Logo

abalone

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

abalone


abalone: søøre (Haliotis; engelsk abalone, ormer, ear shell, fransk ormeau, oreille de mer, tysk Seeohr) en familie af snegle med fra ca. 60 til 130 arter, afhængigt af hvordan hybriderne opfattes taksonomisk. De vilde bestande, der forekommer i alle varme haves kystegne, bortset fra den vestlige del af Sydamerika, er udryddelsestruede pga. over- og rovfiskeri. I europæiske farvande forekommer Europæisk søøre (Haliotis tuberculata) ved Kanaløerne, hvor indsamlingen er underlagt meget strenge restriktioner.

 

Siden 1990’erne er det lykkedes at få rationelt opdræt i gang i mange lande. I Kina produceres ca. 3.500 tons pr. år, først og fremmest Taiwan-abalone (Haliotis diversicolor supertexta). Forsyningen med abalone er derfor i fremgang.

 

Den spiselige del er foden, der fortæres rå efter at have været banket eller som dampet eller kogt i lang tid. I det kantonesiske køkken rangerer retter af søøre (Bao yu) sammen med hajfinnesuppe som symbol på velstand og prestige.

 

abalone

Den smukke iriserende overflade inde i en rød abalone-skal fra Northern California (den tilstødende mønt er 25mm i diameter). Benyttes nu til pynt og serveringsskål.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 2.440 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvem skal være statsminister ved et blåt flertal ved næste valg?


Effektiv reklame - klik her