Logo

Fuldkornsbrød hjemmebagt

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fuldkornsbrød hjemmebagt 

 

Det er herligt at tage sit eget hjemmebagte brød ud af ovnen, specielt når bagningen er så enkel og går så let som den her. Sundt og godt

• Fuldkornsmel indeholder masser af kostfibre som er gode for fordøjelsen, og i melet findes også vigtige mineraler og vitaminer.

Forberedelse i, 30 min. Tilberedning 50 min. + hævning. Ca. 30 skiver

 

# Råvarer til Fuldkornsbrød hjemmebagt:

5 dl (300 g) grahamsmel

2 dl hvedemel med højt protein indhold

2 dl fuldkornsrugmel

1 spsk sesamfrø

1 spsk hørfrø

1-2 tsk tørret oregano

75 g gær (eller 1½ pakke tørgær)

1 tsk sukker

1 tsk salt

2 dl mælk

75 g smør eller margarine

*

 

Fremgangsmåde:

1 Bland alle melsorterne med sesam- og hørfrø samt oregano, sukker, salt og evt. tørgær, eller opløs gæren i ½ dl vand.

Smelt fedtstoffet eller brug flydende margarine og bring det i kog med 1 dl vand, bland med mælk og lad det blive 45-50 °C (37 °C for frisk gær).

Rør mælkeblandingen i melet og ælt dejen smidig i ca. 5 min.

 

2 Drys lidt mel over og lad dejen hæve tildækket mindst 1 time ved stuetemperatur, til den er hævet til dobbelt størrelse.

 

3 Smør en aflang teflonbageform med lidt margarine.

 

4 Ælt dejen kraftigt, gerne i maskine ca. 5 min.

Læg dejen i bageformen og lad den hæve tildækket i yderligere 15 min.

Varm ovnen til 200 °C

 

5 Pensl brødet med 2 spsk koldt vand og bag på nederste rille i ca. 50 min.

Lad det svale af og vend det ud.

 

Tips & råd

 

Man kan uden problemer også bage brødet på en surdej. Surdejsbrød smager fyldigere end almindeligt gærbrød og holder sig desuden længere. Desuden vil det kalk- og jern-bindende fytin være spaltet og kroppen kan lettere udnytte næringsstofferne fra brødet. Brug da yderligere 6 dl rugmel og 1½ dl hvedemel og 2 dl mælk eller vand og lad det stå og syrne ved stuetemperatur. Bland surdejen med dejvæsken og ælt den i melblandingen, ælt meget godt. Brødet får en herlig sprød skorpe, hvis man sætter en skål med vand i ovnen mens brødet bager.

 

PR. SKIVE: Energi: Kcal 105 = kJ 441

Kulhydrat 12 g Protein 3 g Fedt 3 g (26%) Fibre 2 g

 


 

 

Facebook
Opret din egen Kogebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 307 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad synes du om de nye Kostråd?