Logo

Barn - Drik vand til tørst - sodavand til fest

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Barn - Drik vand til tørst - sodavand til fest

 

80 procent af alle danske børn og unge spiser for meget sukker, og en stor del af sukkeret kommer fra drikkevarerne.

I gennemsnit drikker børn 322 ml sukkersødede drikkevarer om dagen. Det svarer til, at hvert barn i gennemsnit får 32 g sukker om dagen fra drikkevarer alene.
Det svarer igen til 6 store teske fulde eller til 15 sukkerknalder pr. dag.

Fx ved man, at børn, der drikker meget sodavand kun drikker lidt mælk. Det er en uheldig tendens, fordi børn har brug for mælkens næringsstoffer (½ liter fedtfattigt mælkeprodukt om dagen anbefales som en del af en sund kost).

Desuden er sukker med til at øge risikoen for huller i tænderne, som er et stigende problem blandt børn.

Anbefalinger
Eksperterne anbefaler at max 10 % af madens samlede energi bør komme fra sukker. Det svarer til 45-60 g for et skolebarn om dagen.

Ny pjece
Derfor udgiver Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen i samarbejde en pjece til rådgivning af forældre med børn i 1-8-årsalderen: Hvad skal dit barn drikke ?

Pjecen skal sætte fokus på vigtigheden af, at forældre er med til at understøtte gode drikkevaner fra barnet er helt lille og give dem gode alternativer til det alt for søde valg.

"Vores ønske er, at sundhedsplejersker og tandplejens personale samt andre, der kommer i direkte kontakt med forældre til små børn, vil udlevere pjecen til forældrene. Så de kan være med til at ændre børnenes drikkevaner og undgå at de bliver overvægtige," siger Minister for Familie- og Forbrugeranliggender Henriette Kjær.

Hvorfor er sukkerholdige drikke et problem ?
Slik og søde drikkevarer optager pladsen for sundere fødevarer – eller kommer ”oveni”. Det betyder, at man kan komme til at mangle næringsstoffer samtidigt med, at man risikerer at blive for tyk.
Mange børn og unge er overvægtige, og dette kan i værste fald medføre sukkersyge, som ellers typisk rammer voksne og gamle.

Kunstige sødemidler
Både saft og sodavand fås i varianter, hvor sukkeret er erstattet af kunstige sødemidler. Umiddelbart kan det ikke anbefales at give barnet sukkerfrie sodavand og saft.

Dels vænner barnet sig til den søde smag, og dels kan kunstige sødede drikkevarer ligesom sukkerholdige ødelægge emalgen på tænderne.

En god ide
Indfør fredagsslik og lørdagssodavand.

Sundhedsstyrelsen og Hjerteforeningen siger, at vand er det rigtige, hvis man er tørstig. Sodavand er kun til fest, farver og favoritstunder.

Fødevaredirektoratet, Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.708 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Er solceller en klam fidus og bondefangeri?
Effektiv reklame - klik her