Den
svenske juleskinke er hovedretten på det svenske julebord, men også herhjemme
kender vi den som en ret, der hører juledagene til. Skinken kan enten koges
eller steges, før den bliver glaseret.
I
Sverige serveres juleskinken med sennep og (knæk)brød og eventuelt en gratin
bagt med kålrabi, gulerod eller kartofler. I Danmark er det traditionelle
tilbehør stuvet grønkål.
Arbejdstid:
45-60 min. Koge/stegetid: 2-3 timer 8-12 personer. Er du alene så halver
portionen
#
1 letsaltet,
evt. let røget skinke med svær uden ben (2 kg)
1 løg
20
sorte peberkorn
en
håndfuld timian
2
laurbærblade
Pynt:
hele
nelliker
evt.
pyntespid
Glasering:
2
æggeblommer
4 spsk
sennep
2 spsk
dijonsennep
1 spsk
rørsukker eller farin
1-2
spsk majsstivelse
1
dl rasp eller brødkrummer
*
KOGNING:
Skyl skinken med koldt vand.
Sæt
et stegetermometer i skinken, og læg den i en gryde med vand, der dækker.
Giv
det et opkog, fjern skummet og tilsæt løg og krydderier.
Lad
skinken simre stille og roligt, til centrumtemperaturen er 67-68 °C.
Det
tager 1½-2 timer.
STEGNING:
Sæt et stegetermometer i skinken, og læg den i en bradepande.
Dæk
med stanniol og sæt skinken i ovnen.
Tænd
på 100 °C varmluft eller på 120 °C ved alm. ovnvarme, og steg til
centrumtemperaturen er 67-68 °C. Det tager 2-3 timer.
Tag
skinken op af gryden/ud af ovnen, og lad den køle lidt af.
Fjern
evt. net eller snor, og skær sværen af.
Dup
fedtlaget tørt med køkkenrulle.
TÆND
ovnen på 225 °C varmluft eller på 250 °C ved alm. ovnvarme.
Rør
æggeblommerne med de to slags sennep og sukker.
Drys
skinken med majsstivelse, og smør sennepsblandingen på skinken.
Drys
med rasp eller smuldrede brødkrummer, og sæt skinken i ovnen, til overfladen er
gyldenbrun (ca. 20 min.).
Skær
evt. et rudemønster i skinken, og pynt den med hele nelliker og pyntespid.
Server
skinken med knækbrød eller almindeligt brød og sennep.
TIPS:
Smag evt glaseringsmassen til med fintrevet ingefær eller hvidløg og hakket
persille.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin