Logo

- Hvorfor friskpresset juice

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvorfor friskpresset juice


Vi skal aldrig undervurdere kraften af friskpresset frugt- og grønsagsjuice. Friskpresset juice er meget mere end en lækker og velsmagende drik. Hver gang vi presser vores frugter og grønsager, producerer vi flydende livs- kraft, som den medicinske videnskab og industri kun kan drømme om. De kan isolere og navngive de forskellige vitaminer og mineraler, som findes i juicen, men de kan aldrig erstatte dem.

 

Lad os ikke glemme, at fornøjelsen ved det vi spiser eller drikker, er en vigtig faktor. Til dem, som endnu ikke selv har prøvet at presse deres egen juice, kan jeg kun sige, at det for mig er en nærmest guddommelig oplevelse. Ikke alene giver det en stor glæde selv af have frembragt det, det smager også himmelsk - og så styrker det krop og sind. Jeg vil vove den påstand at:

 

Friskpresset juice er en af de mest helsebringende og foryngende drikke, vi som mennesker kan indtage!

 

Personligt er jeg vild med logik. For mig virker det ret logisk, at vi mennesker er skabt til at spise det, som hænger på træerne og kommer op af jorden. Jeg kalder det intuitiv spisning. Det danske sundhedsvæsen har nu besluttet, at det er sundt at spise seks stykker frugt og grønt om dagen, og jeg har det sådan lidt 'Hey, hvad regner I med?' Vi kan ikke engang holde disse livskraftige planter nede i jorden, de skyder sågar gennem asfalt. Selvfølgelig skal vi spise frugt og grønt og seks stykker ser jeg som et absolut minimum. For at trække gennemsnittet lidt op anbefaler jeg 8- 10 stykker frugt og grønt om dagen.

 

Når det så er sagt, så sørg for at det ikke er 10 bananer du spiser eller drikker. Grønsager er at foretrække, da de ofte indeholder flere næringsstoffer og en mindre mængde sukker. At presse sin egen juice skal blot ses som endnu en måde at få sine frugter og grønsager på. Jo flere måder vi kan få disse sundhedsfremmende solskinsprodukter på, jo bedre.

 

Der er en grund til at vi har fået tænder

Rent fysiologisk kan den menneskelige organisme ikke leve på friskpresset juice alene, kroppen har blandt andet også brug for fibre, som juicen er fat- tig på. Så lad mig slå en ting helt fast. Selvom jeg er pænt glad for juice, siger jeg ikke, at du aldrig mere skal spise dine frugter og grønsager, nærmere det modsatte. Frisk frugt og grønt indeholder store mængder fibre og uden dem ville du opleve store fordøjelsesproblemer. Vi behøver fibre for at transportere maden og næringsstofferne gennem vores tarm system.

 

Udover at forbedre afføringen hjælper fibre med at stabilisere blodsukkeret, det binder tungmetaller og det dårlige kolesterol, så det kommer ud med afføringen og samtidig har det en god effekt mod forskellige kræftformer. Så jeg anbefaler på det kraftigste at spise fast føde, gerne 'levende mad'. Personligt spiser jeg store mængder let-dampede grønsager, frisk salat, kerner, nødder og fisk. Friskpresset juice skal ses som et supplement til en sund og varieret kost. Med jævne mellemrum tager jeg dog for fordøjeisens skyld et par dage på ren juice og smoothies, men ingen kvinde eller mand bør leve af friskpresset juice.

 

Et dagligt glas friskpresset juice er ikke kun ubeskriveligt lækkert, det er samtidig også en sand lottogevinst rent sundhedsmæssigt. Den største forskel på traditionel lotto og friskpresset juice er bare, at du her er sikret den helt store gevinst - hver gang! Ingen vitaminpille eller anden form for kosttilskud kan hamle op med det flydende guld.

 

Ved at drikke friskpresset juice åbner du op for en uhyre effektiv forsyningsvej til kroppen. Der er direkte udbringning af vitaminer, mineraler, enzymer, kulhydrater, klorofyl og talrige andre fytonæringsstoffer. Klorofyl er plantens 'blod' og det er der vi finder alt den solskin, som den har optaget gennem dens liv. Alle disse naturlige næringsstoffer arbejder sammen om at styrke dit immunforsvar. Det vil sige, at de ikke alene kan beskytte os mod hoste og forkølelse, men også mod en lang række andre mere alvorlige sygdomme. Juice er en særdeles god kilde til antioxidanter og næringsstoffer som A, C og E vitamin, som alle spiller en stor rolle i ældningsprocessen.

 

Friskpresset juice leverer næringsstofferne direkte til alle kroppens celler på få minutter og skal ikke fordøjes på samme måde som almindelig mad. Efter blot 15 minutter er alle kroppens celler fodret af, og så snart det er sket, kan kroppen, hvis det er nødvendigt, begynde at helbrede sig selv. Er der en lille celle, der skal skiftes, et sår der skal heles, en dårlig tarm, ja så ordner kroppen det nu, hvor den har 'fri' til det. Kroppen vil så gerne helbrede sig selv, vi skal bare give den en chance.

 

Spiser vi et forkert sammensat måltid, kan kroppen i værste tilfælde være optaget i op til 24 timer. Fordøjelse er, udover at være kroppens mest energikrævende arbejdsgang, dens førsteprioritet. Hvis kroppen stopper fordøjelsen, vil maden i værste fald begynde at gå i forrådnelse, og det er den på ingen måde interesseret i. Kroppen nedprioriterer altså en lille hals- betændelse, en begyndende influenza eller en mere alvorlig sygdom frem for fordøjelsen.

Giv kroppen energi til at helbrede sig selv

Det kræver energi at blive rask, hvis vi er syge og det kræver energi at rense gamle affaldsstoffer ud af kroppen, ligesom det kræver energi at tabe sig, hvis vi er overvægtige.

 

Hvad fortæller din indre stemme dig, når du bliver syg. Tænker du så på havregrød, tvebakker med varm mælk eller te med rom og sukker. De gode råd er mange og her kommer mit: Drik din daglige juice og undgå for meget ekstra arbejde for en i forvejen svækket krop. Drik masser af vand og sov godt.

 

Hvis vi er syge og spiser en stor portion havregrød, vil kroppen bruge en stor mængde energi på fordøjelsen og derfor en mindre mængde energi på selvhelbredelse. Tænk engang på menneskets bedste ven, hunden. Hvad gør den, hvis den bliver syg? En hund spiser ikke, hvis den er syg og det er der en grund til. Hunden ved instinktivt, at den har brug for 'fritid' til at op- timere sin egen selvhelbredelse.

Overfodret og underernæret

Så snart man begynder at fodre kroppen med det, den spørger efter, ja så render man heller ikke rundt og føler sig sulten hele tiden og man begynder automatisk at spise mindre. Kroppen har ikke længere brug for de samme enorme mængder mad.

 

Det er blandt andet derfor, at man ofte kan føle sig sulten lige efter et besøg på den lokale burgerbar. Kroppen forsøger simpelthen at fortælle sin ejermand, at den ikke har fået dækket sine behov trods store mængder mad. Så kroppen prøver igen; 'Hey kammerat, jeg mangler altså stadigvæk 3 mg zink, 22 mg C vitamin og 72 mg kalk'. Og hvad sker der så? Først efter endnu en burger og en stor milkshake lykkes det at lukke munden på den krævende krop. Nu er mavesækken nemlig så fyldt, at kroppen vælger at holde mund, for kommer der mere ned, vil den flække på midten. Det samme gentager sig dag ud og dag ind. Det resulterer alt sammen i en falsk sult. Man går rundt og føler sig lidt sulten hele tiden. En meget nedadgående og negativ spiral. Det fører til det fænomen jeg kalder 'overfodret og underernæret'

 

Juice og smoothies er en glimrende måde at starte dagen på og jeg ved godt, at der sidder læsere og tænker, 'jamen vi skal da have .. .'. Hvis alternativet er franskbrød med ost eller pif, paf, puf med mælk, ja så ved jeg godt, hvad jeg ville vælge.

 

Jeg er helt bevidst om, at vi alle er forskellige. Noget virker for nogen og noget helt andet virker for andre. Efter fem år som saftig inspirator har jeg bare fået så mange fantastiske tilbagemeldinger fra folk, som nu er mere energifyldte og livslystne end nogensinde før. Folk, der efter blot få uger, føler sig både 10 og 15 år yngre. Jeg kan derfor slet ikke lade være med at anbefale denne form for livseliksir. Prøv de friskpressede juicer i en måned og se hvad din krop fortæller dig.

 

For nylig blev der foretaget endnu en videnskabelig undersøgelse som gjorde det klart, at personer som drikker friskpresset frugt og grønsagsjuice tre gange om ugen, nedsætter risikoen for at få Alzheimers med op til 76 %. Forestil dig den positive indvirkning friskpresset juice så har på din generelle mentale skarphed. Denne undersøgelse er kun en ud af mange tusinde undersøgelser, som viser effekten af at drikke 'det flydende guld'.

De mange fordele ved økologisk frugt og grønt

Der er så mange fordele ved at spise og drikke frugt og grønt, at det kan være svært at huske det hele, så her kommer de største:

 

~ Ingen farvestoffer

~ Ingen tilsætningsstoffer

~ Intet tilsat sukker

~ Ingen konserveringsmidler

~ Intet tilsat salt

~ Ingen E- Numre

~ 99,9 % fedtfri

~ Ofte 70 % vandholdigt

~ Fyldt med vitaminer, mineraler og proteiner

~ Kan spises af gravide

 

Frugt og grønt kræver ingen opvask, smager fantastisk, er smukt og giver en solid og længerevarende mæthedsfølelse. Tag bare en frugt som bananen - den bliver oven i købet leveret i emballage lige til at pakke ud og spise. Det store vandindhold hjælper med at transportere næringsstofferne frem til de mange millioner celler, vi har i vores krop og samtidig hjælper det affalds- stofferne ud af kroppen. En ret fantastisk opfindelse, synes du ikke? Som en vestjyde fra Holstebro engang udtalte til en af mine workshops 'det er jenne goe sager'.

 

Alligevel bliver denne fantastiske fødekilde 9 ud af 10 gange puttet på en pande, stegt til ukendelighed, varmet op så næringsstofferne dør og overhældt med sukker og krydderier. Vi gir det et smart fransk navn og kalder os mesterkokke. Vi er de eneste skabninger på denne planet, som tager noget ekstremt næringsrigt og transformerer det om til sygdomsfremmende og død mad, for derefter at prale af at være mestre i et køkken.

 

Ingredienserne i friskpresset juice er hverken kogt, stegt eller på anden måde ødelagt, de er fulde af levende næringsstoffer og enzymaktivitet. Hvis vi mennesker vil leve og føle os i live, bør vi spise levende mad. Hvis vi vil føle os døde, trætte og deprimerede, skal vi bare spise mere 'død mad'. Mad som er kogt, stegt og forarbejdet! Hvis du ikke kan følge mig i denne tankegang, så kig dig omkring. Hvad er det folk med mentale og fysiske udfordringer spiser? Er det mad som er fuld af liv?

 

SAFTIGT TIP!

Hvis dit ønske er et overlegent energioverskud, så husk at tygge maden grundigt.

 

Energimad og livsbanken

Al mad og drikke indeholder energi, men her tænker jeg ikke på kalorier eller kulhydrater. Det jeg her taler om, er en helt anden form for energi. Dine celler, og dermed din krop, indeholder også energi. Energien i kroppen kan, ligesom mad og drikkevarer, måles i Mhz, præcis som i din computer eller lydbølgerne fra din radio. Det kaldes frekvensenergi og er ren kvantefysik.

 

Forestil dig din krop som en bankkonto, hvor du, i stedet for penge, sætter energimad ind og hvor der helst skal være overskud i tilfælde af uforudsete regninger i form af sygdom. Hvis din konto konstant er på nul eller du har overtrukket og fået gældssanering eller kassekredit, så ved vi godt, hvad der sker - før eller senere bliver du syg, og en syg krop, der er i underskud af sund energi, bliver også hurtigt en overvægtig, træt og drænet krop. Det påvirker i højeste grad også din mentale balance.

 

En sund og velfungerende krop indeholder en energimængde, der svarer til cirka 75-90 Mhz i cellerne - interessant nok det samme som frugt og grønt. En krop, der er syg af for eksempel kræft, AIDS eller en anden alvorlig sygdom, indeholder en celleenergi på cirka det halve. En død krop indeholder, som du måske kan regne ud, en energi på 0 Mhz. 'Død mad' som for eksempel fastfood svinger med en energi på omkring 0-5 Mhz.

 

Det interessante er altså, at det du putter i munden, også indeholder en energi - noget mere end andet. på næste side ser du en oversigt over energi- indholdet målt i Mhz i forskellige madvarer. Jo større indhold af energi, jo bedre for dig, din vægt og din sundhed.

 

 

Mad som skaber energi og plus på kontoen, 70-250 Mhz

~ Broccoli

~ Spinat

~ Grønkål

~ Byggræs

~ Spirer

~ De fleste grønne grønsager

~ Salat

~ Avocado

~ Kål

~ Øvrige grønsager og saft af disse

~ Frisk frugt

~ Kerner og nødder

~ Urtete

 

Mad som giver underskud på kontoen, 0-30 Mhz

~ Sovs og dressing

~ Burgere, pizza og junkfood

~ Kager, is, slik, chokolade, chips og sodavand

~ Al slags alkohol og tobak

~ Saftevand, milkshakes, kartonjuice og mineralvand

~ Kød og mejeriprodukter

~ Kaffe og sort te

 

Hvis du vil have mere energi, skal du sørge for at mindst ⅔ af din mad har et energiindhold, der ligger på 70 Mhz eller derover. Har du en alvorlig sygdom eller et stort helbredsproblem, enten fysisk eller mentalt, bør 90 % af det, du tilfører kroppen, have et energiindhold på minimum 70 Mhz.

 

Med denne tankegang i baghovedet behøver vi heller ikke at være fanatiske. I min verden skal vi spise det, vi har lyst til - med måde. Hvis vi ikke tillader os selv dette, fører det som oftest til, at vi bliver mentalt usunde, hvilket jeg vurderer som langt mere skadeligt for vores organisme end det at være fysisk usunde. Så det vigtigste er altså, at vi husker at holde plus i regnskabet. Jeg skal da være den første til at indrømme, at jeg nyder en hel uge på festival eller en weekend med fest i gaden. Jeg sørger bare for hele tiden at sætte lidt penge - ofte i form af friskpresset juice - ind på kontoen.

 

Et underskud i energi banken kan manifestere sig på mange måder, for eksempel som hovedpine, hurtig aldring, kræft, sukkersyge, træthed, træg mave, overvægt, hjertekarsygdomme, astma og allergi. Blot for at nævne et par stykker. Dette har stor betydning for dit udseende samt den måde du tænker, trækker vejret, arbejder og leger på. Kort sagt, det præger alt det, du gør og de beslutninger, du tager, så det er vigtigt ikke at glemme kontoen. Skal man se det med økonomiske øjne, ja så er alle verdens rigdomme meningsløse, hvis din livskonto er overtrukket.

 

Du mister enzymer og livsenergi gennem stress, alkohol og forarbejdet mad (død mad). Disse enzymer får du ikke tilbage ved at drikke cola light, kaffe og spise hotdogs. Du kan kun erstatte dem med 'levende mad' og specielt fra friskpresset grønsagsjuice. Så det gælder altså om, at vi som selvstændige individer begynder at tage ansvar for vores egen sundhed og jeg tror personligt, at det er vigtigt at investere i andet end aktier.

 

Ifølge WHO kunne 85 % af alle kræfttilfælde i verden være undgået gennem en anderledes kost og livsstil. Alene i England dør en person hvert tredje minut af hjertetilfælde, men ifølge undersøgelser fra det engelske Universitet i Cambridge kan man ved at indtage et æble om dagen formindske risikoen for død af hjertetilfælde med 20 %. Tilføj en banan og en appelsin og du ryger op på 50 %. Forestil dig så hvad to glas friskpresset juice med grønsager som broccoli, selleri, rødbede og ingefær kan gøre for dig.

 

Drikker du din daglige juice, får du altså ikke alene mere energi og et større mentalt overskud, du støtter også kroppens naturlige udrensningsprocesser og bidrager til at afværge sygdomsangreb. Friskpresset juice er en klasse for sig sammenlignet med færdiglavede juice produkter, for ikke at tale om kaffe, te, sodavand og andre 'energi drikke'. Jeg vil påstå, at friskpresset juice er den bedste flydende forfriskning, kroppen kan få!

 

 - Hvorfor friskpresset juice

 

Sofasyge & cellefabrikken

Hvad for en sygdom? Sofasyge er den sygdom, som mange får af at se på møbler, røre ved møbler, sidde i møbler og ligge for lang tid i møbler. Sygdommen er efterhånden ved at være et udbredt fænomen i Danmark.

 

Vi kan langt hen af vejen styre vores liv med en mobiltelefon, en fjernbetjening eller via Internettet. Mad bliver kørt til døren og vi kan betale regninger uden af rejse os fra sofaen. Det er alt sammen meget smart, men det resulterer desværre i, at vores krop sulter efter en ordentlig omgang ilt. Og fastfood og 'død mad' stopper vores system og gør os alt for hurtigt gamle. Vi behøver ikke engang at rejse os for at få mad på bordet og vælger vi alligevel at tage bilen, behøver vi ikke engang at stige ud, vi kan bare 'drive in'.

 

Hvis ønsket er en let og energifyldt krop, kommer man rigtigt langt med grønne juicer og smoothies. Alligevel er der et vigtigere område, som ikke må glemmes. Det er en substans, som kroppen har mere brug for end selv den mest vitaminpakkede juice. Det er vigtigt, at vi minder os selvom, at vi kan gå uger uden mad, dage uden vand, men kun minutter uden ilt.

Cellefabrikken

Energi kommer fra vores celler. Energi gør alt i livet muligt. Energi er lig med sundhed. Et lavt energiniveau er det første skridt mod sygdom. For at opnå de resultater mange af os ønsker om at være fysisk sunde og mentalt knivskarpe, er vi nødt til at sørge for, at det vi gør og spiser hjælper os med at opbygge energi.

 

Kvaliteten af dit liv er lig med kvaliteten af dine celler. I kroppen findes mange millioner celler. Hver enkelt lille celle fungerer med en mekanikers fantasi som en slags fabrik eller et kraftværk. Disse fabrikker holder os energifyldte og i live. De sørger for optagelsen af næringsstoffer og skaffer os meget behjælpeligt af med affaldsstoffer. Tilstrækkelig tilførsel af ilt og næringsstoffer får ikke kun den enkelte celle til at fungere optimalt, det får den også til at producere trifosfat, som er kroppens brændstof. For at få en sund og optimalt fungerende krop er man nødt til at starte helt nede på celleniveau, altså skabe de rigtige arbejdsbetingelser i cellefabrikkerne.

 

Hver enkelt lille celle i kroppen har en specifik og særdeles vigtig opgave. Dine fordøjelsesceller fordøjer den indtagne mad og absorberer det ind i blodet. Røde blodceller medbringer livsvigtig ilt til alle områder i kroppen. Cellerne i nyrerne udskiller blandt andet potentielle skadelige affaldsstoffer. Nerveceller er 'byggestenene' i vores motoriske og sensoriske nervesystem. Disse byggesten hjælper dig blandt andet med til at flytte foden til bremsen, hvis du er ude at køre og kommer til et rødt lyssignal.

 

Som tidligere nævnt fungerer alle kroppens celler som små minifabrikker på præcis samme måde som en rigtig fabrik. Der findes en modtagelse, en produktion og en forsendelse. I produktionen bliver energien genereret til det, som skaber liv. Disse fabrikker transformerer altså maden videre til alle deres underafdelinger. De kører affald væk fra maskinerne og tilføjer nye næringsstoffer. De sørger for den helt rigtige arbejdstemperatur til de 'ansatte' - så også de fungerer optimalt. Præcis som på en rigtig fabrik er der også rangorden og en flok direktører til at tage de helt store beslutninger nu og for fremtiden. Der er endda en manual og en arbejdsplan for de arbejdende folk, som bruger maskinerne - kroppen er faktisk ekstremt intelligent!

Godt træt af at være godt træt

En af de største årsager til, at vi mennesker bliver trætte er, fordi vi enten glemmer at bevæge os, trække vejret korrekt eller det faktum at vi spiser forkert. Meningen er at vi skal spise mad, som tilfører os energi - ikke mad, der dræner kroppen for energi.

Vejrtrækningsøvelse

Min gave er 5 - 20 -10 øvelsen. Træk luften gennem næsen, helt ned i maven i 5 sekunder uden at skyde brystet frem. Hold luften dernede i 20 sekunder og pust derefter ud i 10 sekunder - gerne med trutmund. Gentag øvelsen tre gange, tre gange dagligt, og se hvad der sker med dit energi- overskud, din hukommelse, hovedpine, fysik mm.

Som mennesker er vi ganske enkelt designet til at skulle bevæge os. Når vi gør det, fodrer vi vores celler med livgivende, blodcirkulerende og energi- producerende ilt. Følelsen af træthed eller sult er ofte et direkte resultat af, at vi ikke at har bevæget os nok. Kroppen og hele vores system begynder at blive tilstoppet og vores celler skriger efter det de mest har brug for - en storm af ilt.

Har du aldrig følt dig træt og sulten, for eksempel efter en hård dag på arbejde, og så alligevel bestemt dig for at vaske bilen, slå græsplænen eller lignende frem for at lægge dig på sofaen og vente på, at aftensmaden blev serveret? Bagefter vil du meget tænkeligt have følt mindre sult og på ingen måde have været nær så træt, som da du startede. Dette fabelagtige fænomen sker, fordi kroppen har fået det, den helt præcist spurgte efter, og højest sandsynligt var underernæret af, ilt.

En daglig iltning af hele dit system er ganske anbefalelsesværdig.

Her tænker jeg ikke på en ti minutters gåtur, mens du tænker på hvor mange store fadøl du lige har 'tjent'. Vi kommer ikke uden om at få pulsen op og sved på panden.

Det er ikke os mennesker, som bliver gamle, det er vores celler.

Det som giver cellerne de bedste forudsætninger er:

~ Ilt, masser af ilt. Helst før nattesøvn, da der sker mange forunderlige ting når du sover

~ De rette næringsstoffer

~ Masser af vand, så næringsstofferne kommer frem til cellerne og affaldsstoffer kommer ud

~ Positive tanker

Kendte mikrobiologer

Dr. Otto Warburg (nobelpristagende celleforsker) var overbevist om, at der var en direkte sammenhæng mellem en persons sundhed og mængden af ilt i blodet. For at teste hans teori placerede han rotteceller i to glas.

 

Det ene glas med normal ilttilførsel og det andet glas med kun 40 % ilttilførsel. I glasset med den begrænsede mængde ilt begyndte cellerne at dø og blive svage, mens andre muterede.

 

Dr. Harry Goldblatt (Rockefeller Institute) støtter udsagnene om, at et lavt energiniveau ødelægger cellerne i den menneskelige krop. Han kopierede Dr. Warburgs's forsøg og genindsatte cellerne i rotterne. Resultatet var, at de rotter, som modtog cellerne fra det glas med normal ilttilførsel, overlevede. De rotter, som modtog cellerne fra glasset med den begrænsede ilttilførsel, udviklede kræft.

 

Dr. Alexis Carrel (dobbelt nobelprisvinder) tror på, at celler kan leve for altid, hvis blot de får deres behov opfyldt og ikke bliver forurenet af deres egne omgivelser.

 

~ For lidt ilt

~ Fejlernæring

~ Overfodring

~ For hård træning

~ Psykisk ubalance, bekymringer og stress

~ Forurening

~ Bedre lungefunktion

~ Større og smidigere blodårer, som derved reducerer modstanden i blodomløbet

~ Større blodmængde og bedre blodtilførsel

~ Flere røde blodceller og mere hæmoglobin

~ Sundere organer, som bliver tilført mere ilt. Især gavner det dit hjerte meget

 

 

Og så gavner det dit almindelige velbefindende

 - Hvorfor friskpresset juice

 

Nøglen til sundhed er altså energi. Alt som reducerer mængden af energi i din krop, er sygdomsfremmende. Alt som fremmer energien, forbedrer din sundhedstilstand i kroppen. Al denne energi kommer fra dine celler og dine celler har kun overskud af energi, når de får nok ilt.

Den måde du bevæger dig på, bestemmer hvordan du har det. Den måde, du har det på, bestemmer ofte, hvad du vælger at putte i munden. Det, du vælger at putte i munden, bestemmer, hvordan du har det.

Efter al denne snak om celler og ilt, giver det på ingen måde mening at ryge. Tobaksrygning trækker nemlig pulsårerne sammen, så mængden af blod og dermed ilt til cellerne begrænses. Derudover er den sparsomme ilt, som endelig når frem til cellerne, fyldt med 4000 kemikalier. Kroppen kan kompensere for mange ting, men rygning er det eneste, den ikke kan kompensere for.

Vand - kilden til liv

Det andet vigtigste næringsstof for kroppen, og dens mange millioner celler, er vand. Da vores krop består af 70 % væske - og blodet helt op til 94% - er vand et absolut must, hvis ønsket er en sund, flot og energidrevet krop. Faktisk falder vores energiniveau med hele 20 %, hvis vores væskebalance falder med sølle 4 %.

Hvis fisken er syg, skift vandet

Tænk på din krop som et akvarium. Forestil dig dine mange millioner celler som små fisk badet i væske, som behjælpeligt transporterer næringsstoffer frem til cellerne og fjerner affaldsstoffer. På samme måde, som i et alminde- ligt akvarium, er det vigtigt, at vi holder vandet og de indre omgivelser rene. Forestil dig hvad der ville ske med de fisk, hvis vand sjældent blev skiftet. Måske jeg overfodrede dem, måske endda med det forkerte fiskefoder. Vandet ville med stor sandsynlighed blive enormt grumset, og da fiskene ikke er i stand til at spise denne store mængde "fejlfoder", vil vandet blive syrligt, bakteriefyldt og derved begynde at gå i forrådnelse. Al denne forurening resulterer i, at kroppens celler bliver svækkede og langsomt vender bugen i vejret.

Hvad gør vi, hvis vores højtelskede guldfisk en skønne dag bliver syg eller viser sygdomstegn? Så tager vi da fisken op, kører den til dyrlæge, hvor der bliver stillet en fin diagnose, den får noget medicin og måske en enkelt overnatning i 'overvågnings-akvariet'. Derefter putter vi med kærlig hånd fisken tilbage i det samme gamle, grumsede og sygdomsfremkaldende vand, ikk'?

- Nej vel, vi skifter som det første vandet i akvariet. Det samme burde vi mennesker gøre med vores egen krop.

Jeg møder hver eneste dag folk, hvis celler 'flyder med bugen op'. Det er bare som om, de ikke selv ser det eller ved hvad det betyder. De er 100 % uforstående over for, hvorfor de er syge, føler sig trætte, gamle og deprimerede. Mit råd er at behandle dine celler på samme måde som din yndlings akvariefisk. Skift vandet og gør omgivelserne rene - og hold det rent!

Som tommelfingerregel anbefales det at drikke ⅓ kropsvægt i deciliter.

Det vil sige, at hvis du vejer 60 kg, skal du drikke 2 liter dagligt. Skinner solen eller træner du intenst, skal du drikke endnu mere. Vær opmærksom på, at et glas friskpresset juice også tæller med i dette regnskab.

 

SAFTIGT TIP!

Vand med citron morgen og aften kan anbefales. Trods den syrlige smag, har citron en meget basisk effekt på kroppen.

 

Antioxidanter, juice og frie radikaler

En antioxidant er, som navnet lyder, et kemisk stof der modvirker oxidation. Personligt foretrækker jeg at bruge det danske ord for oxidation, nem- lig forharskning. Det giver for mig et bedre indre billede af, hvad der rent faktisk sker. På celleplan kan forharskning til en vis grad sammenlignes med jern, der ruster. Det er en elektro-kemisk reaktion, som medfører skader, der kan resultere i svækkede og syge celler. Resultatet kan blive svækkelse af cellen eller omdannelse til en kræftcelle, eventuelt celledød.

 

Overordnet set kan alt, der hæmmer denne uheldige forharskning, kaldes antioxidanter.

 

Antioxidanter virker ved at bekæmpe de såkaldte frie radikaler. Frie radikaler er molekyler, der er kemisk ustabile, og derfor meget gerne vil koble sig på et stof og forharske - ødelægge - det. Behovet for antioxidanter har aldrig været større. Det stiger i takt med, at vi udsættes for forurening, tobak, alkohol, tilsætningsstoffer, dårlige fedtstoffer, medicin, sollys, stress og kaffe.

 

Grundlæggende handler det om at undgå stoffer, der medfører dannelse af mange frie radikaler. Det gælder for eksempel også kemiske stoffer - især syntetiske, overspisning og for hård træning. Konkurrenceidræt og anstreng- ende motion øger dannelsen af frie radikaler og svækker derfor immunforsvaret. Atleter har derfor brug for mange flere antioxidanter end andre.

 

Friskpresset grønsagsjuice er en særdeles god kilde til naturlige antioxidanter. Det er for eksempel til overflod bevist at en kost, der er rig på grønt, frugt og krydderier nedsætter risikoen for at få kræft. Antioxidanter er blandt andet vitaminerne A, C og E samt selen, zink, kobber, mangan og betacaroten. Derudover kan nævnes coenzymet Q10 og gingo biloba. Du kan læse mere om antioxidanter, frie radikaler og prooxidanter på highonlife.dk.

Naturlig skønhed

Folk bruger millioner af kroner på at pleje den ydre facade - så den kan holde sig flot og spændstig. Alt fra kosmetik og eksklusive cremer til silikone og botox. Lige meget hvor unaturligt det alt sammen er, vil vi gøre ALT for at holde vores krop og ansigt smukt. Når jeg siger alt, mener jeg alt på nær en ændring af det, vi spiser og drikker.

 

Personligt har jeg selv brugt mange tusinde kroner på Clearasil og dyre cremer, ja sågar cremer som affarvede mit sengetøj efter blot få nætter - hvor skørt er det lige at smøre i ansigtet? Sammenhængen mellem min ekstremt urene hud og de mange nutellamadder og pizzaer, var på det tidspunkt ikke åbenlys for mig. Jeg prøvede alt fra ølgær til kemiske sæber. Efter halvandet år med stor fortvivlelse blev min daværende læge og jeg enige om, at Tetracyclin måtte være vejen frem. Trods Tetracyclins lange liste med bivirkninger - som er på længde med det andet testamente og indeholder alt fra selvmordstanker, leverskader til ikke at kunne formere sig. Hvor vanvittigt det alt sammen end lyder, bestemte jeg mig alligevel for at indtage denne kemi i seks måneder. Bumserne forsvandt, men jeg lider stadig den dag i dag af følsomme slimhinder i hals og svælg. Tænk sig, det havde de ikke engang tilført listen med bivirkninger.

 

Hudproblemer eller hudsygdomme er ofte et synligt tegn på, at kroppen forsøger at råbe sin ejermand op. Sygdommen er ofte et bevis på, at krop- pen er så overforgiftet, at den nu forsøger at lede forgiftningen ud gen- nem huden. Det gør den, fordi de andre almindelige udrensningskanaler er forstoppede eller ikke fungerer optimalt. Hudproblemer kan også skyldes psykiske belastninger som stress, bekymringer og følelsesmæssige ud- fordringer. Det hele hænger sammen.

 

At tilføje den nyeste 'hold mig ung for evigt creme' i et forsøg på at få dig til at se fantastisk ud er, med min baggrund som automekaniker, det samme som at male direkte på rust. Det er ikke langtidsholdbart. Faktum er, at skønhed kommer indefra!

 

Naturen stiller alle ingredienser til rådighed for at holde os unge og smukke. Mandler er en af de eneste basiske nødder, som findes og de hjælper derfor med til at opretholde syre/base balancen. De indeholder også gavnlige fedt- syrer og en lang række mineraler som blandt andet magnesium, der hjælper med til at styrke, gro og reparere negle. Gulerødder indeholder betacaroten, som beskytter os mod solens farlige UV stråler. Agurk og avocado er fantas- tiske til eksternt brug. Det ved vi alle, men det er altså først, når vi begynder at spise og drikke disse foryngende ingredienser, at vi begynder at se den helt store og langtidsholdbare skønhed.

 

Mange folk lægger simpelthen ikke mærke til deres aldringsproces. Sam- menligner de sig med hovedparten af befolkningen eller naboen, ser de jo ok ud. Men jeg kan godt afsløre, at vi fra naturens side ikke er ment til at skulle rynke sammen, tabe håret og blive trætte og grå, når vi runder de fyrre.

 

 - Hvorfor friskpresset juice

 

Fakta om kaffe

Der findes ingen flydende drik, som forårsager aldring hurtigere end kaffe. Så hvorfor spilde alle disse penge på kosmetik og eksklusive cremer? Min sandhed er, at du alligevel ikke kan gøre noget for at bremse aldringsprocessen, men du kan gøre mange ting for at fremskynde den, blandt andet drikke kaffe.

 

For hver gang du indtager koffein, hamrer du på hele centralnervesystemet og dehydrerer din krop. Det er som at være i et konstant stadie af stress. Din lever og dine nyrer kommer på overarbejde. Bliver du ved med at dehydrere din krop og nyrer på denne måde, vil nyrerne forsøge at holde på kroppens væske ved at producere mindre urin. Det resulterer i, at urinen bliver ekstremt koncentreret og det får nyrerne til at starte en udskillelse af krystaller. Disse krystaller kan vokse og blive til det vi i daglig tale kalder for nyresten.

 

Dehydreringen påvirker også hjernen. Hjernen er hovedsageligt opbygget af vand og når du indtager koffein, mister du noget af det. Din hjerne bliver derfor mindre, hvilket ryster myten om, at koffein forbedrer din koncentration. Blodet skal stadig pumpe gennem hjernen for at holde dig i live. Når blod pumpes gennem en dehydreret hjerne, kan man virkelig mærke, at det hamrer på indersiden af skallen. Det går under navnet hovedpine.

 

Når man en gang er blevet afhængig af kaffe, opnår man ikke længere det samme energikick, men drikker det bare for at holde abstinenserne væk. Og det kan give sig udslag i hovedpine, kvalme, træthed, mangel på energi, irritation, rysten og koncentrationsbesvær. Så problemet er altså, at du rent faktisk føler, du får det bedre efter indtagelse af koffein. For eksempel nedsætter koffeinen også blodtilstrømningen til hjernen, som modvirker hovedpine. Vi narrer altså hjernen til at tro, at koffein faktisk hjælper. Indtil du gennemskuer, at det faktisk er koffeinen, som i første omgang skaber problemet, vil du lege 'fangeleg' hele livet. Mønstret er præcist det samme som for sukkerafhængighed, og på samme måde er forskellige mennesker også forskelligt følsomme over for koffeinens effekter.

 

'Jamen Mads, det er så rart med en kaffepause'. Hør nu her - rygere synes også, det er dejligt med en rygepause. Sandheden er, at det bare er dejligt at holde en pause.

 

Kaffe er en af de afhængigheder, som folk er overbevidste om, at det er rigtigt svært at slippe af med. Rent fysisk tager det koffeinen 48 timer at forlade kroppen. Dr. David Kerr fra Det Royale Hospital i den engelske by Bournemouth siger: 'En halv time efter du har drukket 1-2 kopper kaffe, er mængden af blod til din hjerne nedsat med 10-20 % - og det er kun efter 1-2 kopper.'

 

Når koffein rammer centralnervesystemet, sænker det blodsukkeret, så hjernen kræver mere sukker. Måske der er en grund til, at der altid bliver serveret chokolade, når man går på kaffebar. For hver gang du indtager koffein, bliver insulin frigivet, som så igen hamrer løs på bugspytkirtlen. Siger jeg, at du aldrig mere må drikke kaffe igen? Nej, jeg siger bare, at kaffen ikke gør det for dig, som du måske tror. Den tilfredsstillelse du føler, er blot resultatet af at få dækket et unaturligt behov.

 

Hvis man nyder at drikke kaffe og har det fint med det, så anbefaler jeg at drikke to kopper vand for hver kop kaffe. Italienerne, som jo er verdenskendte for deres nærmest religiøse kaffedrikkeri, gør det. Det kunne vi lære meget af herhjemme.

 

Slut med undskyldninger

Det skal ikke være nogen hemmelighed at mit største ønske er, at så mange mennesker som muligt vil få et bedre kendskab til sig selv og begynde at tage ansvar for egen sundhed og velbefindende.

Som coach og kostvejleder har jeg gennem tiderne hørt mange forskellige undskyldninger for ikke at tage ansvar. Ser man nærmere på disse undskyldninger, holder de som oftest ikke en meter. Det er disse undskyldninger, som gør, at folk ikke får spist den rigtige kost, presset deres juice, trænet eller slappet af. Nedenfor vil jeg banke fire af de mest almindelige undskyldninger til jorden.

Undskyldning nr. 1

Jeg ville gerne, men jeg har simpelthen ikke tid

Det er tankevækkende, at det ofte er de samme folk, som meget præcist kan forklare, hvad der skete i sidste afsnit af Robinson, Big Brother, Vild med Is, undskyld jeg mener Glat på Dans - eller hvad det nu lige er, det hedder.

 

De bruger, jeg ved ikke hvor meget tid foran skærmen, drikker sig fra sans og samling i weekenden - og render med damer gør de garanteret også!

 

De selv samme mennesker mener, at de simpelthen ikke kan finde tid til at tilberede en banan, presse en citron eller spise et æble.

 

På samme måde er der mennesker, som siger 'jeg fik simpelthen ikke tid til at ringe til dig forleden' - det de i virkeligheden siger, er 'jeg fik simpelthen ikke tid til at ringe til DIG'. Hvis en person gav dig et nummer og du kunne få et hvilken som helst ønske opfyldt, hvis du ringede til det, tror du så, at du ville få ringet? You bet! Hvis dit helbred er af afgørende betydning, skal du nok finde tiden til at presse juice.

 

Så hvad er din motivation for at drikke friskpresset juice? En af de ting vi alle har til fælles er tiden. Vi har alle 24 timer i døgnet lige meget hvor travlt, vi tror, vi har. Vi kan alle finde tid til at spise sundt, lave vores daglige juice og træne. Det handler alt sammen om prioritet. Kender vi konsekvensen?

 

Hvad er motivationen for at gøre det? Hvis vi er helt klare på, hvorfor vi gør det, ændrer det som regel en hel del på vores prioriteringer.

Sundhed, juice og træning skulle uden tvivl ligge nummer et på denne liste, for uden vores gode helbred er vi ikke meget, men alt for mange skal først 'lugte til osten', før de begynder at tage ansvar. Vores mentale og fysiske sundhed burde være vores primære fokus, fra vi slår øjnene op om morgenen.

 

Bruger du mere end 10 minutter på at presse juice, drikke de gyldne dråber og rengøre maskinen, ja så har du snakket i telefon, surfet på nettet eller brugt tid på en anden ubetydelig aktivitet. Fra jeg går i køkkenet, til jeg har presset det flydende solskin, vasket op og drukket det, går der ikke mere end 10 minutter. Hvor lang tid tager det at spise en portion cornflakes eller en ostemad?

 

Det ironiske er, at hvis du spiser sundt og tager ansvar, vil du ikke kun føle et større mentalt og fysisk overskud i hverdagen, men også leve længere.

Du vil have mere energi til at leve dine drømme og derfor udrette og opleve mere. Til daglig vil du føle dig lettere og mere frisk, så du tilmed får ting gjort hurtigere. Din investering tjener sig altså ganske hurtigt hjem.

 

Jeg vil derfor uden tøven påstå, at du får et længere, sjovere og mere livligt liv - og ja, du får mere tid!

 - Hvorfor friskpresset juice

 

Undskyldning nr. 2

Jeg ville gerne, men saftpressere er SÅ svære at rengøre

Efter at have testet samtlige maskiner på markedet - inklusiv de lidt ældre modeller, hvor der både skal bruges værktøj, knofedt og stor viljekraft til rengøringen, er jeg fuldstændig enig. Men det var dengang. Som med alle andre produkter i denne verden, er der kommet nye og mere brugervenlige udgaver, heldigvis! Min favorit juicer er Philips' HR1861, mere om den senere. Bruger du mere end to minutter på rengøringen, har du gjort noget forkert og kan du ikke finde disse to minutter, ja så er din sundhed simpelthen ikke vigtig nok for dig!

Undskyldning nr. 3

Jeg ville gerne, men jeg har ikke plads til en saftpresser

Denne undskyldning handler efter min opfattelse om prioritering. Er pladsen trang, anbefaler jeg, at du prioriterer dit køkkengrej. Giv dine køkkenmaskiner karakter på en skala fra et til ti, hvor ti er det højeste. Alt der ødelægger næringsstoffer og gør 'levende mad' til/død og sygdomsfremmende mad', må nødvendigvis nedprioriteres, alternativt ryger alt under karakteren seks til genbrug.

 

Hvis du efter denne sundhedsfremmende event stadig er i besiddelse af en frituregryde eller en mikrobølgeovn, kan jeg, som min gode ven Carsten Vagn-Hansen, anbefale at stille dem i baggangen og bruge dem til at opbevare dine gamle sko i. Løber du tør for køkkenapparater og stadig mangler plads, er turen kommet til tallerkener, kopper og glas. Det er nemlig muligt at drikke af kanden.

Undskyldning nr. 4

Jeg ville gerne, men jeg har simpelthen ikke råd

Når vi snakker juice og sundhed, er sandheden, at du simpelthen ikke har råd til at lade være. Jeg mener; hvad er kursen på din lever? Hvor meget er dit hjerte værd? Eller hvad med dit liv? Man kan ikke fastsætte en pris på saftig sundhed. Inden for de sidste par år har jeg haft fem bekendtskaber, som nu lever andetsteds. De fire af dem er døde af kræft. Fælles for disse

 

mennesker er, at de alle med glæde ville have givet hver en skilling de ejede for en sund, fin og rask krop. Det er først når folk har haft oplevelser som disse, at de finder ud af, hvor lidt penge betyder i forhold til sundhed. Disse mennesker ville alle ønske, at de havde taget ansvar for deres egen sundhed på et tidligere tidspunkt. Og hvor dyrt er det lige, det behøver at være?

 

Man kommer langt med et par træningsbukser, masser af vand, en nærings- rig kost og en sund mental indstilling til livet. Du behøver ikke at købe et medlemskab til det dyreste fitnesscenter. Selv frugt og grønt behøver ikke at være dyrt. Alle kan lunte forbi grønthandleren sidst på dagen, hvor mulighederne for at gøre en god handel er mange. I modsætning til hvad vi er blevet hjernevasket til at tro, har vores kroppe ikke brug for store mængder mad. En af de største grunde, til at folk overspiser, er at deres kroppe lider af fejlernæring. Deres kroppe er overfodrede og underernærede. Så snart vi fodrer kroppen med det, den spørger efter, går vi heller ikke rundt og føler os sultne hele tiden.

 

I min verden skal en blender og en saftpresser være standardudstyr i ethvert køkken. Grunden til min store begejstring for netop disse to køkkenmaskiner er, at vi på dem tilbereder 'levende mad' - det er hverken kogt, stegt eller ødelagt. Det er fyldt med liv. Og for lige at gentage mig selv igen:

 

Vil du leve, føle dig i live og være energifyldt, så spis levende mad. Vil du føle dig død, træt, gammel og deprimeret, så spis død mad.

 

Friskpresset juice er efter min mening den bedste helbredsforsikring af alle. Om jeg så skulle betale 100 kr. for et glas friskpresset juice, så skulle jeg nok finde pengene!

 

Forskellen juice og smoothies

Saftpresser / juicemaskine

Den største forskel på juice og smoothies er, at juice bliver lavet ved hjælp af en saftpresser. Maskinen skiller på magisk vis saft og masse fra hinanden. Saften bliver 100 % ren, smager fantastisk og er helt uden klumper. Man mister desværre en stor del af fibrene i ingredienserne ved at benytte en saftpresser, mens de bibeholdes i en blender. De meget gavnlige og sundhedsfremmede vitaminer, mineraler og enzymer ender dog hovedsageligt i saften. Så kan du ikke lide at spise dine grønsager - så drik dem!

Blender

I modsætning til juice kan smoothies - som man laver i en blender, udgøre et fuldnæret måltid, med proteiner, kulhydrater og fedtstoffer. En af fordelene er, at fibrene bevares, og det er også grunden til, at du ikke skal spise en smoothies sammen med et måltid. En smoothie er et måltid i sig selv. Personligt elsker jeg smoothies. Smagen, strukturen, duften og den behage- lige mæthed.

 

Blenderen blender det hele. Det, du kommer i kanden, bliver i kanden. Ofte bliver blenderen brugt til det jeg kalder 'hygge sundhed' (bær, meloner, banan m.m.), fordi grønsager som selleri, rødbede og gulerødder hverken ser godt ud eller smager godt blendet, men er et stort hit presset. Derimod kan man sagtens kombinere de to, og du finder i denne bog lækre opskrifter som er en blanding af juice og smoothies.

 

Man kan uden videre komme hele frugter, frossen frugt, isterninger, yoghurt, nødder, frø, olie, boghvede og mineralvand m.m. ned i blenderen. Især avocado, mango og bananlignende frugter er gode. Det giver mulighed for en cremet og meget fyldig konsistens.

 

Vitamin samt mineraldråber og -pulver kan med fordel tilsættes. Det egner sig fortræffeligt til at komme i smoothies, fordi de kan være svære at opløse i vand eller ren væske. Det er på den måde nemt at 'gemme' kosttilskud i sådanne velsmagende herligheder.

 

 

 - Hvorfor friskpresset juice

 

Du får en mere flydende smoothie, hvis du blender den sammen med en stor håndfuld isterninger.

Juice og smoothies til børn

Lad os se det i øjnene. Det er langt fra alle børn, som elsker at spise rå broccoli, selleri, squash, rødbede og agurk. Det er her juice og smoothies kommer ind i billedet. Hvis du ikke kan få dine børn til at spise grønsager, så få dem til at drikke dem.

 

Pres verdens fornemmeste brændstof af grønsager, en halv citron, en skive ananas, og BINGO - de slikker deres læber af bare begejstring!

 

Børn bliver hypnotiseret af juice og smoothies. Når de ser det pangfarvede livseleksir, som sprøjter ud af en forholdsvis fast grønsag som rødbede og gulerod, bliver de som forvandlet. Ikke nok med at de drikker denne nærende vitaminindsprøjtning, de nyder den også.

 

99,9999 % af de børn jeg kender og har haft fornøjelsen af at presse juice til, elsker det. De ved, hvad der er godt. Instinktivt ved de, at vi fra naturens side er ment til at skulle indtage det, som hænger på træerne og kommer op af jorden, det er ikke 'hokus pokus' for dem. De er ikke blevet hjernevasket af reklamer, tv og andre udefra kommende faktorer. Faktisk har jeg til mine demonstrationer og foredrag ofte oplevet, at voksne kører væk med deres skrigende børn, simpelthen fordi de ikke kunne få nok af den livsberigende nektar. Juice og smoothies er, efter min mening, en af de bedste og nemmeste måder, hvorpå vi kan få vores små venner til at indtage langt flere rå og 'levende' grønsager.

 

En anden fantastisk ting, som også sker, når vi starter med at drikke vores grønsager er, at vi får lyst til at spise dem. Det vi spiser - eller drikker i dag, har vi lyst til at spise i morgen. Hele vores kropskemi ændrer sig, på samme måde som hvis vi går i byen en lørdag aften. Hvad er det vi har lyst til om søndagen? Frisk frugt og grønt? Nej vel, for vi har ændret vores kropskemi drastisk og kroppen spørger nu efter chips, fastfood, cola og sukker. på samme måde kan vi heller ikke forvente, at et barn skulle have lyst til grønsager, hvis kosten hovedsageligt består af hvidt brød, syltetøj, saftevand og andre usunde sager.

 

Friskpresset grønsagsjuice og smoothies er en nem og nærmest fortryllende måde at få dit barn til at række ud efter flere krops - og hjerneopbyggende grønsager.

 

SAFTIGT TIP!

Fortæl dine børn hvorfor juice og smoothies er sundt for dem. Sandsynligheden for at de selv vil spørge efter det, er så meget større. Børn er ret kvikke, så fortæl dem gerne om overvægtige moster Åses og veltrænede onkel Peters brændstof.

 

SAFTIGT TIP!

Hvis dit barn ikke har det godt, og ikke har lyst til at spise, så prøv med friskpresset juice. Juicen Indeholder energi og er samtidig fyldt med vitaminer og mineraler.

 

Traditionel kartonjuice og kunstige sødemidler

Allerførst vil jeg lige advare mod dette afsnit. Det kan have stor indflydelse på din måde at vælge juice og smoothies på i fremtiden.

 

Hver gang jeg er ude at handle, ser jeg ofte mennesker med stor begejstring række ud efter de mangefarvede flasker og kartoner fyldt med det, jeg kalder gammel presset juice. Jeg har denne forbrugergruppe mistænkt for at tro, at de køber en sund og vitaminpakket frugt juice. Desværre tager de ofte fejl. Det, de i virkeligheden køber, er en gang kemisk sammensat suk- kervand med et sukkerindhold, der ofte er større end hvis de købte en cola.

 

Først og fremmest er det i mange tilfælde sprøjtede andensorteringsfrugter, som bliver brugt til kartonjuice. For at juicen skal kunne holde sig i 1-2 år, er man nødt til at varme den op til 62 grader. Det kaldes pasteurisering og er et lovkrav for salg af kartonjuice i Danmark. Pasteuriseringen er ment til at skulle dræbe alle bakterier, men desværre skader processen også vitaminer, mineraler og ikke mindst den fantastiske enzymaktivitet, som findes i disse smukke frugter og grønsager.

 

Hvordan tror du opvarmet appelsinsaft ser ud og smager? Ikke godt. Jeg har selv gjort mig mine erfaringer (som juicemand og tidligere mekaniker skal disse ting prøves af). Opvarmet appelsinjuice bliver brunt og smager ganske forfærdeligt. Nogle producenter fristes derfor til at tilsætte sukker og farvestof. Lækkert ikke? Googler man ordet frugtkoncentrat, vil man også kunne finde et utal af sager, hvor producenter er blevet politianmeldt for at erstatte rigtig frugt med frugtkoncentrat.

 

Jeg kalder det frugtfup.

 

Det, der virkelig ærgrer mig, er at markedsføringen overbeviser forældrene om, at de køber en sund og vitaminpakket frugtdrik til deres børn.

 

Forældrene fortæller deres børn, at cola er 'fy fy' og så køber de en sukkervæske, som på nogen områder måske er farligere. Forældrene er ikke dumme, fordi de tror, at læskedrikken er god for deres børn. Det er jo netop meningen, at de skal tro og tænke på den måde! Og nu vi er ved det. Tror du så, at Coca Cola ville give/betale Michael Jackson 80 millioner for en enkelt reklame, hvis det ikke virkede? Selvfølgelig ville de ikke det. Den slags markedsføring virker.

 

Jeg møder dagligt folk, som hver dag må sprøjte insulin ind i deres krop, fordi deres 'bankbeholdning' er gået tom. Folk der lever med, og ofte ikke er klar over hvorfor, deres børn er hyperaktive. På kort og lang sigt er sukker- afhængighed skræmmende.

Når alt dette er sagt, skal det også nævnes, at der findes producenter, som gør et rigtig flot og omfattende stykke arbejde for at beholde så mange næringsstoffer som muligt i deres juice og smoothies. Som med alle andre produkter på markedet er der kvalitetsmæssigt stor forskel. Så et godt råd fra en kyndig juicemester er at læse det med småt og vælge med omhu.

Kunstige sødemidler

Alt, og hør nu her, ALT der er kunstigt fremstillet er syredannende for din krop. Det vil ikke fremme din sundhed. Det, at der er brugt kunstigt sødemiddel, er rædselsfuldt. Kunstige sødemidler kan være gemt i mange ting, hovedsageligt i light-produkter. Her er et par eksempler på, hvad kunstige sødemidler kan føre med sig:

 

Hovedpine, migræne, svimmelhed, depression, irritabilitet, overvægt, syns- og høreproblemer, ringen for ørene, højt blodtryk, muskelspasmer, hud- og vejrtrækningsproblemer, sløret tale, mistet smagssans. Kunstige sødemidler kan ligeledes accelerere ledbetændelse, kronisk fedme, diabetes, kræft- svulster i hjernen, Parkinson, Alzheimer, fødselsvanskeligheder og epilepsi.

 

Skulle jeg vælge mellem en traditionel cola og en light, ville jeg med sikker- hed nappe den første, da den trods alt indeholder to naturlige ingredienser: Sukker og vand.

Saftige råd

Kom godt i gang med de saftige råd

Beskyt dine smukke tænder ¨

Jeg kan ikke gentage det for ofte. 80 % grønsager og 20 % frugt. Grønsager som agurk og squash er super basiske og indeholder kun 2 % sukker, hvorimod ananas, æble og appelsin indeholder omkring 40 %. Dette sukkerindhold kan sammen med syren fra citronen være en udfordring for tændernes sundhedstilstand. Nedenfor ses et par rigtig gode råd, som jeg i samarbejde med min tandlæge er kommet frem til.

 

Drik en stor portion juice af gangen, frem for at 'nippe' til juicen dagen lang.

Børst aldrig tænder lige efter at du har drukket din juice eller smoothie, citronsyre og frugtsukker virker som sandpapir. Skyl i stedet munden med vand og vent en halv time med at børste bisserne.

Start stille og roligt

Er man ikke vant til at indtage frugt og grønt, anbefaler jeg altid at starte stille og roligt. Næringsstofferne som findes i frugt og grønt - især rødbede - virker super udrensende, og måske har din krop ventet på disse udrensende næringsstoffer i meget lang tid.

Det er især mænd, der oplever, at det er en fantastisk måde at få sine grønt- sager på. Det resulterer ofte i influenza lignende symptomer. Det som sker er, at kroppen begynder at rense ud. Den tænker 'nu har jeg endelig fået næringsstofferne til at rense ud med og måske får jeg dem aldrig igen - jeg skynder mig at rense så meget ud, så hurtigt som muligt'. De indre organer begynder at afgifte sig selv, hvilket resulterer i, at dit blod bliver smækfyldt med affaldsstoffer. Det kan komme til udtryk som ellevetaller under din næse, flere toiletbesøg, uren hud og mere ørevoks - alt sammen kroppens måde at udskille gamle affaldsstoffer på.

 

Giv i stedet kroppen en rolig og nænsom tilvænningsperiode, så den bliver tryg og sikker på, at du har tænkt dig at blive ved på denne måde. Personligt er jeg vild med 'kolde tyrkere' - så da jeg startede, gik jeg fra at presse nul stykker frugt og grønt til at presse en hel indkøbskurv - og så sker der altså ting og sager.

Opbevaring og holdbarhed

Jeg vil til en hver tid anbefale at drikke juicen med det samme - intet kan sammenlignes med at drikke de gyldne dråber i det øjeblik, de er frisk- pressede. Forståeligt nok ønsker du måske at medbringe energibomben på arbejde eller i skole, 'friskpresset juice to go', men på samme måde som et overskåret æble ret hurtigt begynder at oxidere og blive brunt, begynder friskpresset juice at oxidere - det går bare meget hurtigere. Ønsker man at nedsætte oxideringshastigheden, kan det anbefales at putte juicen i en lys- og lufttæt flaske. Fyld flasken til det lige præcis løber over og skru så låget på.

 

Det virker, fordi oxidering kræver ilt. Citronsaft bremser også oxideringsprocessen. Dette trick udføres nemmest ved at presse et stykke økologisk citron med skræl i juicen. Bryder man sig ikke om smagen af citron, kan man også bruge C-vitamin pulver. Opbevar flasken i køleskab eller fryser. Se udvalget af juiceflasker på highonlife.dk.

Opbevares juicen på denne måde, vil jeg til enhver tid hellere drikke to dage gammel friskpresset juice end traditionel 'gammelpresset' kartonjuice.

Fortynd juicen med vand

Er juicen for kras eller til børn anbefaler jeg at fortynde den med vand. Børns mave-tarmsystem har ikke været udsat for helt de samme strabadser som vores, så det bør især overvejes, inden vi skænker vores små venner en ren rødbede- eller sellerijuice.

Mandler

Spis gerne en håndfuld mandler ved siden af juicen. De indeholder fibre og næringsrige olier, som bidrager til et mere stabilt blodsukker og en bedre optagelse af de fedtopløselige vitaminer. For at sikre den bedste optagelse af mand I en s næring, er det en rigtig god ide at sætte mandlerne i blød 12 timer før, du spiser dem, eksempelvis inden du går i seng.

Prøv dig frem

En improviseret juice kan være fantastisk. I modsætning til hvad dine foræl- dre måske har fortalt dig, anbefaler jeg at lege med maden. Følg ikke andres opskrifter til punkt og prikke, prøv dig i stedet frem og hold dig ikke tilbage, fest og go crazy! En god base er som udgangspunkt gulerod og æble, derud- over kan du bare prøve dig frem. Jeg er stor fortaler for, at vi skal gøre vores køkkener til legepladser, ikke udstillinger.

R

yd op i dit køleskab

Jeg bruger ofte juicemaskinen til at rydde op i mit køleskab og smider derfor sjældent frugt og grønt ud. Det når ikke at blive for gammelt, det hele kommer simpelthen bare i maskinen - med sådan en sidevind! Det er som regel de grønne pebre, som i flotteste stil starter på øverste hylde med de røde og gule brødre. Stille og roligt bevæger de grønne sig ned gennem køleskabet for til sidst at ende i en af de nederste skuffer. Der når de ikke at ligge længe, inden de på magisk vis bliver tryllet til velsmagende livseliksir sammen med et par æbler, en gulerod og et stykke citron.

Tag dig tid og nyd juicen

Glem ikke at fordøjelsen starter i munden. Det er derfor en rigtig god ide at drikke den friskpressede juice stille og roligt. Kan du slippe afsted med at 'tygge den', vil det være optimalt, for når du gør det, frigives der fordøjelsesenzymer i munden, som hjælper med til optagelsen af juicens mange næringsstoffer. Husk på, at du normalt ikke kunne finde på at spise 1 agurk, 1 stilk blegselleri, 8 gulerødder, ½ citron, ½ broccoli og 2 æbler. Du drikker i princippet et måltid og alle måltider skal tygges.

 

Generelt glemmer alt for mange at tygge deres mad ordentligt. Hvis dit ønske er et større mentalt og fysisk energioverskud, kan jeg anbefale dig at tygge maden 40 gange. Gør du det, vil du med stor sandsynlighed opleve et større energioverskud og en bedre fordøjelse. Tag dig tid - også med din friskpressede juice. De gyldne dråber er meget koncentrerede og bør drikkes langsomt.

Gør maskinen ren - STRAKS

Gør det til en vane altid at rengøre saftpresseren straks efter brug. Det gør det meget lettere at rengøre vidunderet, da frugtsukkeret ikke når at krystallisere og sætte sig fast på indersiden af maskinen.

Undgå at putte banan, mango og avocado i din saftpresser

De fleste juicemaskiner kan sagtens presse dem, og du vil især få smagen derfra, men strukturen i disse frugter bevirker, at saften ikke udnyttes 100 %. De egner sig derimod fortræffeligt i en blender. Et andet godt råd, nu når vi er i gang, er at holde igen med løg og porrer. Selv en velmikset juice med ananas, citron, æble og gulerod kan være svær at redde med disse ingredienser.

Det handler om kombination

Bland en skive ananas og en halv økologisk citron med skræl i juicen. Kombinationen af det sure og søde overdøver smagen af alle de grønsager, du måske ikke kan lide. Ønsker du en cremet og fyldig juice, kan det anbefales at kombinere lidt squash og ananas med resten af ingredienserne. Igen, en god base er som udgangspunkt gulerod og æble, derudover kan du blot prøve dig frem.

 

Her kommer et andet råd, som er med til at gøre rengøringen super nemt. Put en plastikpose i affaldsbeholderen. Der findes anbefalingsværdige plastikposer, som går i opløsning i naturen - det er især smart, hvis man er den heldige ejer af en kompostbeholder.

 

Med denne overskrift menes ikke, at du ikke skal spise dine grønsager- jo flere spiste grønsager jo bedre. Det betyder blot, at du skal prioritere en grønsagsjuice højere end en frugt juice. Hele frugter indeholder store mængder fibre, der hjælper med til at holde dit blodsukker stabilt. Når du presser frugter, mister du nogle af disse fibre, hvilket potentielt kan få dit blodsukker til at stige markant. Dette betyder ikke, at du aldrig mere skal drikke friskpresset frugt juice - og det betyder ikke, at frugtsukker er ligeså skadeligt som hvidt raffineret sukker, for det er det ikke! Glem ikke at frugt juice stadig indeholder 90 % af frugtens næringsstoffer, så det er bestemt en fabelagtig næringskilde. Du kan med stor fordel anvende dine frugter i en blender, da fibrene deri bibeholdes, og derved bidrager til et mere stabilt blodsukker. Så for at slå en ting helt fast: Frugt juice og smoothies er sundt for dig!

 

~ Fortynd eventuelt juicen med vand, dette gælder især for diabetikere

~ Optimalt blandes der grønsager i din frugt juice

~ Spis gerne en håndfuld mandler sammen med din juice eller tilsæt olie. Begge dele stabiliserer dit blodsukker og hjælper med til at optage de fedtopløselige vitaminer

~ Hæld gerne den friskpressede juice i blenderen og blend det med andre frugter eller for eksempel avocado som ligeledes indeholder mange fibre og gavnlige fedtsyrer

 

 Jeg spiser normalt mine frugter og drikker mine grønsager. Personligt har jeg ingen problemer med at spise banan, æble, pære eller appelsin - jeg synes det smager fremragende. Men når vi snakker rå broccoli, squash, ingefær, selleri og rødbede, ja så skal jeg da ærligt indrømme, at det ikke lige er det, jeg går og guffer dagen lang. Modsat af hvad størstedelen af befolkningen ville tænke, smager en grønsagsjuice med rødbede og broccoli til morgenmad faktisk rigtigt lækkert. Crazy crazy!

Opbevar dine frugter og grønsager i køleskab

Når du opbevarer dine grønsager i køleskab, kan du hurtigt lave en kølig og forfriskende juice uden at skulle fedte med isterninger. Jeg har for eksempel altid køleskabet fyldt med det, jeg bruger mest af såsom økologiske gulerødder, æbler, agurker, squash, ingefær, rødbede, selleri og broccoli. Vi må ikke gå ned på brændstof, det er jo trods alt det vi skal leve af!

Lav dine egne sunde is

Alle juicer og smoothies kan fryses og spises som ispinde. Brug særlige ispindeforme eller isterningebakker.

Anskaf det rigtige værktøj

Med det mener jeg et stort skærebræt og en skarp kniv. Skærebrættet skal gerne være så stort, at du kan have alle grønsagerne derpå. En dårlig og sløv kniv kan have en afsmittende virkning på din entusiasme for at skære grønsagerne. Køb en kvalitetskniv, som ligger godt i hånden. Hvor skørt det end lyder, kan det være små detaljer som disse, der kan have indflydelse på, om du juicer med stil og smil eller en dag vælger at smide det saftige hånd- klæde i ringen. Kan du ikke finde pengene til disse vigtige investeringer, så brug de overskydende penge, som du fik for at have solgt din gamle mikrobølgeovn.

Affaldet kan også bruges

Den masse som ender i affaldsbeholderen kan med fordel og lidt fantasi også bruges - her er et par forslag.

 

Rester fra spinat, brændenælder og andet bladgrønt kan bruges i pandekager, boller og i suppe. Jeg kan på det varmeste anbefale en spinatsuppe med kokosmælk. Rester fra æbler kan bruges til æblekager, babymos eller grød, ja det kan endda tørres og bruges i te. Rester fra gulerødder kan bruges som ingredienser i boller og andet bagværk. Rester fra grønsager kan bruges til grønsagsburgere, i kartoffelmos, lasagne, supper og som fyld i for eksempel vegetarisk millionbøf. Jeg blander ofte 'affaldet' fra grønsagsjuice med fire æg, hvidløg, olivenolie, krydderier, lidt linser og bønner. Denne fars steger jeg som burgere på panden eller bager dem i ovnen.

 

Affaldet kan sågar bruges som ansigtsmaske. Personligt har jeg ikke gjort mig de store erfaringer, men jeg har ladet mig fortælle, at vandmelon, agurk og melon skulle være rigtig godt. Trods min manglende erfaring på dette område, anbefaler jeg på det kraftigste at holde igen med rødbeden - forestiller mig at det kunne resultere i en overdreven sund kulør.

Vælger du at bruge 'affaldet', kan det anbefales at skære kernehus, skind, skræl og lignende fra. Affaldet kan med fordel puttes i en pose og gemmes i fryseren.

Ønsker dig rigtig god fornøjelse, og husk nu at have det sjovt under denne kreative proces.

Spil musik og syng med

Som den skøre juiceentusiast jeg nu engang er, går det sidste råd på at danse, mens du presser din favorit juice - og nej, jeg har ikke drukket for meget juice. Dette råd er især en fantastisk ting at praktisere om morgenen. Sæt din yndlingsmusik på, ryst røven og syng det bedste du har lært.

 

Det smitter så dejligt af på resten af dagen.

 

Råvarer

Vælg det bedste

Brug om muligt årstidens friske, økologiske frugter og grønsager, helst dyrket i nærområdet. Økologisk frugt og grønt giver dig de gode sager, du har brug for og ingen kunstgødning eller sprøjtegifte, som du jo absolut ikke har brug for. Det gør det også hurtigt og nemt at juice. Vask for eksempel blot gulerødderne og ryk dem direkte i maskinen.

 

Vi er fra naturens side ikke ment til at skulle spise kunstigt belyste tomater, som er opvokset i drivhus og rockwool i Holland midt om vinteren. Økologisk frugt og grønt indeholder op til 300 % flere næringsstoffer i forhold til traditionel-dyrkede grønsager, så det er bestemt investeringen værd.

 

Ved at handle lokalt støtter du også lokalområdet økonomisk. Og så bidrager du ikke til den globale opvarmning, da du minimerer omkostningerne til transport. Når det så er sagt, er der dog intet som en velsmagende tropisk mangofrugt eller en ananas, der er kommet hele vejen fra Indien eller Thailand.

 

Danmark byder især på æbler om efteråret - vi får dem jo nærmest kastet i nakken. Om vinteren er det oplagt at spise og drikke rodfrugter i store mængder. Det vigtigste er at spise råvarerne så friske som muligt. I det minut at noget bliver plukket, begynder næringsstofferne at nedbrydes. Ideelt set skulle vi stadig leve i en verden, hvor vi kunne gå på opdagelse i vores egen have, plukke vores næste måltid, tilberede og nyde maden inden for en time. Dette drømmeagtige billede er selvfølgelig ikke altid muligt, men jo tættere vi kommer på ovenstående, jo bedre.

Vi bør støtte de økologiske varer og det økologiske landbrug, ikke kun for at få usprøjtede frugter, grønsager og kornprodukter, men også af etiske årsager.

 

Vi er som forbrugere med til at bestemme prisniveauet på økologiske varer. Jo større efterspørgsel, jo større udbud, hvilket på sigt betyder lavere priser.

Du kan være med til at løfte denne fremtidsopgave. Vores jord fortjener det og vi fortjener det.

 - Hvorfor friskpresset juice

 

Rigtig fedt for dig og juice

Bland meget gerne en lækker kvalitetsolie, som for eksempel koldpresset økologisk hørfrø-, kokos- eller Livets olie, i din juice og smoothie. Det er ikke kun utroligt velsmagende, det sikrer dig også en langt bedre optagelse af de fedtopløselige vitaminer. Derudover kan de nævnte olier stabilisere dit blodsukker, hæve forbrændingen og holde dig "kørende" i længere tid. At det mindsker trangen til sukker og andre søde sager, er kun en af mange andre 'bivirkninger'.

 

Fedtstoffer er vigtige for utallige processer i kroppen: Hormonbalance, nervesystem, immunforsvar, optagelse af fedtopløselige vitaminer, aktivitet i cellerne (heriblandt stofskiftet), hjernefunktion, dit humør og meget andet. Faktisk består en stor del af hjernens vægt af fedtsyrer, så husk det næste gang du vælger olie, for kvaliteten, af de olier du vælger, er af- gørende!

 

Hvad angår den naturlige skønhed, spiller essentielle fedtsyrer også en vigtig rolle. Essentielle fedtsyrer gør huden blød, glat og fløjlsagtig. Du bliver smukt solbrændt i stedet for solskoldet, og så hjælper de essentielle fedt- syrer ofte mod eksem, akne, psoriasis og andre hudproblemer.

 

SAFTIGT TIP!

Ved temperaturer under 24 grader C er kokosolien fast som smør. Når temperaturen kommer over 24 grader C bliver den flydende. Olien tager ikke skade af at skifte fra den ene til den anden tilstand.

 

SAFTIGT TIP!

Tør hud indikerer et behov for essentielle fedtsyrer.

Om vinteren behøver vi mere end om sommeren.

 

 

De essentielle fedtsyrer hedder henholdsvis omega 3 alfalinolensyre og omega 6 linolsyre. Grunden til at de er essentielle, altså livsvigtige, er fordi vi ikke selv kan danne dem, vi skal have dem tilført udefra - hver dag. Disse fedtsyrer finder vi blandt andet i hørfrø, hørfrøolie, græskarkerner, ubehandlet rapsolie, mandler, valnødder, fisk og grønne grønsager.

 

Biologisk set kan vi leve med tør hud, men vi kan ikke leve med en tør lever eller hjerne. Så når det gælder optagelse af de essentielle fedtsyrer, prioriteres hjernen og de andre indre organer først. Når de indre organer har fået hvad de behøver, kommer olien til huden.

 

Når sportsfolk indtager essentielle fedtsyrer, i afbalancerede og rigtige mængder, forøges deres præstationsevne i både styrke og udholdenhed. De kommer sig hurtigere efter udmattelse, fordi bedring kræver ilt og de essentielle fedtsyrer forøger kroppens evne til at omsætte ilt.

 

Ældre mennesker, som begynder at indtage essentielle fedtsyrerige olier, lægger mærke til:

 

~ Deres energi-niveau stiger markant og de har igen lyst til at være aktive

~ De er i stand til at forøge deres fysiske aktivitet

~ De holder sig længere friske om aftenen og bliver ikke så hurtigt trætte

 

Personligt bruger jeg altid Livets Olie til mine juicer og smoothies. I mine smoothies bruger jeg også kokosolie og aroniasaft, som begge er økologiske, uraffinerede og af meget høj kvalitet. Aroniasaften er smækfyldt med antioxidanter og anses for at være en af verdens kraftigste. De anbefalede safter og olier kan købes i alle helsekostbutikker.

 

 - Hvorfor friskpresset juice - Hvorfor friskpresset juice - Hvorfor friskpresset juice

 

Køkkengrej til det nye århundrede

Der findes mange forskellige juicemaskiner og et utal af typer, modeller og størrelser, og jeg har haft fingre i dem alle! Jeg har testet på effektivitet, rengøring og brugervenlighed og du finder testen hos de fleste isenkræmmere i Danmark.

 

I min test fandt jeg blandt andet ud af, at alt for mange maskiner ikke udnytter saften optimalt, hvilket især er vigtigt, når vi presser økologisk frugt og grønt. Flere af maskinerne har indvendige sikkerhedslåse, som gør rengøringen tidskrævende og besværlig. Nogle maskiner har et så lille indgangshul, at alt som er større end en gulerod skal skæres i mindre stykker. Enkelte larmede som en kamphelikopter - det duer heller ikke.

 

På nuværende tidspunkt findes der kun en juicemaskine, som jeg kan anbefale og stå inde for og det er en Philips HR1861. Det er ikke kun mig, som er begejstret for denne maskine, den har også vundet adskillige tests i både ind- og udland. Det skal nævnes, at jeg på ingen måde er gift med Philips, så kommer der en bedre model i morgen, er jeg bestemt ikke for fin til at anbefale et andet mærke. På highonlife.dk kan du holde dig opdateret om, hvad der sker på denne front.

 

~ Være hurtig og nem at rengøre

~ Have et stort indgangshul så den tager hele æbler

~ Være effektiv, presse hver en dråbe

~ Have kraftig motor så den ikke stoppes af genstridige rodfrugter

~ Stor beholder - så den ikke skal tømmes ofte

~ Være let at samle og skille ad

~ God kvalitet, solid og driftssikker

~ Tåle maskinopvask

 

En af de ting jeg ofte hører, når jeg er på farten er, at mange mennesker fortryder at have købt en billigere og mindre model. De får den ikke brugt, det er for besværligt. Igen, når vi snakker sundhed og juice, gælder det om at gøre det nemt for sig selv. På samme måde som det ikke er det mest motiverende at hoppe på nakken af en cykel med en rusten kæde og et fladt bagdæk.

 

 - Hvorfor friskpresset juice

Hvad er der ved at have en fin lille juicer, hvis man ikke får den brugt. En juicemaskine skal efter min mening stå fremme og køre dagligt. Om du så skal stille den på toiletbrættet, skal den stå fremme. Mange pakker den væk i et skab, inden de overhovedet er kommet i gang med at bruge den, og så kan man nemt glemme vidunderet i en travl hverdag - medmindre man allerede er blevet afhængig. VISTE MODEL: HR1861 fra Philips

 

Den optimale blender

En god blender er et uvurderlig redskab i dit køkken og bør på samme måde som juicemaskinen være standardudstyr i et hvert køkken. Den er ikke kun fantastisk til smoothies, men også god til supper, dressinger og desserter.

En god blender har en kraftig motor og vigtigst af alt, en kraftig kobling mellem motor og kande, da det oftest er den, som går i stykker. Kanden skal være lavet af glas, kunne skilles ad i bunden og tåle maskinopvask.

Der findes rigtig mange maskiner på markedet, nogle bedre end andre. Jeg holder mig til den jeg kender, og i mit køkken bruger jeg en Philips H R2094. Den ser ikke kun fantastisk ud sammen med alu-juiceren, den blender bog- stavelig talt også alt. Den specielle funktionsknap til is bevirker, at spinatis- terninger bliver knust på blot få sekunder.

Som gammel mekaniker prøver jeg tingene af og det er endnu ikke lykkes mig at splitte en Phillips blender eller saft- presser ad. Da juice og smoothies garanteret vil spille en større og større rolle for dig og din livsstil i fremtiden, er det helt essentielt at have noget funktionelt og solidt køkkengrej, som du nyder at bruge.

 

Alu-blenderen fra Philips har også vundet TÆNK magasinets test.

Så bestemt et fantastisk makkerpar.

Verden ændrer sig og produkter bliver hele tiden forbedret, så tjek vores web- side highonlife.dk for nyeste informationer og råd. VISTE MODEL: HR2094 fra Philips

 

 - Hvorfor friskpresset juice

 

Spørgsmål og svar om juice

Skal jeg vaske og skrælle først?

Vaske ja, skrælle nej. De fleste næringsstoffer findes lige under skrællen, så behold den endelig på hvor det er muligt. Denne regel gælder dog ikke for grapefrugter, appelsiner, bananer og ikke-økologiske citroner, lime og ananas. Husk dog at vaske skrællen inden det hele ryger i maskinen.

Hvilke frugter og grønsager indeholder C Vitamin?

Der findes blandt andet et højt (-vitamin i følgende: Hyben, solbær, kiwi, jordbær, citrusfrugter, rød peber, persille, savojkål, spinat, broccoli, spids- kål, ærter, rosenkål, grønkål.) Faktisk indeholder byg og hvedekornsgræs ti gange så meget C-vitamin som for eksempel en appelsin. Det fås mange steder i pulverform. Spørg efter det i din lokale helsekostbutik.

På highonlife.dk finder du en komplet liste med informationer om, hvilke frugter og grønsager du bør spise for at få specifikke vitaminer og mine- raler.

Hvor meget skal man drikke?

Der findes rigtig mange kalorier i juice, især fra frugt, gulerødder og rød- bede. Da der ikke findes specielle anbefalinger på dette område, kan jeg anbefale dig altid at tænke; er det normalt at spise denne mængde frugt eller grønsager? Det vil jo på ingen måde være særlig normalt at spise 14 appelsiner, ½ananas, 4 kiwier og 5 æbler. Tænk derfor altid over dette. Hvor meget der er den rigtige mængde for dig, kan kun du vide. Det afhænger i høj grad af din størrelse, energiforbrug, grønsagernes størrelse osv.

 

Efter at have testet alle juicemaskiner kan jeg dog forsikre dig om, at du kan mærke hvis du får for meget. Min personlige erfaring er, at tre liter om dagen er ALT for meget. Det kommer især til udtryk ved ens toiletbesøg, så skal vi ikke lade den ligge der!

Kan man presse salat?

Det kan jeg forsikre dig om. Maskinen tager alt - så lad venligst være med at stikke fingrene derned. Jeg bruger ofte juicemaskinen til at rydde op i mit køleskab. Ser den røde peber eller icebergsalaten lidt slatten ud, ja så ryger den i. Når det så er sagt, er det bestemt ikke icebergsalaten, jeg vil sætte mine penge på rent næringsmæssigt.

Hvad er der med de der avocadoer?

Avocadoen spiller en stor rolle i mit liv, og bør også være en af dine bedste venner. Den er for nyligt blevet kåret af Guinness Rekordbog som den mest næringsrige frugt. Den indeholder faktisk proteiner, eller rettere aminosyrer som er byggestenene for proteiner, kulhydrater (de naturlige sukkerstoffer), mineraler, vitaminer, vand og enzymer. Avocadoen indeholder også de sunde fedtstoffer, der er med til at beskytte cellerne og styrke forbrændingen, så vær ikke bange for avocadoens fedtindhold. Den vil blot øge din sundhed og dit velvære.

 

Indeholder frugt og underjordiske grønsager for meget sukker?

Personligt drikker jeg meget lidt frugtjuice. Indtager vi store mængder frugt juice (som jo indeholder ret meget frugtsukker), vil vores krop og blodsukker reagere på nøjagtig samme måde, som hvis vi indtog almindeligt sukker. Vi vil opleve et energiboost og derefter et dalende energiniveau. Men at få sukker som frugtsukker er langt at foretrække frem for rent hvidt, traditionelt sukker, fordi du samtidig får alle de gode ting fra frugten i tilkøb; vitaminer, mineraler, antioxidanter osv.

I forhold til grønsagsjuice af underjordiske grønsager, indeholder juice af overjordiske grønsager væsentligt mindre sukker og har derfor ikke helt den samme uheldige virkning på vores blodsukker. Underjordiske grønsager som for eksempel rodfrugter, er til gengæld smækfyldt med vitaminer, mineraler, enzymer og klorofyl, som vi gerne vil berige vores krop med. Derfor er fidusen enten at spise noget fiberrigt samtidig, eller kombinere sine frugter og rodfrugter med overjordiske grønsager som for eksempel agurk og squash.

 

Jeg oplever, at folk starter ud med frugt juicen og derefter bliver mere og mere modige med grønsagerne. Hemmeligheden bag at lave lækre og velsmagende grønsagsjuicer er at blive god til at kombinere. Og her kan en Y2 økologisk citron med skræl gøre underværker.

Som tidligere nævnt, anbefaler jeg at spise en lille håndfuld mandler sammen med dit daglige indtag af friskpresset juice (især hvis det er frugt juice). Nødder og især mandler indeholder store mængder fibre, hvilket sænker det glykæmiske indeks betydeligt. Det betyder, at blodsukkeret ikke reagerer helt så kraftigt på juicen og vores energiniveau bliver langt mere stabilt.

 

Når du presser frugt og grønt, skal du altid spørge dig selv; ville jeg kunne spise denne mængde, hvis jeg skulle tygge mig igennem det? Jeg kunne for eksempel aldrig finde på at spise mere end tre appelsiner på en og samme gang. Juicer vi 10 appelsiner, skal vi være opmærksomme på, at vi i princip- pet indtager den samme mængde frugtsukker og energi, som svarer til at spise dem. Bliver denne energi ikke 'brændt af', vil kroppen lagre oversky- dende energi til senere brug, hvilket vi vist er nogle stykker, som ikke er videre begejstret for.

Kan juice erstatte et måltid?

Selv springer jeg sjældent min middags - eller aftensmad over. Min morgenmad består normalt af juice eller smoothies. Om det bliver det ene eller det andet, afhænger i høj grad af, hvad jeg har af arbejdsopgaver i kalenderen. Der er stor forskel på at arbejde ved computeren og skovle sne.

Der vil altid være flere fibre i smoothies end i juice. Som hovedregel siger man, at 50-70 % af fibrene bliver filtreret fra i en saftpresser, hvilket også er grunden til, at jeg ofte spiser en lille håndfuld mandler sammen med mit daglige indtag af livseliksir.

Den menneskelige krop er ikke i stand til at optage fibre. Den bruger blandt andet fibre til at rense vores tarmkanal og gøre vores afføring ensartet og sammenhængende, hvilket også er grunden til, at vi selvfølgelig ikke skal stoppe med at spise. Om et glas juice mætter nok til at kunne erstatte et måltid, er der i min verden kun en person, som kan svare på. Den som drikker det.

Hvilken slags juice anbefaler du til et måltid?

Grønsagsjuice. Det er aldrig skørt at drikke friskpresset juice sammen med et måltid. Nyd gerne små mundfulde under hele middagen eller drik det som forret. Du vil ikke kun føle dig hurtigere mæt, men også nedbryde og fordøje den indtagne mad bedre, da friskpresset juice er pakket med enzymer, som hjælper fordøjelsen. Vælger jeg at blande frugt i juicen, vil mit valg falde på kiwi og ananas, da de især indeholder disse fordøjelsesenzymer.

Kan man presse alle grønsager i en saftpresser?

Man kan sagtens juice alle grønsager. Dog er der grønsager, som jeg vil spare lidt på i forhold til andre - eksempelvis kål eller porre. Bruger jeg rød- eller hvidkål i min juice, bruger jeg cirka en skive på 1-2 cm. Den er meget kraftig i smagen, men bestemt super sund. Hvis jeg presser spinat eller an- det bladgrønt, pakker jeg altid påfyldningsrøret, inden jeg starter maskinen. For eksempel kunne jeg finde på at pakke en halv citron med skræl, 100 gram spinat, en skive squash, en skive sød kartoffel og slutte med et halvt æble øverst.

Så har vi en rigtig lækker 'sandwich'.

 

Tænd maskinen og pres det hele, dermed udnyttes for eksempel spinaten bedre.

 

 - Hvorfor friskpresset juice

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 7.763 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Er solceller en klam fidus og bondefangeri?
Effektiv reklame - klik her