Julehygge
fra morgenstunden slå morgenmad og frokost sammen til et måltid i juledagene og
disk op med et par hjemmelavede lækkerier. Udvid evt. med et par gode pølser,
lidt skinke, ost og frugt.
Rørt skyr med appelsin og
tranebær
Skyr
er et fedtfattigt surmælksprodukt, som bliver dejlig cremet, når du rører den
godt igennem med en ske. Erstat evt. skyr med græsk yoghurt.
Arbejdstid:
25 min. Koge/stegetid: 10 min. 6 personer. Billede herunder.
#
2-3
appelsiner
150
g frosne eller friske tranebær
2 spsk
sukker
50 g
valnødder eller pekannødder
3
spsk ahornsirup
½
liter skyr
*
SKÆR
skrællen af appelsinerne, skær frugtkødet ud mellem hinderne og gem det. Pres
saften af hinder skræller op i en lille gryde, og tilsæt tranebær. Giv det et
opkog, og lad det simretilbærrene brister 3-5 minutter. Tag gryden af varmen,
smag til med sukker og afkøl.
Rist
nødderne det på en tør pande, og hak dem evt groft.
Vend
dem sammen med ahornsirup.
Fordel
tranebær og appelsinstykker i 6 glas.
Rør
skyren cremet, og læg den over frugten.
Dryp
nøddesirup over skyren umiddelbart før servering.
Kartoffelklatkager med laks
og purløgscreme
De
små kartoffelklatkager har en fin smag af løg. Du kan også røre 2-3 spsk
hakkede krydderurter kartoffelmassen eller tilsætte 1 tsk kommen.
Arbejdstid:
25 min. Steget id: 8 min. 6 personer
#
Klatkager:
500
g store kartofler 1 lille løg
1 æg
salt
og peber
2·3
spsk olie
Topping:
2
dl cremefraiche 38% 1 tsk dijonsennep
1
bundt purløg salt og peber
6
skiver røget laks eller 200 g varmrøget laks
*
Begynd
med purløgscremen:
Pisk
cremefraiche og sennep til en tyk og luftig creme med en håndmikser.
Skyl
og tør purløgene, og snit/klip dem meget fint.
Rør
dem i cremen og smag til med salt og peber.
Opbevar
i køleskab.
Skræl
kartoflerne og pil løget.
Riv
kartofler og løg på den grove side af et rivejern, og bland dem i en skål.
Pisk
ægget sammen med salt og peber, og rør det i kartoffelmassen.
Varm
en stor pande med olie op ved middelvarme.
Sæt
kartoffeldejen i 6 store eller 12 små klatter på panden, og tryk dem let flade
med en palet
Steg
dem gyldne og sprøde i 3-4 min på hver side.
Anret
med laks og purløgscreme.
TIPS:
Du kan bage klatkagerne på forhånd, og varme dem i ovnen på en bageplade med
bagepapir.
Æg og bacongratin i kokotter
De
små kokotter er både æg, bacon og brød på en gang. Soltørrede tomater og revet
ost sætter prikken over i'et. Tilføj evt. lidt friskhakket basilikum.
Arbejdstid:
25 min. Stege/bagetid: 30 min. 6 personer. Billede herover.
#
125
g baconterninger 2-3 skiver lyst brød
50
g soltørrede tomater i olie eller 100 g cherrytomater
2-3
forårsløg 4 æg
2 dl
mælk
50
revet ost salt og peber
6
kokotter eller kopper 15 g smør
*
Steg
baconterningerne gyldne og sprøde, og dryp dem af på køkkenrulle.
Skær
skorperne af brødet, og skær det i små stykker (1x1 cm) der skal være 50-75 g.
Skær
de soltørrede tomater i små stykker eller skær cherrytomater i kvarte.
Rens
forårsløgene, og snit dem fint.
Pisk
æggene sammen med mælk, revet ost, salt og peber.
Vend
bacon, brød, tomater og forårsløg i æggemassen, og fordel det i 6 smurte
kokotter eller kopper (1 dl).
Sæt
dem i ovnen ved 180 °C i ca. 20 min, til æggemassen er gennembagt.
Du
kan også bage retten i en stor smurt form beregn da ca. 45 min i bagetid.
Du
kan forberede gratinmassen aftenen før, og sætte kokotter eller fad i
køleskabet.
Beregn
lidt længere bagetid, når de sættes kolde i ovnen.
Julebrød
Det
smukke brød smager vidunderligt julet. Lav evt en dobbeltportion dej, og bag et
brød med remonce og et med chokoladefyld se vores tips.
Arbejdstid:
45 min. Hævetid: 2 timer. Bagetid: 25 min. Fryseegnet. Til 1 brød.
#
50
g smør
1½
dl vand
25 g
gær
1 æg
1
spsk sukker
1
tsk groft salt
1
økologisk appelsin
½
tsk stødt kanel
½ tsk
stødt kardemomme
1
knsp stødt allehånde
1 knsp
stødt muskatblomme
300
g hvedemel
75
g korender, rosiner eller soltørrede bær
Fyld:
50
g blødt smør
75
g farin
2
tsk stødt kanel
Endvidere:
5 g
smør til formen 1 æg til pensling
*
Smelt
smørret, og hæld det i dejskålen.
Tilsæt
vand, og rør rundt til temperaturen er under 37 °C.
Rør
gæren ud i væsken.
Tilsæt
æg, sukker, salt, fintrevet appelsinskal, krydderier og det meste af melet.
Ælt
dejen blank og smidig, og tilsæt evt. det sidste mel om nødvendigt.
Ælt
evt. korender i dejen, og lad den hæve tildækket 1 times tid.
Rør
smør sammen med farin og kanel.
Ælt
dejen igennem, og klap den ud til et kvadrat (ca. 25 cm) på et meldrysset bord.
Smør
remoncen på dejen, og rul den tæt sammen.
Læg
rouladen i en smurt form (2 liter), og lad brødet hæve tildækket ca. 1 time.
Pensl
overfladen med sammenpisket æg, og bag brødet midt i ovnen ved 225 °C i ca. 25
min.
Tjek
med et stegetermometer om brødet er gennembagt (det skal vise 98 °C).
Vend
brødet ud på en rist til afkøling.
Chokoladefyld:
Smør
dejen med 50 g blødt smør.
Drys
med 1-2 spsk farin, 75 g hakket mørk chokolade og 30 g hakkede hasselnødder.
Fortsæt
som i opskriften.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin