Logo

Klassisk surbrød med kommen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Klassisk surbrød med kommen

 

Surbrød har været en del af den danske bager- og brødkultur, men er ikke så almindeligt længere, og det er en skam. Brødet kan laves med surdej, men denne opskrift er uden - og lidt hurtigere. Det let syrlige brød er krydret med kommen og passer perfekt til et stykke smørrebrød med laks, rejer, rullepølse og lagrede danske oste.

2 brød. Arbejdstid: 30 min. Hævetid: 5-6 timer (evt. natten over i køleskab) Bagetid: ca. 40 min. Frysegnede.


#

12 g gær

5 dl koldt vand

2 dl tykmælk eller kærnemælk

2 spsk olie

4 tsk groft salt

1 stor spsk honning eller sirup

400 g rugsigtemel (erstat evt. 100 g med rugmel)

ca. 500 g durumhvedemel

evt. lidt olie til hænderne

1 æg til pensling

1½ spsk kommen

*


Smuldr gæren ud i lidt af det kolde vand i en stor skål.

Tilsæt resten af vandet og tykmælk.

Tilsæt olie, salt, honning og rugsigtemel, og rør det godt igennem.

Tilsæt gradvist durumhvedemel, til dejen kan æltes.

Ælt dejen glat og smidig - den må ikke blive for tør.

Lad den hæve tildækket i ca. 3 timer ved stuetemperatur eller natten over i køleskab.

 

Smør evt. hænderne med olie.

Ælt dejen grundigt igennem, del den i 2 stykker, og form dem til 2 brød.

Læg brødene på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve tildækket i 1-2 timer, til de ser luftige ud.

Pensl brødene med sammenpisket æg, og drys med kommen.

Bag brødene i 10 min. ved 225 °C med damp, eller sæt en lille ovnfast skål med kogende vand i bunden af ovnen.

Skru varmen ned til 175 °C, og bag brødene færdige i ca. 30 min.

Det skal lyde hult, når man banker på bunden af brødene - så er de er færdigbagte.

Afkøl på en bagerist.

 

Tips: Hvis brødet skal fryses: Læg brødet i en frysepose, mens det er lunt, og direkte i fryseren. Så undgår du, at skorpen skiller fra brødets krumme, når brødet tøs op.

 

Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin

 


 

Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 213 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Græsk påskebrødTilberedningstid: ½ time. Hævetid: 1 time. Bagetid: 35-40 min. Ikke fryseegnet. Det...
• Brioche stor eller 12 små12 små eller 1 stor (se billeder). Tilberedningstid: ca. ½ time. Hævetid, i alt: 2½ time....
• SafranbrødTilberedningstid: ca. ½ time. Hævetid, i alt: 1 time. Bagetid: 10-15 min. Fryseegnet....
• Frugtsalat med råcreme 2Friske frugter i sukkerlage med råcreme er altid populært. Varier frugten efter sæson og...
Afstemning
Hvad spiser ud til morgenmad?





Afstemning
Hvad spiser du til frokost?




Afstemning
Hvilken ret spiser du mest til aftensmad?








Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken dessert foretrækker du?



Fortæl dine venner om os