Stønnkager (pandekager) er en meget gammel ret, som muligvis stammer fra det sydlige Sverige. Her har man i hvert fald beretninger om lignende kager bagt på sten (Stenkakor), dog antagelig kun lavet med vand og hvedemel. 
 
400 g hvedemel 
5 dl mælk 
2 dl hvidtøl 
3 æg 
2 spsk  sukker 
1 tsk  salt 
1,/2 tsk  kardemomme 
Svinefedt til stegning 
Tilbehør: 
Bagt uden sukker: Stegt flæsk 
Bagt med sukker: Syltetøj, stikkelsbærkompot 
 
Dejen røres sammen af ingredienserne. 
Sukkeret kan udelades, hvis det ønskes. 
Lad evt. dejen hvile 10 min. inden den anvendes. 
Stønnkagerne bages i svinefedt og serveres med stegt flæsk, hvis de er usødet eller med syltetøj / stikkelsbærkompot, som sødede Stønnkager.