Sæt
ny smag og farve på hverdagens retter med hakket kød.
Cubansk med peberfrugt,
tomater og oliven
2
personer. Er du alene så halver portionen. Arbejdstid: 30 min. Stege/kogetid:
20 min.
#
1 løg
2
fed hvidløg
1
grøn peberfrugt
1
gul peberfrugt
200
g hakket svinekød eller kalvekød
1 spsk
olie
1
stk hel kanel
1 tsk
oregano
3
hele nelliker
salt
og peber
1
dåse hakkede tomater
2-3
spsk rosiner
8-10
grønne oliven
8-10
mandler
1 spsk
rødvinseddike
Tilbehør:
kogte
ris (gerne fuldkorns)
*
Pil
løg og hvidløg, og hak dem fint.
Rens
peberfrugten, og skær den i tynde strimler.
Brun
kødet i en dyb pande med olie, og tilsæt løg, hvidløg og peberfrugter.
Steg
under omrøring et par min., og tilsæt krydderier, tomater, rosiner og oliven.
Lad
retten simre i 10-15 min. til saucen har en passende konsistens.
Snit
mandlerne fint, og rist dem gyldne på en tør pande.
Smag
retten til med rødvinseddike, salt og peber, og drys med mandlerne.
Server
med kogte ris.
Nordisk med rodfrugter, øl
og kartoffelmos
2
personer. Er du alene så halver portionen. Arbejdstid: 45 min. Stege/koge tid:
20 min.
Millionbøf:
1 løg
2
gulerødder
2
persillerødder eller pastinak
1
bundt persille
50 g
tørsaltet bacon
200
g hakket vildtkød eller svinekød
2 dl
øl
2 dl
bouillon (eller vand)
1
laurbærblad
2
tsk frisk timian eller 1 tsk tørret
1 spsk
æbleeddike
sort
peber i kværn
groft
salt
2 tsk
majsstivelse eller saucejævner
Kartoffelmos:
500
g kartofler
1
dl varm mælk
25
g smør
salt
og peber
Tilbehør:
tyttebærsyltetøj eller gelé
*
Pil
løget, og hak det fint.
Skræl
rodfrugterne, og skær dem i små stykker.
Skyl
persillen, og hak den.
Skær
bacon i strimler, og steg dem gyldne i en dyb pande.
Tilsæt
kødet, og brun det under omrøring i 4-5 min.
Tilsæt
løg og rodfrugter og steg under omrøring i 2-3 min.
Hæld
øl og bouillon (eller vand) ved, tilsæt laurbærblad og timian, og lad retten
simre i 8-10 min.
Smag
til med æbleeddike, salt og peber, og jævn med majsstivelse udrørt i lidt koldt
vand.
Skræl
kartoflerne, skær dem groft ud, og kog dem i letsaltet vand, til de er helt
møre ca. 15 min.
Hæld
vandet fra, og sæt gryden tilbage på komfuret til kartoflerne er tørre.
Mos
dem med en kartoffelmoser, eller pres dem gennem en purépresse.
Rør
varm mælk og smør i mosen med en træske, og smag til med salt og peber.
Server
millionbøf med kartoffelmos, persilledrys og tyttebær eller gelé.
Asiatisk med chili, ingefær
og nudler
2
personer. Er du alene så halver portionen. Arbejdstid: 30 min. Stege/kogetid:
15 min.
#
1 løg
2
fed hvidløg
20
g frisk ingefær
1
frisk chili
1
rød peberfrugt
125
sukkerærter (friske eller frosne)
125
g babymajs
200
g hakket oksekød eller svinekød
1+1
spsk olie
3 spsk
sojasauee
1 spsk
sesamolie
1
lime
125
g ægnudler
lidt
frisk koriander eller persille
*
Pil
løg og hvidløg, og hak dem fint.
Skræl
ingefæren, og skær den i papirtynde strimler.
Rens
chilien, og snit den fint.
Rens
peberfrugt, sukkerærter og babymajs, og skær dem i tynde strimler.
Brun
kødet i en varm, dyb pande eller wok med olie.
Tilsæt
løg, hvidløg, ingefær og chili, og steg under omrøring i et par min.
Tilsæt
sojasauce, sesamolie og limesaft, og kog det igennem i 1 min.
Hæld
blandingen ud på et fad, og tør panden/wokken af.
Kog
nudlerne efter pakkens anvisning, og hæld dem i en sigte.
Varm
olien i panden/wokken og lynsteg grønsagerne i 2-3 min.
Vend
nudler og kødblandingen i, og tilsæt evt. lidt vand om nødvendigt.
Varm
igennem, og smag til med soja og lime.
Server
retten i dybe tallerkener med et grønt drys.
TIPS:
Du kan bruge andre grønsager som forårsløg, kål, sølvbeder, bok choy,
rodfrugter mm.
Marokkansk med abrikoser,
kikærter og citron
2
personer. Er du alene så halver portionen. Arbejdstid: 30 min. Stege/kogetid:
20 min.
#
1
løg
1-2
fed hvidløg
2
gulerødder
4
tørrede abrikoser eller dadler
200
g hakket lammekød eller oksekød
1
spsk olie
½ tsk
stødt spidskommen
½ tsk
stødt koriander
¼-½
tsk stødt kanel
¼ tsk
stødt chili
1-2
spsk konc. tomatpuré
¼ liter
bouillon eller vand
1
dåse kikærter
1
økologisk citron
salt
og peber
frisk
koriander
Tilbehør:
kogte ris eller flade brød (fx naan)
*
Pil
løg og hvidløg, og hak dem fint.
Skræl
gulerødderne, halver dem på langs, og skær dem i tynde skiver på skrå.
Skær
abrikoser eller dadler i halve eller kvarte.
Brun
kødet i en dyb pande med olie.
Tilsæt
løg, hvidløg, gulerødder og krydderier, og steg under omrøring i 3-4 min.
Tilsæt
tomatpuré, bouillon, abrikoser eller dadler og afdryppede kikærter, og giv det
et opkog. Tilsæt fintrevet citronskal, og lad retten simre i 10-15 min.
Smag
til med citronsaft, salt og peber, og server med frisk koriander og brød.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin