Tænd op i grillen til hyggelig gæstemad. Uden en grill, kan
du brune mørbraden på en (grill)pande, og stege den færdig i ovnen ved 200 °C.
Grillet svinemørbrad,
marinerede bønner og kartoffelsalat med ramsløgsdip
4 personer. Arbejdstid: 45 min. Stege/kogetid: ca. 1 time (+
optænding til grillen)
#
1 svinemørbrad
3 spsk olie
salt og friskkværnet peber
Kartoffelsalat:
1 kg nye kartofler
4 dl cremefraiche 18%
4-5 blade friske ramsløg eller et bundt dild
Marinerede bønner med tomat:
500 g friske grønne bønner
3 modne tomater
1 lille rødløg
2 spsk ekstra jomfruolivenolie
2 tsk dijonsennep
1 spsk citronsaft
*
Tænd grillen mindst ½ time før brug.
Overfladen på grillkullene skal være grå og alle flammerne
væk.
Grillristen skal være rygende varm.
Fjern sølvsenen fra den tykke ende af mørbraden.
Brug en spids kniv, og skær med kniven tæt på senen uden at
skære i kødet.
Skær bimørbraden af.
Fjern også øvrige sener, fedt og hinder.
Gnid kødet i olie, og pensl grillristen med olie.
Grill svinemørbraden på alle sider, til den er godt brunet.
Krydr med salt og peber.
Løft risten op, og steg videre i ca. 20 min. ved svagere
varme, til kødet er lyserødt eller akkurat gennemstegt.
Skrub kartoflerne, og kog dem i let saltet vand i ca. 15
min.
Hæld kogevandet fra, og afkøl kartoflerne.
Skær dem i mindre stykker.
Rør cremefraiche med hakket ramsløg eller fint snittet dild,
og krydr med salt og peber.
Bland dressingen med kartoflerne.
Nip bønnerne, og kog dem i rigeligt letsaltet vand i 4-5 min,
til de er tilpas møre.
Hæld kogevandet fra, skyl bønnerne i koldt vand, og dryp af.
Bland bønnerne med små terninger af tomat, finthakket løg og
en dressing af olie, sennep, citronsaft, salt og peber.
Skær svinemørbraden i skiver, og server med bønnesalat og
kartoffelsalat.
TIPS: Ved en centrumtemperatur på 62 °C er kødet rosa, ved
65 °C svagt rosa og ved 68-70 °C er det gennemstegt.
Kvarkroulade med jordbær
1 roulade til 8-10 personer. Arbejdstid: ca. 45 min. Bage/smeltetid:
ca. 8 min. Hviletid mindst 1 time. Arbejdstid: 40 min.
Rouladebunde:
3 æg
100 g sukker
75 g hvedemel
½ tsk bagepulver
2 spsk kakao
1 spsk rørsukker eller sukker
Kvarkfyld:
400 g kvark eller fromage frais
100 g flormelis
1-2 tsk fintrevet limeskal
1 stang vanilje
4 blade husblas
2 spsk citronsaft
Tilbehør:
3 dl piskefløde
500 g jordbær
*
Pisk æg og sukker tykt og luftigt i ca. 10 min med en
håndmikser.
Sigt mel, bagepulver og kakao sammen, og vend det i æggemassen
med en dejskraber.
Smør dejen ud i en firkant på ca. 35x30 cm på en bageplade
med bagepapir.
Bag rouladebunden ved 200 °C varmluft i 7-8 min til den er
lidt lysebrun i kanterne.
Drys et nyt stykke bagepapir med sukker.
Vend rouladebunden ud på sukkerpapiret, så bagsiden af det
brugte bagepapir vender opad.
Kom vand på hænderne, og dup vanddråber på bagepapiret.
Vent et par min, og træk papiret af.
Rør kvark med flormelis, citronskal og kornene af
vaniljestangen.
Udblød husblasbladene i koldt vand i 5 min.
Knug vandet ud, og læg husblassen i en skål med citronsaft.
Sæt skålen over et varmt vandbad, sluk for vandet, og lad
blandingen smelte.
Pisk husblasblandingen i en fin stråle i kvarkblandingen.
Pisk kraftigt, og sæt kvarkcremen i køleskab i 10-15 min.,
til den er smørbar og har cremet konsistens.
Smør kvarkcremen på rouladebunden.
Rul den sammen til en roulade, og pak dem stramt ind i
bagepapiret.
Læg sammenføjningen nedad, og sæt rouladen i køleskab i
mindst 1 time.
Pisk fløden til skum, og fyld flødeskummet i en sprøjtepose
med stjernespids.
Pynt rouladen med flødeskum og stykker af jordbær.
Skær rouladen i skiver, og server dem straks evt. med flere
jordbær.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin