
 
Her får du en god grundopskrift på klassiske, danske
frikadeller. Server dem et ekstra pift med lidt friskhakkede krydderurter og
evt. en smule knust hvidløg. 
4 personer. Arbejdstid: 50 min. Koge-/stegetid: 20 min. 
 
#
Frikadeller: 
500 g hakket kalve- og svinekød eller hakket svinekød 
1 tsk groft salt 
1 æg 
1 lille løg 
50 g hvedemel eller tinvalsede havregryn 
ca.2 dl mælk 
evt. 1 knsp. stødt allehånde 
smør og/eller olie til stegning 
salt og peber 
 
Stuvet spidskål: 
1 stort spidskål 
2½ dl kogende vand 1 tsk groft salt 
25 g smør 
3 spsk hvedemel 
½ liter mælk 
muskatnød 
1 bundt bredbladet persille 
evt. en håndfuld vilde urter: løvstikke, ramsløg, skovsyre
eller skvalderkål 
Tilbehør: 
kartofler eller rugbrød 
*
Rør kødet med salt i 3-5 min., så det ændrer konsistens, og
bliver lidt sejt. 
Tilsæt æg, revet eller finthakket løg og mel. 
Rør mælken i lidt ad gangen, og krydr med friskkværnet peber
og evt. allehånde. 
Lad farsen hvile i køleskab i 30 min, og tilsæt lidt mere
mælk, hvis farsen er blevet for fast. 
 
Form farsen til 12-14 frikadeller, og brun dem på en varm
pande med smør og/eller olie. 
Skru lidt ned, og steg dem færdige i 4-5 min. på hver side. 
Skær kålhovedet i kvarte, og skær stokken ud. 
Snit kålen fint eller groft - som du bedst kan lide det, og
kom den i en gryde. 
Hæld kogende vand og salt ved, og damp kålen mør under låg i
5-6 min. 
 
Lav en opbagning af smør og mel, og tilsæt mælken lidt ad
gangen. 
Kog saucen igennem i mindst 5 min., og smag til med revet
muskat- nød, salt og peber. 
Dryp kålen godt af i et dørslag, og vend den i saucen sammen
med hakket persille eller hele persilleblade og evt. vilde urter. 
Smag til med salt og peber. 
Server frikadellerne med stuvet spidskål og kogte kartofler
eller rugbrød. 
 
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin