Logo

- Hvorfor drikke smoothies

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Hvorfor drikke smoothies

Lad os ikke glemme at fornøjelsen ved det vi spiser eller drikker, er en vigtig faktor. Personligt elsker jeg smoothies. Farven, konsistensen og den behagelige mæthed. De smager syndigt godt og kan virke helt dessertagtige trods ingredienser som spinat og frosset broccoli. Til dem, som endnu ikke selv har prøvet at blende deres frugter og grønsager, kan jeg kun sige, at det for mig er en nærmest guddommelig oplevelse. Ikke alene giver det en stor glæde selv at frembringe det - det smager også himmelsk, og så styrker det både krop og sind.

 

Smoothies er meget mere end en lækker og velsmagende forfriskning.

Ved at spise og drikke smoothies åbner du op for en uhyre effektiv forsyningsvej til kroppen. Der er direkte udbringning af vitaminer, mineraler, kulhydrater, klorofyl og talrige andre fytonæringsstoffer. Klorofyl er plantens 'blod' og det er der, vi finder alt det solskin, som den har optaget gennem dens liv. Alle disse naturlige næringsstoffer arbejder sammen om at stabilisere dit immunforsvar. Det vil sige, at de ikke alene kan beskytte os mod hoste og forkølelse, men også mod en lang række andre mere alvorlige sygdomme. Friskpresset juice og smoothies er særdeles gode kilder til antioxidanter og næringsstoffer som A, C og E vitamin, som alle spiller en stor rolle i ældningsprocessen (mere om antioxidanter senere).

Når vi begynder at trylle med blendere og saftpressere i køkkenet, får vi automatisk også mange flere af disse livsgivende madvarer. Personligt er jeg vild med logik og for mig virker det ret logisk, at vi mennesker er skabt til at spise det, som hænger på træerne og kommer op af jorden. Jeg kalder det intuitiv spisning. Det danske sundhedsvæsen anbefaler seks stykker frugt og grønt om dagen, jeg har det bare sådan lidt 'Hey, hvad regner I med?'. Vi kan ikke engang holde disse livskraftige planter nede i jorden, de skyder sågar gennem asfalt. Selvfølgelig skal vi spise frugt og grønt og seks stykker ser jeg som et absolut minimum. For at trække gennemsnittet lidt op anbefaler jeg 8-10 stykker frugt og grønt om dagen. Når det så er sagt, så sørg for at det ikke er 10 bananer du spiser - eller drikker. Grønsager er at foretrække, da de ofte indeholder flere næringsstoffer og en mindre mængder sukker. At blende sine frugter og grønsager skal blot ses som endnu en måde at få dem på. Jo flere måder vi kan få disse sundhedsfremmende solskinsprodukter på, jo bedre.

 

Overfodret og underernæret

Så snart man begynder at fodre kroppen med det, den spørger efter, ja så render man heller ikke rundt og føler sig sulten hele tiden og man begynder automatisk at spise mindre. Kroppen har ikke længere brug for de samme enorme mængder mad. Det er blandt andet derfor, at man ofte kan føle sig sulten lige efter et besøg på den lokale burgerbar. Kroppen forsøger simpelt hen at fortælle sin ejermand, at den ikke har fået dækket sine behov trods store mængder mad. Den spørger stadig efter vigtige byggesten som for eksempel kalk, jern og protein, og hvad sker der så? Først efter endnu en burger og en stor is lykkes det at lukke munden på den krævende krop.

Nu er mavesækken nemlig så fyldt, at kroppen vælger at holde mund, for kommer der mere ned, vil den flække på midten. Det samme gentager sig dag ud og dag ind. Det resulterer alt sammen i en falsk sult og man går rundt og føler sig lidt sulten hele tiden. Det fører til fænomenet 'overfodret og underernæret'.

Juice og smoothies er en glimrende måde at starte dagen på og jeg ved godt, at der sidder læsere og tænker, 'jamen vi skal da have ....

Hvis alternativet er franskbrød eller Pif-Paf-Puf med mælk, ja så ved jeg godt, hvad jeg ville vælge.

Jeg er helt bevidst om, at vi alle er forskellige. Noget virker for nogen og noget helt andet, virker for andre. Efter seks år som saftig inspirator har jeg bare fået så mange fantastiske tilbagemeldinger fra folk, som nu er mere energifyldte og livsglade end nogensinde før. Folk der, efter blot få uger, føler sig både 10 og 15 år yngre. Jeg kan derfor slet ikke lade være med at anbefale denne form for livseliksir. Prøv de vitaminpakkede smoothies i en måned og se hvad din krop fortæller dig.

 

De mange fordele ved frugt og grønt

Der er så mange fordele ved at spise og drikke økologiske frugter og grønsager, at det kan være svært at huske det hele, så her kommer de største:

 

                Intet tilsat sukker

                Ingen tilsætningsstoffer

                Ingen farvestoffer

                Ingen konserveringsmidler

                Ofte 70% vandholdigt

                Fyldt med vitaminer, mineraler og proteiner

 

Og så smager det fantastisk og kan tages med overalt. Perfekt til madpakker, skovture og når du ellers er 'på-farten'. Tag bare en frugt som bananen - den bliver oven i købet leveret i emballage lige til at pakke ud og spise. Frugt og grønt sikrer også, at vi optager næringsstoffer og kommer af med affaldsstoffer på grund af det høje vandindhold.

Alligevel bliver denne fantastiske fødekilde ofte kogt og stegt til ukendelighed. Ingredienserne i smoothies er hverken kogt, stegt eller på anden måde ødelagt - de er fulde af næringsstoffer og livsenergi. Hvis vi mennesker vil leve og føle os i live, bør vi spise levende mad. Hvis ønsket er at føle os døde, trætte og deprimerede, skal vi bare spise mere 'død mad'. Mad som er kogt, stegt og forarbejdet! Hvis du ikke kan følge mig i denne tankegang, så kig dig omkring, hvad er det folk med mentale og fysiske udfordringer spiser? Er det mad som er fuld af liv?

 

Hver gang vi blender vores frugter og grønsager, producerer vi flydende livskraft, som den medicinske videnskab og industri kun kan drømme om. De kan isolere og navngive de forskellige vitaminer og mineraler, som findes i juice og smoothies, men de kan aldrig erstatte dem.

 

Energimad og livsbanken

Al mad og drikke indeholder energi, men her tænker jeg ikke på kalorier eller kulhydrater. Det jeg her taler om, er en helt anden form for energi. I følge mikrobiolog og blodanalytiker Robert O. Young, MS, D.Sc., Ph.D indeholder dine celler, og dermed din krop, også energi. Energien i kroppen kan, i følge ham, ligesom mad og drikkevarer, måles i Mhz, præcis som i din computer eller lydbølgerne fra din radio. Det er ren kvantefysik og for mig virker det ret logisk, at det, vi putter i munden, også indeholder en energi.

 

Ingen af os er perfekte på kostfronten, men en ting er helt sikkert - hver gang vi drikker flydende livskraft i form af juice eller smoothies, er det som at sætte en stor portion penge ind på din 'livsbankkonto'. Denne konto er nok en af de vigtigste at holde i plus, og det er værd at vide, at hver gang vi spiser eller drikker de 'forkerte ting', er det som at hæve en stor check på denne dyrebare konto.

 

Forestil dig din krop som en bankkonto hvor du, i stedet for penge, sætter energimad ind og hvor der helst skal være overskud i tilfælde af uforudsete regninger i form af sygdom. Hvis din konto konstant er på nul eller du har overtrukket og fået gældssanering, så ved vi godt, hvad der sker - før eller senere bliver du syg, og en syg krop, der er i underskud af sund energi, bliver også hurtigt en overvægtig, træt og drænet krop. Det påvirker i højeste grad også din mentale balance.

 

I følge Robert O. Young indeholder en sund og velfungerende krop en energimængde, der svarer til ca. 75-90 Mhz i cellerne - interessant nok det samme som frugt og grønt. En krop, der er syg af for eksempel kræft, AIDS eller en anden alvorlig sygdom, indeholder som oftest en celleenergi på cirka det halve. En død krop indeholder, som du måske kan regne ud, en energi på 0 Mhz. 'Død mad' som for eksempel fastfood svinger med en energi på omkring 0-5 Mhz.

Det interessante er altså, at det, du vælger at putte i munden, også indeholder en energi - noget mere end andet. på næste ser du en oversigt over hvilken mad, der giver overskud eller underskud på kontoen.

 

Eksempler på mad som skaber energi og plus på kontoen

• Broccoli

• Spinat

•. Grønkål

• Byggræs og brændenælder

• Spirer

• Salat

• Avocado

• Kål

• Løg

• Rød, gul og grøn peber

• Øvrige grønsager og saft af disse .

• Frisk frugt

• Kerner, nødder og mandler

• Urtete

 

Eksempler på mad som giver underskud på kontoen

• Sovs og dressing

• Burgere, pizza & junkfood

• Kager, is, slik, chokolade, chips & sodavand

• Al slags alkohol og tobak

• Saftevand, milkshakes, kartonjuice og sodavand

• Kaffe og sort te

 

Et underskud i energibanken kan manifestere sig på mange måder, for eksempel som hovedpine, hurtig aldring, kræft, sukkersyge, træthed, træg mave, overvægt, hjertekarsygdomme, astma og allergi. Blot for at nævne nogle. Dette kan have stor betydning for dit udseende, den måde du tænker, trækker vejret, arbejder og leger på. Kort sagt, det præger alt det du gør og de beslutninger, du tager. Så det er vigtigt ikke at glemme kontoen. Skal man se det med økonomiske øjne, ja så er alle verdens rigdomme meningsløse, hvis din livskonto er overtrukket.

 

Så det gælder altså om, at vi som selvstændige individer begynder at tage ansvar for vores egen sundhed og jeg tror personligt, at det er vigtigt at investere i andet end aktier - især i disse tider.

 

Meget tyder altså på, at vi selv kan gøre en stor indsats for at forebygge velfærdssygdomme gennem vores fødevarevalg og vor livsstil. Ifølge undersøgelser fra det engelske universitet i Cambridge kan man, ved at indtage et æble om dagen, formindske risikoen for død af hjertetilfælde med 20 %. Tilføj en banan og en appelsin og du ryger op på 50 %. Forestil dig så hvad en daglig smoothie med grønsager som broccoli, selleri, spinat og ingefær kan gøre for dig!

 

Drikker du juice og smoothies regelmæssigt, får du altså ikke alene mere energi og et større mentalt overskud, du støtter også kroppens naturlige udrensningsprocesser og bidrager til at afværge sygdomsangreb. Hjemmelavet juice og smoothies er en klasse for sig sammenlignet med færdiglavede købeprodukter, for ikke at tale om kaffe, te, sodavand og andre 'energi drikke'. Jeg vil påstå, at friskpresset juice og smoothies er den bedste flydende forfriskning, kroppen kan få!

 

Saftigt tips:

Hvis dit ønske er et overlegent energioverskud, så husk at tygge maden grundigt.

 

Syre/base balancen: Det er svært at være glad, hvis kroppen er sur

En af de ting, som har betydet rigtig meget for mig og min sundhed, og som også hænger godt sammen med energimad, har været bekendtskabet med syre/base balancen. Mit mål med dette kapitel er derfor at gøre dig nysgerrig, i håb om at du selv vil studere videre og gøre dig dine egne erfaringer. Nedenfor følger en ganske kort beskrivelse af denne delikate balance. Jeg har min viden fra USA, nærmere betegnet fra Robert O. Young MS, D.Sc., Ph.D, som er en særdeles anerkendt mikrobiolog, blodanalytiker og forfatter til den meget anbefalingsværdige bog 'The pH Miracle'. Det fascinerende ved hans teorier er, at der hele tiden bliver refereret til målinger i blodet - og det lyver ikke. Du kan nemlig ikke være sundere end dit blod.

pH balancen er ganske kort fortalt en skala, som indikerer kroppens syre/ base balance. Skalaen strækker sig fra 1 til 14, hvor 1 er ekstremt syrligt og 7 er neutralt. Kroppen vil altid forsøge at opretholde en indre pH-værdi i blodet på 7,365, som er en anelse basisk. Vigtigheden af en god pH balance forstås nemmere, når man forstår kroppens besvær ved en for sur krop. Kroppen har fra start en 'basisk bank', som hovedsagelig indeholder natrium, kalk, kalium og magnesium. Kroppen bruger banken i nødsituationer som ved fejl ernæring, stress mv. Altså under en midlertidig syrlig påvirkning. Men lad os nu antage at vi hovedsagelig har spist syredannende mad hele livet, ja så er der temmelig sikkert underskud på 'kontoen'. og når der ikke er tilstrækkelig mineraltilførsel i den daglige kost, tvinges kroppen til at 'stjæle' basiske næringsstoffer andet steds fra for at opretholde den krævede pH værdi på 7,365. Når dette sker, fjernes vigtige mineraler som calcium fra spyt, knoglemarv, muskler, tænder, nyre, lever og andre steder. Dette medfører, at mineralerne aftager i kropsvæske og indre organer, hvilket er katastrofalt. Dermed kan vejen være banet for sygdomme og ubalancer.

 

Derfor ønsker vi hele tiden at booste vores krop med basiske næringsstoffer. Dette kommer især fra grønne grønsager, hvilket er grunden til, at jeg har lavet oprør mod traditionelle sukkerfyldte smoothies - og juicer for den sags skyld. Vi skal holde igen med sukkeret - inklusiv frugtsukkeret. Jeg tror stadig vi er ment til at skulle spise frugt, blot i begrænsede mængder.

 

Er din krop for sur, kan den blive et perfekt grosted for mikroorganismer som svamp og gærbakterier. De kræver nemlig alle et syrligt grosted. Når disse bakterier udvikler sig fra at være almindeligt cellevæv, gærer de blodsukkeret og proteinet. Det resulterer i et syrligt stofskifte, som kan medføre mange sygdomme. Alt fra fedme, kløe, slim, migræne, allergi til voldsomme kroniske lidelser.

 

Tegn på gær- og svampebakterier kan være konstant lyst til sukkerholdige produkter uden at være rigtigt sulten, hyperaktivitet, astma, influenza og forkølelse, tør hud, eksem, akne, svamp i underlivet og under negle, høfeber, lavt blodsukker, over- og undervægt, dårlig hukommelse mv.

 

Fordelene ved at have en basisk krop er altså mange. Flere og flere udenlandske sundhedseksperter tror nu på, at sygdomme som diabetes, overvægt, kræft, hjertekarsygdomme, eksem, dårlig fordøjelse, allergi, høfeber, hurtig aldring, tåget tankegang mv. alt sammen er en direkte konsekvens af en syredannende livsstil, der til sammen gør kroppen sur. Det lyder næsten for simpelt til at være sandt, men gennem snart mange år har man måtte erkende ligheden mellem en syrlig krop og et dårligt helbred. Lider du for eksempel af ledbetændelse, vil du blive overrasket over de resultater, du kan opnå ved blot at drikke mere vand og skære ned på forbruget af syredannende mad og drikkevarer.

 

I alle tilfælde af hudproblemer anbefaler jeg, at man altid starter indefra og ud, i stedet for udefra og ind. En super basedannende diæt kombineret med masser af frisk luft og bevægelse er vejen frem!

 

Saftigt tips: Vand med citron morgen og aften kan anbefales. Trods den syrlige smag, har citron en meget basisk effekt på kroppen.

 

Røvere fra base kontoen

Stress, negativitet, medicin, tobak, slik, is, kaffe, chokolade, pizza, sukker, eddike, oksekød, grisekød, alkohol, kunstige sødemidler, hvidt brød, kiks, pasta, kartonjuice, margarine, ost og andre mejeriprodukter.

 

Ting som giver plus på basekontoen

Friskpresset grønsagsjuice, ingefær, urter, olivenolie, agurk, spirer, avocado, tomat, hvidløg, spinat, rå rødbede, selleri, citron, gulerod, blomkål, løg, ærter, frisk salat og kål. Derudover er motion og ilt basedannende og virker ekstremt udrensende.

 

Jeg håber, at jeg har fået dig motiveret til at dykke dybere ned i denne interessante og fascinerende sammenhæng.

 

- Hvorfor drikke smoothies

 

Naturlig skønhed

Mange folk bruger millioner af kroner på at pleje den ydre facade, så den kan holde sig ung, flot og spændstig. Men i bedste fald kan det være spild af tid og penge og i værste fald får man endnu flere udfordringer.

Personligt har jeg selv brugt mange tusinde kroner på Clearasil og dyre, kemiske cremer, ja sågar cremer som affarvede mit sengetøj efter blot få nætter - hvor skørt er det lige at smøre det i ansigtet? Sammenhængen mellem min ekstremt urene hud og de mange nutellamadder og pizzaer, var på det tidspunkt ikke åbenlys for mig. Jeg prøvede alt fra ølgær til kemiske sæber. Efter halvandet år med stor fortvivlelse blev min daværende læge og jeg enige om, at Tetracyclin måtte være vejen frem. Trods Tetracyclins lange liste med bivirkninger - som er på længde med Det Nye Testamente og indeholder alt fra selvmordstanker, leverskader til ikke at kunne formere sig. Hvor vanvittigt det alt sammen end lyder, bestemte jeg mig alligevel for at indtage denne kemi i seks måneder. Bumserne forsvandt, men jeg lider stadig den dag i dag af følsomme slimhinder i hals og svælg. Tænk sig, det havde de ikke engang tilført listen med bivirkninger.

Hudproblemer eller hudsygdomme er ofte synlige tegn på at kroppen forsøger at råbe sin ejermand op. Sygdommen er ofte et bevis på, at kroppen er så overforgiftet, at den nu forsøger at lede forgiftningen ud gennem huden. Det gør den, fordi de andre almindelige udrensningskanaler ikke er tilstrækkelige eller ikke fungerer optimalt.

 

Hudproblemer kan også skyldes psykiske belastninger som stress, bekymringer og følelsesmæssige udfordringer. Det hele hænger sammen og der er ingen genveje til langtidsholdbare løsninger. Som mekaniker kan jeg ikke lade være med at sammenligne med biler - det er ikke nok med en flot lakering og alufælge, motoren skal fungere og vedligeholdes.

 

Faktum er, at skønhed kommer indefra!

 

Jeg sætter nu min lid til naturen og det, den tilbyder. For eksempel indeholder mandler en lang række mineraler - blandt andet magnesium der hjælper med til at styrke, gro og reparere negle. Gulerødder indeholder betacaroten, som beskytter os mod solens farlige UV stråler. Agurk og avocado er fantastiske til ekstern brug. Det ved vi alle, men det er altså først, når vi begynder at spise og drikke disse foryngende ingredienser, at vi begynder at se den helt store og langtidsholdbare skønhed.

 

Min sandhed er, at du ikke kan gøre noget for at bremse aldringsprocessen, men du kan gøre rigtigt mange ting for ikke at fremskynde den!

 

- Hvorfor drikke smoothies

 

Smoothies, antioxidanter og frie radikaler

En anti-oxidant er, som navnet lyder, et kemisk stof der modvirker oxidation. Personligt foretrækker jeg at bruge det danske ord for oxidation, nemlig forharskning. Det giver mig et bedre billede af, hvad der rent faktisk sker. På celleplan kan forharskning til en vis grad sammenlignes med jern, der ruster. Det er en elektrokemisk reaktion, som medfører skader, der kan resultere i svækkede og syge celler. Resultatet kan blive nedsat forsvar af cellen og i værste fald ødelæggelse af cellekernen og udviklingen af kræftceller.

 

Overordnet set kan alt, der hæmmer denne uheldige forharskning, kaldes antioxidanter.

Antioxidanter virker ved at bekæmpe de såkaldte frie radikaler. Frie radikaler er molekyler, der er kemisk ustabile, og derfor meget gerne vil koble sig på et stof og forharske - ødelægge - det. Behovet for antioxidanter har aldrig været større. Det stiger i takt med, at vi udsættes for forurening, stress, tobak, alkohol, tilsætningsstoffer, dårlige fedtstoffer, medicin og kaffe.

 

Grundlæggende handler det om at undgå stoffer, der medfører dannelse af mange frie radikaler. Det gælder for eksempel kemiske stoffer (især syntetiske), overspisning og for hård træning. Konkurrenceidræt og anstrengende motion øger dannelsen af frie radikaler og svækker derfor immunforsvaret. Atleter har derfor brug for mange flere antioxidanter end andre.

 

Friskpresset juice og smoothies er særdeles gode kilder til naturlige antioxidanter. Det er for eksempel til overflod bevist, at en kost, der er rig på grønt, frugt og krydderier tilfører kroppen antioxidanter og kan dermed være med til at forebygge velfærdssygdomme. Antioxidanter er blandt andet vitaminerne A, C og E samt selen, zink, kobber, mangan og betacaroten. Derudover kan nævnes coenzymet Q10 og gingo biloba. Du kan læse mere om antioxidanter, frie radikaler og prooxidanter på highonlife.dk.

 

Smoothies til børn

Noget af det jeg elsker allermest ved at lave smoothies, er den energi og atmosfære, som skabes i køkkenet under processen. Lyden, synet og forventningens glæde. Børn bliver hypnotiseret af at se de mange forskellige farver blive blendet til en softice-lignende konsistens. Ikke nok med at de spiser og drikker denne nærende vitaminindsprøjtning, de nyder den også og efterspørger mere.

 

Børn ved, hvad der er godt. Instinktivt ved de, at vi fra naturens side er ment til at skulle indtage det, som hænger på træerne og kommer op af jorden, det er ikke 'hokus pokus' for dem. De er ikke blevet hjernevasket af reklamer, tv og andre udefra kommende faktorer. Juice og smoothies er efter min mening en af de bedste og nemmeste måder, hvorpå vi kan få vores små venner til at indtage langt flere rå og 'levende' frugter og grønsager.

 

En anden fantastisk ting, som også sker når vi starter med at drikke vores grønsager er, at vi får lyst til at spise dem. Det vi spiser - eller drikker - i dag, har vi lyst til at spise i morgen. Hele vores kropskemi ændrer sig, på samme måde som hvis vi går i byen en lørdag aften. Hvad er det så, vi har lyst til om søndagen? Frisk frugt og grønt? Nej vel, for vi har ændret vores kropskemi drastisk og kroppen spørger nu efter chips, fastfood, cola og sukker. På samme måde kan vi heller ikke forvente, at et barn skulle have lyst til grønsager, hvis kosten hovedsageligt består af hvidt brød, syltetøj, saftevand og andre usunde sager.

 

Fløjlsbløde smoothies er på samme måde som friskpresset juice en super nem og nærmest fortryllende måde at få dit barn til at række ud efter flere krops - og hjerneopbyggende grønsager. Kan du ikke få dit barn - eller din mand/kone - til at spise grønsager, så få dem til at drikke dem!

 

Du har et skud i bøssen

De fleste børn går totalt bananas - når de drikker bananer. Derfor er et godt råd at starte med en betydelig overvægt af frugter, og derefter tilsætte flere og flere grønsager. Har du først skuffet dit barn med en ærgerlig kombination af rødbede og broccoli, kræver det talent at rette op på tilliden. Brug opskrifterne her og tilsæt eventuelt en ekstra banan, et stykke mango eller andet som kan virke sød ende. Se kapitlet 'saftige råd' for mere information om sunde sødemidler.

 

Saftigt tips: Fortæl dine børn hvorfor juice og smoothies er sundt for dem. Sandsynligheden for at de selv vil spørge efter det, er så meget større. Børn er ret kvikke, så fortæl dem gerne om overvægtige moster Åses og veltrænede onkel Peters brændstof.

 

Saftigt tips:

Hvis dit barn ikke har det godt, og ikke har lyst til at spise, så prøv med smoothies. De indeholder energi og kan være fyldt med vitaminer og mineraler.

 

Smoothies i forskellige former

Spis dem som is, morgenmad eller drik dem som shake på terrassen.

Der findes smoothies og så findes der 'hjemmelavede - få din mund til at løbe i vand - og danse for vildt smoothies'. Det fantastiske ved selv at fremtrylle dem er, at vi kan lave dem præcis, som vi ønsker.

I min verden har situationen og tidspunktet på dagen meget at sige. Er man på vej ud af døren eller sidder man på terrassen og har god tid. Nogle gange kan det være lækkert at drikke sin smoothie af et glas, andre gange at nyde den gennem et sugerør eller to. Blendede frugter, bær og grønsager kan også nydes som dessert - ja efter min mening slår de trefarvet is med flere længder (se de sunde dessertopskrifter).

Om morgenen foretrækker jeg min smoothie tyk og cremet, så den kan spises med ske af en dyb tallerken. Fordelen ved at spise den med ske, og eventuelt komme lidt 'krymmel' på toppen er, at vi får tygget og indtaget den langsomt, og det er der god grund til. Når vi tygger vores mad, udskilles der blandt andet fordøjelsesenzymer via vores spyt, som hjælper med til at fordøje de nyankommende frugter og grønsager. Derudover bliver der sendt signal fra hjernen til vores mavetarmsystem om, at der nu er mad på vej. Hvis vi modsat skyller en halv liter flydende raketbrændstof ned uden at blinke med øjnene, kan den flydende kost godt komme lidt bag på kroppen. Så under alle omstændigheder er det en god ide at nyde din smoothie langsomt, og give den tid til at blande sig med enzymerne i dit mundvand. Dette råd er så godt og vigtigt, at jeg lige vil gentage mig selv. Der er store ernæringsmæssige fordele ved at indtage sin smoothie laaaaangsoooomt!

 

Afhængig af tidspunktet på dagen og anledningen kan det være ønskeligt at variere konsistens og temperatur. Som nævnt foretrækker jeg en tyk morgenmadsagtig smoothie først på dagen med masser af spændende 'krymmel' på. Nedenfor ses lidt inspiration til drys, som også kan blendes direkte i smoothien:

 

• Hakkede nødder og mandler (proteinkilder, sunde fedtstoffer og masser af fibre)

• Knuste hørfrø, græskarkerner og valnødder (gode vitamin- og proteinkilder samt sunde fedtstoffer)

• Musli af høj kvalitet - eventuelt hjemmelavet (giver en ekstra god mæthed og masser af fibre)

• Goji berries, rosiner, tørrede blåbær, mango/papaya (søder og indeholder blandt andet antioxidanter)

• Lecithingranulat (godt for nervesystemet, hjernen og hukommelsen)

• Hampfrø (lækker proteinkilde og særdeles god kilde til essentielle fedtsyrer)

 

Du finder mere inspiration i kapitlet om sunde tilsætninger.

 

Smoothies på godt og ondt

 

Smoothies når de er bedst

Det er vigtigt at huske, at en smoothie kun bliver så fantastisk som dens ingredienser. Rene, friske og uspolerede økologiske råvarer er langt at foretrække. Kodeordet for smoothies, når de er bedst, er velsmag og masser af friske bær, frugter og grønsager.

Jeg har personligt ikke problemer med at spise frugter som banan, æble og appelsin - jeg synes de smager helt fantastisk. Der hvor skoen trykker er, når vi taler rå og uforarbejdede grønsager som broccoli, spinat, ingefær og squash - hvilket også er grunden til at jeg vælger at bruge den slags i mine juicer og smoothies. Frugterne bruger jeg, fordi de har mange ernæringsmæssige fordele, men også for at dække over smagen af grønsager. Formår man at skjule smagen af rå broccoli, squash og rødbede, er man i min verden kommet rigtigt langt.

 

Smoothies når de er værst

Desværre er alle smoothies ikke lige sunde. Hvis du fylder din smoothie med kartonjuice, flødeis eller sukkerholdige ingredienser som hyldeblomst, sirup eller frugtyoghurt, så er det vi som smoothie nydere skal begynde at passe på vores tænder, kalorieindtag og helbred generelt.

 

Du skal også være klar over, at de smoothies, du køber på flaske altid er varmebehandlede eller pasteuriserede - en proces som har en negativ effekt på vitamin og mineralindholdet. Det kan dog være et godt alternativ til sukkerholdige sodavand og andre energidrikke, når du er på farten og ikke lige har en blender og en spandfuld grønsager ved hånden.

 

Men du kan kun være sikker på at drikke sand magi, når du blender din egen powersmoothie eller gæster en kvalitets bevidst juice - og smoothiebar.

- Hvorfor drikke smoothies

Saftigt tips:

Du får en mere flydende smoothie, hvis du blender den sammen med en stor håndfuld isterninger.

 

Saftige råd

Bliv godt kørende med de saftige råd

 

1. Sunde sødemidler

Hvis din smoothie ikke er sød nok, kan du med fordel søde den med manuka honning, agavesirup, birkesød, tørrede figner, stevia eller krydderier som kanel, anis, vanilje og lakridspulver (kan købes i de fleste helsekostbutikker). En halv moden banan kan også gøre underværker. Personligt forsøger jeg at undgå at tilsætte ekstra sødemidler i mine smoothies, da sukker - inklusiv 'de sunde slags' - ikke har den bedste indvirkning på vores energiniveau og generelle sundhed. Det er selvfølgelig en vanesag og handler i store træk om tilvænning.

 

2. Væske

Som væske til mine smoothies, foretrækker jeg at bruge ris- eller mandelmælk, da jeg på samme måde som en større og større del af den danske befolkning, har svært ved at nedbryde proteinstoffet casein i mælk. Du kan også uden problemer bruge yoghurt eller kokosmælk i mine opskrifter, hvis du lyster, men vær opmærksom på, at du så hæver indholdet af kulhydrater og fedt væsentligt. Hvis du godt kan lide konsistensen af yoghurt, er Acido Rolls-Roycen på dette felt. En anden mulighed er at lave sin egen mandelmælk (se opskrift nr. 1).

Når jeg skriver 'mælk' i mine opskrifter, er det op til dig at vælge hvilken form, du ønsker. Et lille ord skal dog lyde til alle dem som fylder sig med soyamælk hver dag. Flere og flere studier sætter spørgsmålstegn ved soyaens indvirkninger på den menneskelige organisme, heriblandt hormonbalance og indvirkningen på vores, evne til at optage næringsstoffer mm. Jeg har et afslappet forhold til soya og drikker det af og til, men mener bestemt, at vi skal passe på med for store mængder, da vi ikke kender konsekvenserne. Mit råd er derfor at drikke soyamælk med måde og gå efter en god kvalitet.

 

Du kan også med stor fordel presse frugt- og grønsagsjuice i din saftpresser og bruge denne næringspakkede væske til din smoothie.

 

3. Konsistens

Hvis din smoothie ikke er tyk nok, kan du gøre konsistensen tykkere ved at tilføje bindemidler som banan, avocado, mango, tofu eller blot en ekstra håndfuld frosne bær, frugt, spinat eller isterninger. Du kan også komme tørret frugt i som mango, papaya og iblødlagte rosiner, goji berries, abrikoser osv.

 

4. Knas

Crunch og knas er lige noget for mig, så jeg kan på det varmeste anbefale at tilføje havregryn, nødder, græskarkerner, solsikkekerner, ris-, spelt- eller boghvedeflager. Det giver god mæthed og indeholder sunde olier og fibre, som ligeledes gør din smoothie mere tyktflydende. En fordel hvis den spises som morgenmad.

 

5. Frossen frugt og grønt

Frosne ingredienser er slet ikke så tossede - de hjælper med at gøre din smoothie tyk og cremet. Det er også meget praktisk, da man hele tiden har 'friske' og kolde ingredienser ved hånden og man behøver ikke spekulere på holdbarhed og opbevaring - på to minutter kan man have en lækker og forfriskende smoothie. Det gør det også muligt at købe stort ind, når der for eksempel er knaldtilbud på økologiske blåbær. Så fylder jeg som regel en hel skuffe i min fryser, så jeg har en med blåbær, en med spinat, en med broccoli osv.

 

Frossen frugt og grønt indeholder ofte flere næringsstoffer end dem, som er blevet transporteret friske over større afstande. Generelt siger man, at 5-10 % af næringsstofferne går tabt ved nedfrysning. Du kan også fryse dine egne frugter, bær og grønsager. Man kan sågar fryse banan, ananas og æble. Det er en god ide at klargøre dem inden frysning, så de er klar til at komme direkte i blenderen. Skær blot frugten op i mindre stykker og fjern eventuelt kernehus mm. Dette er især en god ide, hvis man kan se, at man ikke får spist sig igennem det friske lager eller hvis der er sæson og prisen derfor er lav. Forestil dig hvor længe 10 kg pluk-selv jordbær til en zo'er kiloet holder.

 

6. Isterninger

Eksperimenter gerne med smagfulde isterninger. Pres for eksempel ingefær, æble og appelsin i din saftpresser og put det derefter i en isterningebakke. Nu kan du nemt tilføje og justere dine smoothies med disse fremragende smagsboostere.

 

7. Tænder

Jeg kan ikke gentage det for ofte - beskyt dine smukke tænder. Sæt dine penge på grønsagerne. Grønsager som agurk og squash er super basiske og indeholder kun 2 % sukker, hvorimod ananas, æble og appelsin indeholder omkring 30-40 %. Dette sukkerindhold kan, sammen med syren fra nogle frugter, være en udfordring for tændernes sundhedstilstand. Rådet fra min kære tandlæge er, at man aldrig skal børste tænder lige efter at have drukket juice eller smoothie. Frugtsukker og syre fra især citrusfrugter virker som sandpapir. Skyl i stedet munden med vand og vent en halv time med at børste bisserne.

 

8. Ryd op i køleskabet

Jeg bruger ofte min blender og saftpresser til at rydde op i mit køleskab og smider derfor sjældent frugt og grønt ud. Jeg er stor fortaler for, at vi skal gøre vores køkkener til legepladser, ikke udstillinger. I modsætning til hvad dine forældre måske har lært dig, så anbefaler jeg, at du leger med maden. Følg ikke andres opskrifter til punkt og prikke, prøv dig i stedet frem og hold dig ikke tilbage. En improviseret smoothie kan være fantastisk. Som base kan du bruge banan (som er sød) og bær (som ofte er syrlige), men derudover kan du bare prøve dig frem med grønsagerne. Generelt anbefaler jeg at fylde kanden med de blødeste frugter og grønsager først, så kniven har noget at tage fat på.

 

9. Man kan blende alt

Der er blot noget, der smager bedre end andet. Blender du en hel broccoli og en stor rødbede, vil du vide, hvad jeg taler om. Jeg anbefaler også at holde igen med avocado- og mangosten. Men prøv kræfter med mine opskrifter og gør dig dine egne erfaringer.

 

- Hvorfor drikke smoothies

 

10. Start stille og roligt

Er man ikke vant til at indtage frugt og grønt, anbefaler jeg altid at starte stille og roligt. Næringsstofferne som findes i frugt og grønt - især rødbede, citron og ingefær - virker super udrensende, og måske har din krop ventet på disse udrensende næringsstoffer i meget lang tid. Det er især mænd, der oplever, at det er en fantastisk måde at få sine grønsager på. Det resulterer ofte i influenzalignende symptomer. Det som sker er, at kroppen begynder at rense ud. Den tænker 'nu har jeg endelig fået næringsstofferne til at rense ud med og måske får jeg dem aldrig igen - jeg skynder mig at rense

så meget som muligt ud, så hurtigt som muligt'. De indre organer begynder at afgifte sig selv, hvilket resulterer i, at dit blod bliver smækfyldt med affaldsstoffer. Det kan komme til udtryk som ellevetaller under din næse, flere toiletbesøg, uren hud og mere ørevoks - alt sammen kroppens måde at udskille gamle affaldsstoffer på. Giv i stedet kroppen en rolig og nænsom tilvænningsperiode, så den bliver tryg og sikker på, at du har tænkt dig at blive ved på denne måde.

 

11. Opbevaring og holdbarhed

Jeg vil til enhver tid anbefale, at du indtager din smoothie med det samme - intet kan sammenlignes med en friskblendet smagseksplosion. Forståeligt nok ønsker du måske at tage energibomben med på arbejde eller i skole som 'smoothie to go', men på samme måde som et overskåret æble ret hurtigt begynder at oxidere og blive brunt, begynder også smoothies at oxidere - det går bare meget hurtigere. Ønsker man at nedsætte oxideringshastigheden, kan det, på samme måde som med den friskpressede juice, anbefales at putte smoothien i en lys- og lufttæt flaske. Fyld flasken til det lige præcis løber over og skru så låget på.

Det virker, fordi oxidering kræver ilt. Citronsaft og C-vitaminpulver bremser også oxideringsprocessen. Opbevar flasken i køleskab eller fryser. Se udvalget af juiceflasker på highonlife.dk.

12. Tag dig tid og nyd din smoothie

Glem ikke at fordøjelsen starter i munden. Det er derfor en rigtig god ide at drikke eller spise din smoothie stille og roligt. Kan du slippe afsted med at 'tygge den', vil det være optimalt. Når du gør det, frigives fordøjelsesenzymer i munden, som hjælper med at optage de mange sunde næringsstoffer. Husk, at du normalt ikke kunne finde på at spise 1 banan, ½ agurk, 1 stilk blegselleri, 2 gulerødder, ½ avocado og et æble på en gang. Du drikker i princippet et måltid og alle måltider skal tygges. Generelt glemmer alt for mange at tygge deres mad ordentligt. Hvis dit ønske er et større mentalt og fysisk energioverskud, kan jeg anbefale dig at tygge maden 40 gange. Gør du det, vil du med stor sandsynlighed opleve et større energioverskud og en bedre fordøjelse. Tag dig tid - også med din smoothie.

 

13. Lav dine egne sunde is

Alle smoothies kan fryses og spises som ispinde. Lige præcis med henblik på dette vil jeg dog nok vælge ingredienser som bær og frugt, da ispinde med broccoli og rødbede vist hører til hos hardcore grønsagsekstremister. Brug særlige ispindeforme eller isterningebakker.

 

14. Spil musik og syng med

Som den skøre juice- og smoothie entusiast jeg nu engang er, lyder det sidste råd på at danse, mens du blender din favoritsmoothie - og nej, jeg har ikke indtaget for mange livsgivende næringsstoffer. Dette råd er især fantastisk at praktisere om morgenen. Sæt dit yndlingsmusik på, ryst røven og syng det bedste du har lært. Det smitter så dejligt af på resten af dagen.

 

Råvarer og kvalitet

 

Vælg det bedste

Brug om muligt årstidens friske, økologiske frugter og grønsager, helst dyrket i nærområdet. Økologisk frugt og grønt giver dig de gode sager, du har brug for og ingen kunstgødning eller sprøjtegifte, som du jo absolut ikke har brug for. De økologiske varer gør det også hurtigt og nemt at lave en smoothie, da det ikke er nødvendigt at skrælle mange af ingredienserne. Mere om det senere.

 

Vi er fra naturens side ikke ment til at skulle spise kunstigt belyste tomater, som er opvokset i rockwool i et drivhus i Holland midt om vinteren. Økologisk frugt og grønt indeholder op til 300 % flere næringsstoffer i forhold til traditionelt dyrkede grønsager, så det er bestemt investeringen værd.

 

Ved at handle lokalt støtter du også lokalområdet økonomisk. Og så bidrager du ikke til den globale opvarmning, da du minimerer omkostningerne til transport. Når det så er sagt, er der dog intet som en velsmagende tropisk mangofrugt eller en ananas, der er kommet hele vejen fra Indien eller Thailand.

 

Danmark byder især på frugt og bær om efteråret. Om vinteren er det oplagt at spise og drikke rodfrugter i store mængder. Det vigtigste er at spise råvarerne så friske som muligt. I det minut noget bliver plukket, begynder næringsstofferne at nedbrydes. Ideelt set skulle vi stadig leve i en verden, hvor vi kunne gå på opdagelse i vores egen have, plukke vores næste måltid, tilberede det og nyde maden inden for en time. Dette drømmeagtige billede er selvfølgelig ikke altid muligt, men jo tættere vi kommer på ovenstående, jo bedre.

 

Vi bør støtte de økologiske varer og det økologiske landbrug, ikke kun for at få usprøjtede frugter, grønsager og kornprodukter, men også af etiske årsager. Vi er som forbrugere med til at bestemme prisniveauet på økologiske varer. Jo større efterspørgsel, jo større udbud, hvilket på sigt betyder lavere priser.

 

Du kan være med til at løfte denne fremtidsopgave. Vores jord fortjener det, og vi fortjener det. Læs mere om økologi og sand solskinsmad på okologi.dk.

 

Sunde tilsætninger

Jeg er bevidst om at sitets mange mundvands-løbende opskrifter er pakket med næringsstoffer og liv, men man kan med fordel blende lidt ekstra næring i. Som med alle andre ting gælder reglen 'alt med måde'. Vær opmærksom på at disse tilsætninger kan ændre en smule på smagen og konsistensen af din smoothie. Samtidig skal du være opmærksom på, at det som er sundt for et voksent menneske, ikke nødvendigvis er sundt for et barn. Så jeg anbefaler, at du undersøger de enkelte tilskud nærmere, inden du begynder at 'turbocharge' dit barn.

 

- Hvorfor drikke smoothies

Wheat grass juice

Du har måske set de små grønne glas hos den førende juicebar eller måske gror du det selv, som jeg. Mange udenlandske ernæringseksperter roser denne grønne drik til skyerne og postulerer, at et lille glas med 60 centiliter indeholder samme næring som 2 kg økologiske grønsager. Udover at være en fabelagtig blodbygger hjælper det også med at rense og toptune hele vores system. Jeg er stor fan, fordi jeg kan mærke min krop elsker det!

Jeg tilsætter med jævne mellemrum denne smukke drik i mine smoothies.

Prøv at Google ordet wheat grass for mere information eller tjek wheatgrass.dk.

 

- Hvorfor drikke smoothies

Nødder, mandler og frø

Nødder, mandler og frø er kilden til liv. De indeholder et væld af gode sager, herunder sunde fedtsyrer og vitaminer som blandt andet E-vitamin, der styrker immunforsvaret. Vi finder ligeledes kalium og magnesium, der både gavner hjerte og blodtryk. De er rige på fibre og proteiner og mætter derfor rigtigt godt. Brug for eksempel græskarkerner, mandler, hassel- og paranødder eller hørfrø. Hørfrø og lignende kan være svære at 'smadre' 100 % i en blender. Da dette er vigtigt for optagelsen af næringsstofferne og de gode fedtsyrer, kan det anbefales at kværne disse i en kaffekværn og eventuelt tilsætte det som 'ymerdrys' på toppen af din smoothie. Nam nam.

 

- Hvorfor drikke smoothies

Proteinpulver

Der findes et hav af forskellige mærker og smagsvarianter. Alt fra valle- og ærteprotein til ris- og soyaprotein. Generelt anbefaler jeg altid at gå efter en sublim kvalitet, især hvis du vælger valleprotein, da rigtigt mange produkter er fremstillet af affaldsprodukter fra osteindustrien, fyldt med e-numre, sukker, medikamenter og penicillinrester. Hvis du vælger valleprotein, så sørg for at produktet stammer fra 'ægte levende køer', som har gået på græs, fået frisk luft og vigtigst, fået noget ordentligt foder. Mange vegetabilske proteintyper smager forfærdeligt, hvilket er den største grund til, at jeg bruger risproteinet Sun Warrior. Produktet er økologisk og lavet af hele og rå ris, hvilket vil sige, at risene på intet tidspunkt har været varmet op over 42 grader. Sun Warrior kan bestilles på highonlife.dk.

 

- Hvorfor drikke smoothies

Goji berries, aroniabær og andre tørrede lækkerier

Tørrede bær, mango og papaya søder og indeholder blandt andet aminosyrer og vitaminer. Derudover er de også pakket med sygdomsbekæmpende og foryngende antioxidanter, hvilket er grunden til, at jeg ofte vælger den form for sødemiddel. De er nemme at opbevare i dit 'smoothieskab', som findes tæt på blenderen og juicestationen.

De har ofte en lang holdbarhed og kan derfor med fordel købes i større mængder for at opnå en bedre pris.

 

Acaipulver, hvede- og byggræs

Acai er et lækkert og velsmagende bær fra Sydamerika. Det byder på en række interessante næringsstoffer, som også inkluderer omega 6 og 9 fedtsyrer og antioxidanter som for eksempel E Vitamin. Man kan få det som pulver og i flydende form. Jeg booster ofte mine smoothies med tørret hvede- og byggræs, som er super basisk og indeholder op mod 100 forskellige vitaminer og mineraler. Det kan købes i helsekostbutikker og bestilles på Internettet.

 

Lecithingranulat

Lecithin er godt for vores nervesystem, hjerne og hukommelse. Der er flere studier, som peger på, at det også har en gavnlig indflydelse på blodets kolesterol balance og positiv indvirkning på leverens sundhedstilstand. De største lecithin-røvere er stress, for store krav og et hektisk liv. Specielt hukommelsen og koncentrationsevnen kan lide under lecithin-mangel. Generelt for alle soyaprodukter hedder det sig, at man skal undgå et overdrevent indtag. Lidt er godt og meget er ikke bedre. Brug det med måde og gå altid efter en lækker kvalitet, som ikke er gensplejset.

 

Bipollen

En anden måde at booste din smoothie på er ved at tilsætte bipollen. Der findes flere tusinde bioaktive ingredienser i bipollen, blandt andet aminosyrer, enzymer, essentielle fedtsyrer, mineraler, vitaminer og flere andre elementer, som endnu ikke er fuldt belyst. Kom en teskefuld i din smoothie. Prøv dig frem og gør dig dine egne erfaringer med naturens skatte kammer.

 

- Hvorfor drikke smoothies

Aroniasaft

Aroniasaften anses for at være en af verdens kraftigste antioxidanter. Udover antioxidanterne anthocyaniner, bioflavonoider og polyfenoler indeholder aroniasaften også betacaroten, vitamin A, B1, B2, B3, B6, B9 (folinsyre), B12, C, D, E, mineralerne magnesium, zink, fosfor, kalium samt en række sporstoffer, som er vigtige for vores biologiske system. Brug den til at erstatte noget af mælken i dine smoothies. Det er livskraft blendet med endnu mere livskraft!

 

Tahin

Du kan med stor fordel tilsætte tahin i dine smoothies. Det giver en lækker og nøddeagtig smag. Det stammer fra knuste sesamfrø, som er rige på de sunde umættede fedtstoffer, proteiner og fibre. Derudover indeholder tahin gode B-vitaminer og er en meget stor kilde til kalk og magnesium.

 

Tahin indeholder cirka ti gange så meget kalk som mælk og kan være med til at forbedre fordøjelsen, blodcirkulationen og understøtte vores nervesystem. Du kan få det i forskellige smagsvarianter - mange foretrækker den saltede.

 

- Hvorfor drikke smoothies

Hybenpulver

Kom en teske hybenpulver i dine smoothies eller tilføj det som drys på min smoothie. Hyben indeholder store mængder C-vitamin og en lang række mineraler og sporstoffer. En af påstandene skulle være, at rodnettet på hybenplanten når ned under pløjelaget og derfor opsamler en lang række næringsstoffer, vi ellers ikke kan få i vores almindelige kost.

 

Hybenpulver bruges traditionelt til behandling af inflammationer, specielt gigt. Det har vist sig at føre til færre smerter og bedre bevægelighed, uden nogen form for bivirkninger.

 

- Hvorfor drikke smoothies- Hvorfor drikke smoothies

Rigtigt fedt for dig og din smoothie

Vi har brug for fedt. Vel at mærke det rigtige, sunde fedt. Blend derfor meget gerne en lækker kvalitetsolie, som for eksempel koldpresset økologisk hørfrø-, kokos- eller Livets olie, i din smoothie. Det er ikke kun utroligt velsmagende, det sikrer dig også en langt bedre optagelse af de fedtopløselige vitaminer. Derudover stabiliserer de nævnte olier dit blodsukker, hæver forbrændingen og holder dig 'kørende' i længere tid. At det mindsker trangen til sukker og andre søde sager, er kun en af mange andre 'bivirkninger'. Det er en rigtigt god ide at tilføje fedtstofferne som det allersidste, inden du slukker blenderen, da en for lang blendertur kan skade de sarte fedtstoffer. Fedtstoffer er vigtige for utallige processer i kroppen: Hormonbalance, optagelse af fedtopløselige vitaminer, aktivitet i cellerne (heriblandt stofskiftet), hjernefunktionen, dit humør og meget andet. Faktisk består en stor del af hjernens vægt af fedtsyrer. Så husk det næste gang du vælger olie, for kvaliteten af de olier du vælger, er altafgørende! Vælg derfor altid koldpressede, uraffinerede og uforarbejdede olier.

 

Hvad angår den naturlige skønhed, spiller essentielle fedtsyrer også en vigtig rolle. Essentielle fedtsyrer gør huden blød, glat og fløjlsagtig. Du bliver smuk solbrændt i stedet for solskoldet, og så hjælper de essentielle fedtsyrer ofte mod eksem, akne, psoriasis og andre hud problemer.

 

De essentielle fedtsyrer hedder henholdsvis omega-3 alfalinolensyre og omega-6 linolsyre. Grunden til at de er essentielle, altså livsvigtige, er fordi, vi ikke selv kan danne dem. Vi skal have dem tilført udefra - hver dag! Disse fedtsyrer finder vi blandt andet i hørfrø, hørfrøolie. græskarkerner, ubehandlet rapsolie, mandler, valnødder, fisk og grønne grønsager.

 

Biologisk set kan vi leve med tør hud, men vi kan ikke leve med en tør lever eller hjerne. Så når det gælder optagelse af de essentielle fedtsyrer, prioriteres hjernen og de andre indre organer først. Når de indre organer har fået, hvad de behøver, kommer olien til huden.

Når sportsfolk indtager essentielle fedtsyrer, i afbalancerede og rigtige mængder, forøges deres præstationsevne i både styrke og udholdenhed.

 

De kommer sig hurtigere efter udmattelse, fordi bedring kræver ilt og de essentielle fedtsyrer forøger kroppens evne til at omsætte ilt.

Ældre mennesker, som begynder at indtage olier med essentielle fedtsyre, lægger mærke til:

— Deres energiniveau stiger markant og de har igen lyst til at være aktive

— De er i stand til at forøge deres fysiske aktivitet

— De holder sig længere friske om aftenen og bliver generelt ikke så hurtigt trætte

 

Brug gerne Livets Olie og kokosolie til dine juicer og smoothies. De er begge økologiske, uraffinerede og af meget høj kvalitet.

 

Saftigt tips:

Ved temperaturer under 24 grader C er kokosolien fast som smør. Når temperaturen kommer over 24 grader C bliver den flydende. Olien tager ikke skade af at skifte fra den ene til den anden tilstand.

 

Saftigt tips:

Tør hud indikerer et behov for essentielle fedtsyrer. Om vinteren behøver vi mere end om sommeren.

Kilde: High on smoothies 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 6.709 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Grundlov og dk-flag
Hvad er de vigtigste opgaver for Danmarks politikere?Effektiv reklame - klik her