Dagens Kviz
I hvilken del af Danmark er bakskulden "nationalret"?
- I Vestjylland (renset, saltet og tørret ising, der røges og derefter steges)
- På Bornholm. Røges sammen med røgede sild
- På Lolland-Falster
- Hundested Havn
Svar: Bakskuld er en saltet, tørret og røget fladfisk. Den moderne
version er koldrøget og dermed mere vandholdig end den traditionelle version,
der er en meget tør og langtidsholdbar fisk.|
Den traditionelle tilberedning af den gammeldags version er
at pakke fisken ind i en avis og lægge den i kakkelovnens gløder. Når avisen er
væk, er fisken klar. Moderne bakskuld pandesteges i smør.|
Det er især ising, der benyttes, men rødspætte og skrubbe kan
også benyttes. Bakskuld er især knyttet til Fanø, Esbjerg og Blåvand og er en egnsret.
Den spises på groft rugbrød med fedt, og kaffepunch bør drikkes til. |
Tilbage i 1700-tallet hang man de fangede ising under
tagskægget på husene, hvilket der fx på Fanø stadig er tegn på, da der i de
gamle huse stadig sidder kroge til fisken.|
Ising kendes på vestkysten også som dabs, samme ord som
benyttes om arten i England.|
|