Logo

Klassisk surbrød med kommen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Klassisk surbrød med kommen

 

Surbrød har været en del af den danske bager- og brødkultur, men er ikke så almindeligt længere, og det er en skam. Brødet kan laves med surdej, men denne opskrift er uden - og lidt hurtigere. Det let syrlige brød er krydret med kommen og passer perfekt til et stykke smørrebrød med laks, rejer, rullepølse og lagrede danske oste.

2 brød. Arbejdstid: 30 min. Hævetid: 5-6 timer (evt. natten over i køleskab) Bagetid: ca. 40 min. Frysegnede.


#

12 g gær

5 dl koldt vand

2 dl tykmælk eller kærnemælk

2 spsk olie

4 tsk groft salt

1 stor spsk honning eller sirup

400 g rugsigtemel (erstat evt. 100 g med rugmel)

ca. 500 g durumhvedemel

evt. lidt olie til hænderne

1 æg til pensling

1½ spsk kommen

*


Smuldr gæren ud i lidt af det kolde vand i en stor skål.

Tilsæt resten af vandet og tykmælk.

Tilsæt olie, salt, honning og rugsigtemel, og rør det godt igennem.

Tilsæt gradvist durumhvedemel, til dejen kan æltes.

Ælt dejen glat og smidig - den må ikke blive for tør.

Lad den hæve tildækket i ca. 3 timer ved stuetemperatur eller natten over i køleskab.

 

Smør evt. hænderne med olie.

Ælt dejen grundigt igennem, del den i 2 stykker, og form dem til 2 brød.

Læg brødene på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve tildækket i 1-2 timer, til de ser luftige ud.

Pensl brødene med sammenpisket æg, og drys med kommen.

Bag brødene i 10 min. ved 225 °C med damp, eller sæt en lille ovnfast skål med kogende vand i bunden af ovnen.

Skru varmen ned til 175 °C, og bag brødene færdige i ca. 30 min.

Det skal lyde hult, når man banker på bunden af brødene - så er de er færdigbagte.

Afkøl på en bagerist.

 

Tips: Hvis brødet skal fryses: Læg brødet i en frysepose, mens det er lunt, og direkte i fryseren. Så undgår du, at skorpen skiller fra brødets krumme, når brødet tøs op.

 

Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 4.908 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Grillede I juleaften?

Effektiv reklame - klik her