
 
Surdej: 
20 g gær 
1 dl lunkent vand 
100 g hvedemel 
Surbrødsdej: 
2 ½ dl kærnemælk 
2 tsk salt 
1 tsk sukker 
2 tsk lys sirup 
400 g hvedemel 
100 g fuldkornshvedemel 
2 spsk kommen 
Surdejen røres sammen og står tildækket med film, i mindst 1 døgn. (bedre i 2 - 3 døgn). Må ikke stå for koldt. 
Rør kærnemælken og surdejen sammen, tilsæt salt, sukker, sirup, og kommen. Bland derefter godt med melet, og ælt til sidst sammen på et let melet bord. Dejen skal ikke være fast og hård. Den hæver et lunt sted (tildækket) i 1 ½ - 2 timer. Derefter slås dejen ned og æltes igennem på et letmelet bord. Hviler i 2 min. 
Formes til 2 brød og kommes i smurte forme, tildækkes og hæver i 30 - 60 min. 
Pensles med vand, snittes let med en kniv, og bages i forvarmet ovn ved 190ºc i 1 time , de sidste 10 min udtaget af formen, og lagt på hovedet. Brødet afsvalet på en rist, og er bedst at skære efter en 2-3 timer.