Boller op og boller
ned - bag dine egne fastelavnsboller med og uden fyld.
12 boller.
Arbejdstid: 1 time. Hævetid: 1½ time. Bagetid: 15 min. Fryseegnet.
Dej:
35 g gær
2 dl mælk
1 æg
350 g hvedemel
2 spsk sukker
1 tsk salt
½ tsk stødt kardemomme
100 g blødt smør
evt. 75 g rosiner
1 æg til pensling
Fyld: remonce,
kagecreme eller marmelade (se TIPS)
Pynt: flormelis,
evt. kakao, chokolade, kagekrymmel
*
Rør gæren ud i lun
mælk (maks. 37 °C), og tilsæt æg og de tørre ingredienser.
Ælt dejen blød og
elastisk, og ælt smørret i lidt ad gangen.
Tilsæt evt. rosiner,
og lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse ca. 1 time.
Boller: Form dejen
til 12 boller, sæt dem på bageplader med bagepapir, og lad dem hæve tildækket i
20 min.
Strutter: Form dejen
som boller, men klip et dybt kryds i hver bolle.
Fold snipperne ud
til siderne, og læg strutterne med bunden i vejret på bageplader med bagepapir.
Lad dem hæve
tildækket i 20 min.
Boller med fyld: Del
1 portion dej uden rosiner i 2 stykker, og rul dem ud i ca. ½ cm's tykkelse.
Fordel 12 klatter fyld på det ene dejstykke, og læg det andet dejstykke over.
Tryk dejen lidt til
omkring fyldet og udstik til boller.
Læg dem på
bageplader med bagepapir.
Lad dem hæve
tildækket til dobbelt størrelse ca. 30 min.
Pensl med
sammenpisket æg, og bag boller og strutter i ca. 15 min. ved 220 °C (200 °C
varmluft). Afkøl på en rist.
Pynt bollerne med
sigtet flormelis eller en glasur rørt af ca. 150 g flormelis, evt. 2 spsk kakao
og 2-3 spsk kogende vand eller 125 g mørk chokolade smeltet med 1 tsk smør
eller olie.
Drys evt. med
krymmel.
TIPS til fyld:
Remonce: Rør 75 g
blødt smør, 75 g sukker, 75 g groft revet marcipan og 2 tsk fintrevet appelsin-
eller citronskal godt sammen.
Kagecreme: Pisk 2
æggeblommer, 2 spsk sukker, 1 spsk majsstivelse, kornene af ½ stang vanilje og
2 dl mælk sammen i en lille gryde, og pisk det over varmen, til det når
kogepunktet og bliver tykt.
Hæld straks cremen i
en skål, og drys overfladen med sukker.
Marmelade: Brug ca.
200 g fast marmelade.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin