Logo

- Hvad er forskellen på juicer og smoothies?

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Hvad er forskellen på juicer og smoothies? 

 

Juice bliver lavet ved hjælp af en saftpresser, som på magisk vis skiller saft og masse fra hinanden. Saften bliver 100 % ren, smager fantastisk og er helt uden klumper. Man mister desværre en stor del af fibrene i ingredienserne ved at benytte en saftpresser, mens de bevares i en blender. De meget gavnlige og sundhedsfremmende vitaminer, mineraler og enzymer ender dog hovedsageligt i saften.

 

Smoothies bliver fremstillet ved hjælp af en blender. I modsætning til juice kan smoothies udgøre et fuldnæret måltid med proteiner, kulhydrater og fedtstoffer. En af fordelene er, at fibrene bevares og det er også grunden til, at du ikke skal spise en smoothie sammen med et måltid. En smoothie er et måltid i sig selv.

Blenderen blender det hele. Det, du kommer i kanden, bliver i kanden. Man kan med fordel tilsætte ekstra vitaminer og mineraler, da de ellers kan være svære at opløse i vand eller ren væske. Det er på den måde nemt at 'gemme' kosttilskud i sådanne velsmagende herligheder.

 

Hvad er bedst - grønsagsjuice eller smoothies?

Både en saftpresser og en blender bør være standardudstyr i et hvert køkken. Jo flere måder vi kan få frugt og grønsager på, jo bedre og jo større er sandsynligheden for at vi får vores daglige dosis. Så jeg vil mene, at de er lige fantastiske og det ene udelukker bestemt ikke det andet.

 

Hvilke fordele giver det at drikke en daglig smoothie?

Når vi starter med at drikke vores frugter og grønsager, får vi også lyst til at spise dem. Det vi spiser eller drikker i dag, har vi lyst til at spise i morgen. Hele kropskemien ændrer sig - på samme måde som hvis vi går i byen en lørdag aften. Hvad er det vi har lyst til om søndagen? Frisk frugt og grønt? Nej vel, for vi har ændret vores kropskemi drastisk og kroppen spørger nu efter chips, fastfood, cola og sukker.

 

Er smoothies for alle?

Det gode ved smoothies er, at størstedelen af befolkningen elsker dem - vi ved instinktivt, at de er gode for os. De fleste ved, at det er langt fra alle børn, som elsker at spise rå broccoli, selleri, squash, rødbede og agurk. Men med juicer og smoothies får børn pludselig masser af frugt og grønt.

 

Hvordan kan man variere sin smoothie?

En af måderne ville være at lade sig inspirere af lækre opskrifter fx her på sitet og planlægge sine indkøb, så man altid har et stort udvalg af frugt og grønt.

Så har man altid mulighed for at lade sin kreativitet og intuition få frit løb. Man kan også eksperimentere med urter og krydderier som mynte, kanel og lakridsrod.

 

Skal jeg vaske og skrælle først?

Vaske ja, skrælle nej. De fleste næringsstoffer findes lige under skrællen så behold den endelig på, hvor det er muligt. Denne regel gælder dog ikke for grapefrugter, appelsiner, bananer, citroner, lime, ananas, ingefær, rødbede og ikke-økologiske produkter. Husk dog at vaske skrællen inden den ryger i maskinen.

 

Hvorfor er det så vigtigt med 'seks om dagen'?

Frugt og grønt er pakket med fibre, vitaminer, mineraler, antioxidanter, sporstoffer og såkaldte sekundærstoffer, som man også kalder fytokemikalier. Alle disse ting virker i bund og grund som kærlige ord og anvisninger, der får din krop til at fokusere på det vigtige: Vedligeholdelse af knogler, at holde huden ung og elastisk, sørge for at blodårer og -kar er smidige, vedligeholde hjernen osv. Friskpresset juice og smoothie er med andre ord kærlige informations bomber til din krop.

 

Hvilke frugter og grønsager indeholder C Vitamin?

Der findes blandt andet et højt C-vitamin-indhold i følgende: Hyben, solbær, kiwi, jordbær, citrusfrugter, rød peber, persille, savojkål, spinat, broccoli, spidskål, ærter, rosenkål og grønkål. Faktisk indeholder byg og hvedekornsgræs ti gange så meget C-vitamin som for eksempel en appelsin. Det fås mange steder i pulverform. Spørg efter det i din lokale helsekostbutik.

 

Hvor meget må man drikke?

Der findes ingen faste regler på dette område, men generelt anbefales det altid at tænke, om det er normalt at spise denne mængde frugt eller grønsager? Det vil jo på ingen måde være særlig normalt at spise 5 appelsiner, ½ ananas, 4 kiwier og 1 pose spinat i et måltid. Det vi bare skal være opmærksomme på er, at vi i princippet indtager den samme mængde frugtsukker og energi, som svarer til at spise dem. Bliver denne energi ikke 'brændt af', vil kroppen principielt lagre overskydende energi til senere brug, hvilket vi vist er nogle stykker, som ikke er videre begejstrede for.

 

Hvis du ønsker at regne den præcise energimængde ud, lægger du blot ingrediensernes samlede energimængde sammen, meget simpelt. Hvor meget der er den rigtige mængde for dig, kan kun du vide. Det afhænger i høj grad af din størrelse, energiforbrug, grønsagernes størrelse osv.

 

Hvad er der med de der avocadoer?

Avocadoen spiller en stor rolle i mit liv og bør også være en af dine bedste venner. Den er for nyligt blevet kåret af Guinness Rekordbog som den mest næringsrige frugt. Den indeholder faktisk proteiner, eller rettere aminosyrer, som er byggestenene for proteiner, kulhydrater (de naturlige sukkerstoffer), mineraler, vitaminer, vand og enzymer. Avocadoen indeholder også de sunde fedtstoffer, der er med til at beskytte cellerne og styrke forbrændingen, så vær ikke bange for avocadoens fedtindhold. Den vil blot øge din sundhed og dit velvære.

 

Kan man blende alt?

Ja, der er blot noget som smager bedre end andet. Brug, på samme måde som din juicemaskine, også blenderen til at rydde op i dit køleskab med. Ser icebergsalaten lidt slatten ud, ja så ryger den i. Når det så er sagt, er det bestemt ikke icebergsalaten, du bør sætte dine penge på rent næringsmæssigt.

 

Hvad er dit bedste sundhedstip?

Vær ikke fanatisk og husk at vi kan påvirke, det vi har lyst til at spise. Det du spiser i dag, vil du automatisk række ud efter i morgen - det er en kemisk lov. Det gælder derfor om at bryde mønstret og gøre det nemt for sig selv!

 

- Hvad er forskellen på juicer og smoothies?


 


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.792 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Tilmeld nyhedsmail her

Nyeste kommentarer

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her