Logo

Æbleskiver ægte

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

 Først var det den flydende æbleskive d.v.s. en skive æble uden kernehus, dyppet i dej og kogt i fedt over det åbne ildsted. Omkring år 1700 blev æbleskivepanden med huller opfundet. Man kan stadig ...

Først var det den flydende æbleskive d.v.s. en skive æble uden kernehus, dyppet i dej og kogt i fedt over det åbne ildsted. Omkring år 1700 blev æbleskivepanden med huller opfundet. Man kan stadig på kræmmermarkeder finde æbleskivepander, der er monteret med en stang i midten. Stangen ender i en ring. På den måde kunne man hænge panden over flammerne i ildstedets monterede kroge. Det at stege æbleskiver hørte vinteren til, formentlig fordi æblerne på det tidspunkt trængte til at få et ekstra pift. Som tradition blev der altid bagt æbleskiver fastelavnsmandag. På et kobberstik fra omkring år 1650 er der fire kvinder og en udklædt mand, der steger æbleskiver over det åbne ildsted. For mange mennesker er det en gåde, hvorfor de små runde stegte boller hedder æbleskiver.
Æbleskivens danmarks historie strækker sig over mere end 400 år, og førhen blev der altid bagt æbleskiver fastelavnsmandag.
Dog lægges flere steder i landet et stykke æble i bagværket, men en rigtig æbleskive er det ikke. Den kan kun tilberedes på en måde. Prøv den, det er en delikatesse.

Flydende æbleskiver (18-20 stk)
Beignetdej:
1 æggeblomme (gem hviden),
2 dl pilsner,
1/2 tsk salt,
3 spsk olie
150 g hvedemel, sigtet,
1 stivpisket æggehvide.

Æbleskiver:
5-6 mellemstore æbler fx. cox orange, skyllede og skåret i skiver a ca. 1 cm, fjern kernehuset.
Ca. 3/4 liter olie til friturekogning.
Drys: 2 spsk flormelis.
*

Dej: I en røreskål blandes æggeblomme, pilsner, salt og olie.

Heri sigtes melet. Det hele piskes sammen til en glat dej uden klumper.

Dejen skal stå 1-2 timer for at trække. Rør i den af og til.

Pisk æggehviden stiv og vend den i dejen.
De skyllede og aftørrede æbler skæres i skiver.

Fjern kernehuset, så der dannes et hul i midten.

 

Opvarm olien i en dyb stegepande. En brødterning på 1x1 cm skal blive brun på under et minut. Den med tændstikken, der stikkes ned og boblerne, som stiger op, duer ikke. Det er træets fugtighed, der koger d.v.s. olien er kun omkring 100ºC varm, det er ikke nok. Dej eller andet, der steges i for kold olie suger meget fedtstof. Det sker ikke, når olien er ca. 180ºC varm.

 

6-7 æbleringe dyppes i dej og lægges på panden.

Efter ca. et minut vendes de. De skal være gyldne, inden de tages op og ægges på fedtsugende papir.

Steg resten af ringene. Læg dem på fad og drys med sigtet flormelis.

Tips: De Flydende æbleskiver kan lægges på bagepapir og opvarmes i 5 minutter i en 225ºC varm ovn.
--

Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 2,2 (31 stemmer)
Siden er blevet set 6.446 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• ToastbrødEn god opskrift fra madABC - tidens kogebog med over 41.000 spændende madopskrifter, og...
• JulekranseEn god opskrift fra madABC - tidens kogebog med over 41.000 spændende madopskrifter, og...
• Verdens bedste brød En god opskrift fra madABC - tidens kogebog med over 41.000 spændende madopskrifter, og...
• Vaniljedessert med bærEn farvestrålende, frisk og kaloriefattig dessert. Basis er en letsødet, fedtfri kagebund...
Afstemning
Hvad spiser ud til morgenmad?





Afstemning
Hvad spiser du til frokost?




Afstemning
Hvilken ret spiser du mest til aftensmad?








Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken dessert foretrækker du?



Fortæl dine venner om os