Oksesteg, Asiatisk
En vellykket forbindelse: Stegen tilberedes efter vestlig tradition, men saucen laves som i det fjerne østen. Tilberedning: 40 min. (plus tid til marinering)
2 spsk flydende honning
3 spsk soja
1 spsk citronsaft
salt og peber
2 tørrede røde chilier
2 kapsler stjerneanis
1 kg okseklump i et stykke
3 spsk olie
1,5 dl hvidvin
2,5 dl oksekødsfond
2 bundt forårsløg
saucejævning til mørk sauce
A. Honning, sojasauce og citronsaft røres sammen med lidt salt og peber.
Chili smuldres, stjerneanis skæres i småstykker, og begge dele tilsættes.
Kødet lægges i en frysepose sammen med marinaden.
Posen lukkes godt og vendes og drejes, så marinaden bliver fordelt godt på kødet.
Lad kødet marinere i posen i 2 timer i køleskabet.
B. Kødet tages ud af posen. Gem marinaden.
Brun kødet kraftigt på alle sider i varm olie.
Kog panden af med marinaden og hvidvinen.
Hæld oksekødsfond ved, og bring det hele i kog.
Stil panden til side.
Kødet lægges på en bradepande og steges på 2. rille fra neden i 25 minutter ved 200°C (varmluft 180°C)
C. Forårsløgene gøres i stand og skæres i 6 cm lange stykker.
Skær flere snit i dem med en skarp kniv ved hver ende, og læg stykkerne i koldt vand.
Kødet pakkes ind i alufolie og hviler i 7 minutter.
Saucen bringes i kog igen.
Jævn den med lidt saucejævning, smag til med salt og peber og si den.
Kødet skæres i skiver og serveres med saucen og de afdryppede forårsløg.
HVIL I FRED: Under hviletiden afspændes fibrene i stegen, og saften bliver regelmæssigt fordelt. Først derefter er stegen rigtig saftig og mør.
Pr. portion: 53 g protein, 19 g fedt, 14 g kulh. / 446 kcal (1869 kj)
--
Sukkerærter med sesam - namnam
Lidt sojasauce, chili og ristede sesamfrø - og straks er sukkerærterne forvandlet til et asiatisk tilbehør. Tilberedning: 10 min.
500 g sukkerærter
4 tsk sesamfrø
2 forårsløg
1 chili, udkernet
2-3 spsk olie
salt, peber og lidt sukker
2 tsk sojasauce
A. Sukkerærterne gøres i stand og koges 1 minut i letsaltet vand.
Vandet hældes fra og sukkerærterne skylles hurtigt af med koldt vand.
Sesamfrø ristes på en pande uden fedtstof og tages op.
Forårsløget gøres i stand og skæres i smalle ringe.
Chilien udkernes og skæres i smalle strimler.
B. 2-3 spsk olie varmes op på en pande.
Sukkerærter, forårsløg og chili svitses et øjeblik ved stærk varme.
Sesamfrøene tilsættes, og der smages til med salt, peber og lidt sukker.
Panden tages fra varmen og 2 tsk sojasauce røres i.
Pr. portion: 3 g protein, 16 g fedt, 7 g kulh.; 186 kcal /780 kJ
--
Gulerødder med karry og mango
De traditionelle, danske gulerødder viser sig her fra en ny side: med karry og mango! Tilberedning: 20 min.
500 g gulerødder
25 g smør
1 tsk karry
1,5 dl piskefløde
200 g mangofrugtkød
salt og peber
1 spsk citronsaft
korianderblade
A. Gulerødder skrælles og skæres på skrå i ½ cm tykke skiver.
B. Smør varmes op på en slip let-pande.
Gulerødderne hældes i og svitses i 3 minutter.
Strø 1 tsk karry over og hæld 3 spsk vand ved.
Lad det hele småkoge under låg i 5 minutter.
C. Piskefløde hældes i, og det hele koges videre i yderligere 3 minutter.
200 g mangofrugtkød skæres i terninger.
D. Hen mod slutningen af kogetiden vendes mangostykkerne i gulerødderne, og der krydres med salt, peber og 1 spsk citronsaft.
Drys lidt korianderblade over.
Pr. portion: 4 g protein, 34 g fedt, 24 g kulh. = 418 kcal (1752 kj)
--
Rabarber med hindbær og smuldredej
Mixed double: Varme hindbær og rabarber med kanel-smuldredej og kold vaniljeis. Tilberedning: 50 min.
400 g rabarber
150 g hindbær, dybfrosne
40 g sukker
1 brev vaniljesukker
4 ildfaste skåle (a 12 cm Ø eller i 1 stort ildfast fad 30 cm)
1 spsk pulver til vaniljebudding
6 spsk appelsinsaft
60 g smør
100 g hvedemel
40 g sukker
½ tsk stødt kanel
1 spsk flormelis
vaniljeis
A. Rabarber gøres i stand og skæres i 2 cm store stykker.
De blandes med 150 g dybfrosne hindbær, sukker og vaniljesukker.
Massen fordeles i 4 ildfaste skåle eller i 1 stort ildfast fad
Pulver til vaniljebudding og appelsinsaft røres sammen og fordeles ovenpå.
B. Smør smeltes og æltes til en smuldredej sammen med hvedemel, 40 g sukker og ½ tsk stødt kanel.
Smuldredejen fordeles over frugten.
Det hele bages i 25 minutter på nederste rille i den forvarmede ovn ved 200°C / varmluft 180°C.
Strø 1 spsk flormelis over og server vaniljeis til.
Pr. portion: 4 g protein, 13 g fedt, 48 g kulh. = 333 kcal /1396 kJ
--