, giv det et opkog, og pisk det resterende smør i.

Læg kødet i saucen, giv det et opkog, og server med tilbehøret:

 

Med italiensk inspiration

 

Marinerede porrer

Arbejdstid: 10 min. Kogetid: 8 min.

#

4-8 slanke rensede porrer

3 spsk koldpresset rapsolie eller jomfruolie

2 spsk balsamico

salt og peber

evt. Thise Vesterhavsost eller parmesanost

 

Skær porrerne i 10 cm lange stykker.

Damp dem i letsaltet vand i ca. 8 min.

Lad dem dryppe af, og læg dem på et fad.

Drys med salt og peber, og dryp med olie og balsamico, mens de er varme.

Drys evt. med lidt høvlet ost.

 

Dolce:

Kanelbagte æbler med vaniljesauce

Arbejdstid: 30 min. Koge/bagetid: 20 min.

#

2-4 æbler

2-3 spsk rørsukker

1 tsk stødt kanel

 

Vaniljecreme:

2 æg

2 tsk majsstivelse

½ stang vanilje

3 spsk sukker

½ liter mælk

 

Pynt: frisk mynte

*

Tænd ovnen på 200 °C.

Skræl æblerne, halver dem, og fjern kernehusene.

Skær de halve æbler i tynde skiver, og læg dem taglagt på en bageplade med bagepapir.

Bland rørsukker med kanel, drys det over æblerne, og bag dem gyldne og møre i ca. 20 min.

 

Pisk æg sammen med majsstivelse, vaniljekorn, sukker og mælk i en gryde.

Kog det igennem under piskning, og fordel saucen i dybe tallerkener.

Læg forsigtigt æblerne ovenpå vaniljesaucen, pynt med mynteblade og server straks.

 

Rug/hvedebrød

2 brød. Arbejdstid: 30 min. Bagetid: 30 min. Fryseegnet

#

3½ dl vand

10 g gær

100 g groft rugmel

1 spsk koldpresset rapsolie eller jomfruolie

2 tsk salt

400 g hvedemel ekstra eller pizzamel

*

 

Rør gæren ud i lunkent vand (max. 37 °C), og tilsæt rugmel, olie og salt.

Ælt hvedemelet i dejen.

Ælt dejen smidig, og lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse - ca. 1 time.

 

Vend dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 2 stykker.

Form dem til aflange eller runde brød, og læg dem på en bageplade med bagepapir.

Lad dem hæve tildækket til dobbelt størrelse ca. 1 time.

 

Varm ovnen op til 250 °C.

Rids brødene med en skarp kniv, og sæt dem i ovnen.

Sprøjt evt. lidt vand ind i ovnen med en vandforstøver.

Skru ned til 200 °C, og bag brødene i ca. 30 min.

 

Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.860 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her