
500 g hakket svinekød 
1-1½ tsk salt 
½ tsk peber 
1 æg 
1 løg, ca. 50 g 
½-1 dl hvedemel 
1 -1½ dl mælk, fx minimælk 
500 g selleri, ca. ½-1
30 g smør eller margarine
4 spsk hvedemel
1 dl letmælk eller fløde 9%
persille 
Tilbehør: 4 skiver rugbrød eller 800-1000 g kartofler
 
Rør kødet med salt. Tilsæt peber, æg og revet løg. 
Tilsæt hvedemelet. Rør herefter mælken i. 
Form farsen til kødboller med en dessertske og kog dem ved svag varme 7-8 minutter i ½ l kogende letsaltet vand under låg. 
Tag bollerne op med hulske og lad dem dryppe af. Gem kogevandet. 
Skær sellerien i tern på ca. 1x1x1 cm. 
Kog dem møre i kogevandet fra kødbollerne i 8-10 minutter. 
Smelt smørret i en gryde. 
Rør melet i og kom 5 dl kogevand i under piskning. 
Pisk mælk eller fløde i og lad saucen koge nogle minutter. 
Smag til med salt og peber. 
 
Kom kødboller og selleri i saucen og varm dem igennem. 
Drys hakket persille over eller server det til.
Tips: Jævn evt. saucen med en meljævning af hvedemel og mælk og undlad smørret, hvis retten ønskes mere mager.
Energifordeling og -indhold pr. person:
Retten med 6% fedt i det hakkede kød 
Protein 29%
Kulhydrat 41%
Fedt 30%
2130 kJ = 510 kcal 
Retten med 10% fedt i det hakkede kød 
Protein 25%
Kulhydrat 38%
Fedt 37%
2330 kJ = 555 kcal
Retten med 18% fedt i det hakkede kød
Protein 22%
Kulhydrat 32%
Fedt 46%
2720 kJ = 650 kcal         
 
Ikke de store forskelle og det er fedtet der giver en stor del af smagen, desværre.
--