2 hurtigbagte rugbrød kan bages med gær og altså helt uden surdejen. 
2 brød:
# 
50 g gær 
1 liter vand 
2 spsk salt 
1 ½ spsk sirup 
350 g knækkede rugkerner (ca. 6 dl) 
800 g groft rugmel (ca. 13 dl) 
200 g hvedemel (3 ½ dl) 
Til pensling: Smeltet smør 
*
 
Rør gæren ud i lunkent vand. 
Tilsæt de øvrige ingredienser til dejen undtagen hvedemel. 
Lad blandingen hæve tildækket 1 time. 
Ælt hvedemelet i. 
Del dejen i to portioner og form dem til brød. 
Kom dem i smurte bageforme, l ½ liter hver. 
Sæt brødene til hævning i ca. 2 ½ time. 
Prik brødene dybt med en strikkepind. 
Pensl med smeltet fedtstof. 
Bag ved 185-190 °C i 1¼ time. 
Tag brødene ud af formene, straks efter de er bagte, og læg et rent viskestykke omkring. 
Skær først af dem næste dag.