Oksebov er en kødudskæring, der skal have lang tid for at
blive mør. Det søde punktum er en let, syrlig og krydret rabarberdessert
Langtidsstegt oksebov
med sovs og grønsagstimbaler:
4 personer. Arbejdstid: 30 min. Koge-/bagetid: 2½-3 timer.
#
750 kg oksebov
25 g smør
2 spsk olie
2 tsk groft salt
friskkværnet peber
5-6 porrer
4-5 fed hvidløg
2-3 kviste frisk salvie eller timian
2-3 laurbærblade
3 spsk hvedemel
2½ dl hvidvin
2½ dl vand
Grønsagstimbaler:
350 g gulerod
200 g fine ærter
2 æg
1 dl piskefløde
salt og friskkværnet peber
25 g smør til formene
Tilbehør:
bredbladet persille
brød eller kartofler
*
Dup kødet tørt med køkkenrulle, og brun det på alle sider
ved god varme i smør og olie på en pande.
Krydr med salt og peber.
Rens porrerne, og skær dem i skiver.
Pil hvidløgsfeddene, og skyl krydderurterne.
Læg det brunede kød i et ovnfast fad med porrer, hvidløg og
krydderurter.
Drys mel på panden, og kog den af med hvidvin og vand.
Si blandingen over i fadet, og dæk fadet til med låg eller alufolie.
Sæt fadet i ovnen ved 175 °C i ca. 2½ time, til kødet er
mørt.
Vend det et par gange under stegningen.
Skræl gulerødderne, og kog dem møre i letsaltet vand i ca.
10 min.
Skær dem i små terninger.
Blend ærter, æg og fløde til ensartet konsistens, og krydr
godt med salt og peber.
Bland gulerødderne i.
Smør 6 små ovnfaste portionsforme med smør, og fyld dem næsten
til kanten med grønsagsblandingen.
Sæt formene i et ovnfast fad, hæld 2 cm vand ved, og sæt det
i ovnen ved 175 °C.
Bag i ca. 30 min, til timbalerne er faste.
Skær kødet i skiver, og server med grønsagerne og saucen fra
det ovnfaste fad, grønsagstimbaler, persille og brød eller kartofler.
Rabarber bagt med
ingefær og marengslag
Hjemmets bedste MAD 2016 maj 2016-u17-
4-6 personer. Arbejdstid: 30 min. Bagetid: ca. 25 min.
#
500 g rabarberstilke
150 g sukker
1 spsk frisk ingefær
50 g smuttede mandler
Marengs:
3 æggehvider
75 g flormelis
½ tsk eddike eller citronsaft
Drys:
25 g flormelis
*
Rens rabarberne, og skær dem i mindre stykker.
Bland dem med sukker og fintrevet ingefær i et ovnfast fad.
Sæt fadet i ovnen i 15 min. ved 200 °C, til rabarberne er
næsten møre, og sukkeret er smeltet.
Tag fadet ud af ovnen og tilsæt hakkede mandler.
Skru ovnen op på 250 °C.
Pisk æggehvider, flormelis og eddike i en skål over et
næsten kogende vandbad.
Pisk konstant, til massen bliver fast.
Tag skålen fra varmen, og pisk videre, til den er afkølet,
evt. i en røremaskine.
Smør marengsen over rabarberblandingen i fadet, drys med
flormelis, og bag i ca. 10 min ved 250 °C, til overfladen er lysebrun.
Server desserten lun.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin