Logo

Basilikum- og vaniljeis med mandelbrud

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 Spændende dessert med to typer is i form af vaniljeis og basilikumis. Begge kan laves uden ismaskine. Husk dog at røre i dem. Server osem med mandelbrud og appelsinsirup der kan laves i forvejen

 

6 personer

Grundis:
¾ liter fløde 13%
150 g flormelis (ca. 3 dl)
6 æggeblommer (str. mellem) evt.pasteuriserede

Basilikumis:
3 dl friske basilikumblade
1 spsk fintrevet citronskal
2 spsk friskpresset citronsaft
2 spsk friskpresset limesaft

Vaniljeis:
1 ½ spsk flormelis
korn fra 1 ½ stang vanilje
2 dl piskefløde

Mandelbrud (2 stk):
75 g smør
125 g smuttede, finthakkede mandler
75 g flormelis (ca. 1 ½ dl)
½ spsk hvedemel
1 ½ spsk piskefløde

Appelsinsirup
100 g sukker (ca. 11/4 dl)
½ dl vand
½ vaniljestang
1 dl friskpresset appelsinsaft

Pynt: guldstøv

Bagetid: ca. 6 min. ved 200°

Grundis: Bring fløde og flormelis i kog i en tykbundet gryde. Kog blandingen ved svag varme og under omrøring i ca. 1 min. Tag gryden af varmen. Pisk æggeblommerne let sammen. Pisk ca. 3 dl af den varme fløde i æggeblommerne. Hæld det tilbage i gryden. Varm blandingen ved svag varme og under omrøring i ca. ½ min. eller til den bliver en anelse tykkere. Må ikke koge. Lad grundisen køle af.

Basilikumis: Hæld halvdelen af grundisen i et blenderglas og tilsæt basilikumblade, citronskal, citron- og limesaft. Blend ved hurtigste hastighed i ca. 15 sek. Kom blandingen i en metalform (ca. 1 liter). Dæk formen med alufolie og frys blandingen til is, mindst 12 timer. Rør 4-5 gange under indfrysningen.

Vaniljeis: Bland flormelis og vaniljekorn sammen og vend det i resten af grundisen. Pisk fløden til skum og vend det i. Kom blandingen i en metalform (ca. 1 liter). Dæk formen med alufolie og frys blandingen til is, mindst 12 timer. Rør 4-5 gange under indfrysningen.

Mandelbrud: Smelt smørret l en gryde ved kraffig varme, men uden at det bruner. Tilsæt mandler, flormelis, hvedemel og piskefløde og bring det i kog ved jævn varme og under omrøring. Tag gryden af varmen. Tegn en firkant (ca. 20 x 24 cm) på et stykke bagepapir. Læg det på en plade og bag mandelkagen midt i ovnen. Lad kagen køle af på bagepapiret på en bagerist. Bag den anden mandelkage på samme måde.

Appelsinsirup: Kom sukker og vand i en tykbundet gryde. Lad det koge ved svag varme, uden omrøring og under låg, i ca. 25 min. eller til det bliver svagt gyldent. Flæk den halve vaniljestang og rør den i sammen med appelsinsaften. Lad blandingen koge, stadig ved svag varme, uden omrøring og under låg i ca. 20 min. Fjern vaniljestangen.
Stil de 2 slags is i køleskabet ca. ½ time før serveringen.

Ved serveringen: Anret 2 kugler af hver slags is på tallerkener. Bræk mandelkagerne i brud og stil dem op ad isen. Hæld den afkølede appelsinsirup i kanten af tallerkenerne og pynt med guldstøv. Server straks.

Genveje: Mandelbrud kan opbevares i kagedåse i ca. en uge. Appelsinsirup kan opbevares i køleskab i ca. en uge. Isen kan kugles op dagen før og stilles tildækket i fryseren. Sæt isen på køl ca. 15 min. før serveringen.

-

Facebook
Opret din egen Kogebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.716 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad synes du om de nye Kostråd?