Der masser af friske krydderurter at
få. De er nemme at dyrke selv, på en lille plet i haven, i altankassen etter i
vindueskarmen. Klip rigeligt af urterne til salatskålen og til smørrebrødet.
Det liver op - og så er det sundt!
1. Hjulkrone
2. Salvie
3. Dild
4. Purløg
5. Merian
6. Persille
7. Timian
8. Rosmarin
9. Mynte
10. Estragon
Basilikum
Basilikum er en vidunderlig urt at have stående, for jo mere
man klipper af den, desto kraftigere vokser den. Der findes både en grøn og en
vinrød art. De smager ens, men den røde er måske mere dekorativ. Basilikum
bruges til alt med tomat, til grønsager, salater, spaghettiretter og i fars.
Dild
Dild er en af de nemmeste krydderurter at dyrke. De friske
kviste bruges især til fisk og skaldyr, til lammekød, kartofler samt til sauce
og kryddersmør. Skærmene bruges til syltning, men man kan også klippe de friske
blomster af og koge dem med kartofler eller drysse på fisk.
Estragon
Hvis du selv vil dyrke estragon, så skal du vælge den
franske art. Der findes også en ukrainsk, men den smager ikke af noget. Estragon
har en meget fin smag, der går godt til alle slags grønsager, til svinekød og
kyllinger samt til fisk. Estragon giver også den fineste smag til sauce og
kendes især fra Bearnaisesauce.
Hjulkrone
Hjulkronen dyrkes mest for sine blomster. Ganske vist påstås
det, at de nye blade smager som agurk, men duft og smag er ganske svag. De blå
blomster, derimod, liver op i salatskålen; man kan fryse dem ind i isterninger
(med danskvand ellers bliver terningerne tågede) og man kan drysse dem over frugttærter.
Merian
En af de mange krydderurter vi har fået fra
middelhavslandene. Vild merian kendes under navnet Oregano, et krydderi der er
velkendt fra det italienske og græske køkken. Begge dele kan bruges til
postejer, fars, tomat- og æggeretter, til krydderbrød og meget andet.
Mynte
Der findes mange forskellige arter af mynte, og de har alle
den karakteristiske smag i stærkere eller svagere grad. Den bruges bl.a. til
gelé (til lam) sammen med grønsager (prøv med ærter) samt til desserter,
bagværk, te og kolde sommerdrikke.
Persille
Persillen er vel nok vores mest almindelige krydderurt. Den
findes både som kruspersille - det er den, vi altid hakker - og som bredbladet
persille. Den sidste har en lidt kraftigere smag og egner sig godt til supper
og sauce samt til pynt.
Purløg
Også en meget anvendt krydderurt her i landet. Den giver en
ganske fin løgsmag. Den skal ikke hakkes men i stedet klippes fint. Fås hos
grønthandleren i potter til at klippe af.
Rosmarin
Rosmarin er en meget kraftigt smagende krydderurt. Gå forsigtigt
til værks, når du bruger den. Bladene ligner nærmest små fyrrenåle. Frisk
rosmarin er herligt til lamme- og svinekød samt til fjerkræ og vildt. Brug den
også i olie-eddike marinader.
Salvie
Salvie er også en urt med en gennemtrængende smag, så man
skal dosere med forsigtighed. Brug den til fede retter, som fx flæskesteg, til
fede fisk, kalkun og kalvekød.
Timian
Denne krydderurt kendes især fra gule ærter og fra
krydderbuketter og suppevisk. Men den er også velegnet til grønsager, i
marinader og supper - samt til lever.
Der findes mange andre krydderurter end de her nævnte. Nogle
bruges mest som pynt, fx karse og brøndkarse. Andre er nye på vore
breddegrader, fx citronmelisse, hvis fine blade har en pragtfuld duft af
citron. Brug den til fisk, kalvekød og kylling.
Nogle af de mere gammeldags urter er nasturtium (tallerkensmækkeren)
og calendula (morgenfrue). Fra begge planter kan man bruge blomsterne både til
pynt og til at give smag. Bladene fra tallerkensmækkeren har en dejlig
peberagtig smag. Prøv dem i en salat eller som pynt på kager og desserter.