Kage vækker altid glæde, og med denne klassiske smørkage får
du hele 10 stykker.
Servering til 10 personer
# Ingredienser:
300 g koldt smør
1.5 dl mælk
25 g gær
2 spsk sukker
1 æg
300 g hvedemel (5 dl) + mel til at rulle ud i
Kagecreme:
2½ dl mælk
2 spsk sukker
1 stang vanilje
2 æggeblommer
1 spsk majsstivelse (Maizenamel)
100 g rå ren marcipan
50 g rosiner
Glasur
100 g flormelis
1 spsk vand
*
Skær smør ud i ½ cm tykke skiver og læg dem adskilt på et
stykke bagepapir.
Læg det i i fryseren i ca. 10 minutter, mens dejen laves.
Varm mælken til den er fingervarm.
Smuldr gæren ud i mælken og tilsæt sukker.
Slå ægget ud i en skål og kassér skallen.
Pisk ægget sammen med en gaffel.
Rør mel i, indtil dejen er så fast, at den kan æltes.
Ælt dejen glat. Tilsæt ikke mere mel end dejen er saftig.
Rul dejen ud til en firkant på 1 cm’s tykkelse (ca 20x40
cm).
Fordel de kolde stykker smør på ⅔ af dejen.
Fold dejen sammen i 3 lag, således at den del, der er uden
smør, foldes ind først.
Rul dejen ud i rigeligt mel, så der ikke går hul ind til
smørret.
Børst overskydende mel væk med en konditorbørste eller
bagepensel.
Læg dejen i køleskab i ca. 15 minutter.
Rul ud på samme måde et par gange og lad dejen hvile i
køleskab i 10 minutter mellem hver gang. Lav fyldet klar imens
Kagecreme
Hæld mælk og sukker i en gryde.
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud med en lille kniv og
tilsæt dem blandingen.
Rør æggeblommer og majsstivelse i blandingen.
Varm gryden op og pisk med et piskeris over hele grydens
bund.
Kog i ca. 4 minutter.
Strø lidt sukker over cremen, så den ikke trækker skind.
Afkøl cremen lidt.
Riv marcipanen på den grove side af et rivejern.
Smørkage
Læg bagepapir i en springform (24 cm).
Del wienerbrødsdejen i to.
Rul den ene ud som bund med en rullepind eller kagerulle.
Læg dejstykket i springformen så den når ca.
Halvt op ad siderne.
Rul resten af dejen ud i et stykke på 10 x 20 cm.
Smør kagecreme på.
Drys groftrevet marcipan og rosiner hen over.
Rul dejen sammen som til en roulade.
Skær den ud 8-10 stykker (som kanelsnegle) med en brødkniv.
Sæt dem i formen.
Tryk dem lidt flade, så de fylder hele formen ud.
Lad smørkagen hæve i ca. 30 minutter og tænd ovnen på 200 °C.
Bag kagen i ca. 40 min.
Stik i kagen med et lille træspid: Der må ikke være dej på.
Lad kagen køle lidt af.
Rør glasur af flormelis og lidt vand til passende
tyktflydende konsistens.
Pynt kagen med glasur.
Smørkage smager bedst friskbagt.