Roastbeef (fra engelsk Roast Beef, "Stegt oksekød")
er oksesteg af inderlår, culotte eller mørbrad, som oftest stegt således, at
stegen er rød i midten. For at få den perfekte røde centrumfarve skal
kernetemperaturen være 58 °C. Dansk udskæring af roastbeef er oftest fra
inderlår.
Roastbeef kan spises varm eller kold. Som varm ret spises
roastbeef i Danmark som oksesteg med kartofler, sauce (gerne bearnaisesauce) og
garniture, eksempelvis ærter eller bønner. Som kold ret spises roastbeef i
Danmark i tynde skiver på smørrebrød. Som pålæg spises roastbeef oftest med remoulade
og ristede løg eller med peberrod.
En delikatesse der både er lækkert på dagen og som pålæg de
følgende dage.
Roastbeef skæres traditionelt af tykstegsfilet eller
inderlår, men kan også være skåret af klump, culotte eller mørbrad. Disse
stykker kommer alle fra oksens ryg og bagben og er blandt de mest fedtfattige
stykker på dyret. Kødet er mørt og kræver derfor en forholdsvis kort
tilberedningstid. Før tilberedning afpudses og snøres stykket til en steg.
Roastbeef som steg er en delikatesse der både egner sig til
grill, gryde og ovn. På grill kan et kilo roastbeef tilberedes på under 30
minutter, i gryde og ovn tager det et par minutter mere. Stegen serveres med
rosa midte, i tynde skiver på under en centimeter.
Efter tilberedning er roastbeef i ekstra tynde skiver en
lækker ingrediens i salater og sandwichs, samt et lækkert stykke pålæg.
Du kan finde opskrifter på tilberedning af roastbeef som
steg, tilbehør til stegen og god brug af resterne i vores store
opskriftssamling.
Stegen krydres traditionelt med salt og peber inden
tilberedning. Nogle kan godt lide en sprød kant på deres roastbeef, hvilket kan
hjælpes på vej ved at salte stegen i god tid. Det er en god ide at tage stegen
ud i god tid før den tilberedes.
Roastbeef på grill tilberedes ved indirekte varme, det vil
sige væk fra varmekilden, i omkring 25 minutter. Kernetemperaturen skal op på
58 °C for en steg med den klassiske rosa midte.
Lad stegen hvile i 15 minutter før udskæring, for at holde
på saften.
Ved tilberedning i gryde og ovn starter tilberedningen ved
at brune stegen, i smør eller olie, på alle sider. I gryde tilsættes derefter
væske, hvorefter stegen skal simre i omkring 25 minutter.
I ovn kan du enten vælge at stege i 45 minutter på 170 °C,
eller ved 190 °C i 30 minutter.