2 skiver skorpefrit hvidt brød (50 gram) 
4-5 store velmodne tomater 
2 små grønne peberfrugter 
½ salatagurk 
½ løg 
2 fed hvidløg 
70 ml. god olivenolie 
¼ tsk  knust kommen 
5 spsk  vineddike eller citronsaft 
¼ liter koldt vand 
 
Hæld koldt vand over brødet til det dækker. 
Skold og flå tomaterne, og befri dem for kerner. 
Skær tomatkødet i mindre stykker og kom tomatkødet i en blender, sammen med peberfrugter, som er befriet for kerner, agurk, hvidløg og løg.
Blend grønsagerne til pure - det kan evt. være nødvendigt at blende over 
2 gange. 
Kom grønsagspuren i en terrin eller bowle.
Pres vandet af brødet og blend det. 
Tilsæt olien mens blenderen kører, og kør til olien og brødet er en homogen masse. 
Tilsæt salt, kommen og vineddike - og blend kort.
Bland brødmassen godt sammen med grønsagspuren. 
Tilsæt koldt vand til en passende konsistens. 
Suppen må ikke blive "pjasket"
Stil suppen koldt til den skal serveres.
 
Tips: Tilbehør som serveres i små skåle kan være : Hakket løg, 
agurketerninger, skindfri hakket eller strimlet tomat, hakket peberfrugt 
eller hakket hårdkogt æg.
Grundsuppen kan stå klar i dagevis.
Gazpachoen kan også varmes op, og stivnes med husblas til kryddergele, 
som passer fint til fx. kold skinke eller andet koldtskivet.