Dette er en relativ let opskrift jeg med held har brugt her i USA. Surdejen bliver bedre (mere sur) efter et par omgange. Desværre er opskriften lidt sådan efter gehør:
1-1,5 kg rugkerner, hele eller knækkede
2+1 spsk salt (eller efter behag)
lidt tørgær (eller alm. gær)
1 L kogende vand
1 L kærnemælk
rugmel
'Fuglefrø' efter behag
1-1.5 kg rugkerner (eller 1 L) overhældes med 1 L kogende vand og tilsættes 2 spsk salt. Når det er kølet af til 'fingervarm' tilsættes 1 L kærnemælk og et 'drys' tørgær, og lidt rugmel røres i indtil det har en grødet konsistens. Hvis man synes, kan man sikkert også kaste en håndfuld solsikkekerner eller andre fuglefrø i ;-) Dejen står lunt natten over (eller, hvis man har god tid, et døgn), hvorefter rugmel æltes i (i skålen) indtil man ikke kan arbejde med en hånd længere. Hvis dejen er for blød bliver brødet også meget vådt - og klistret! Nu er dejen færdig, og skal så have lov at stå endnu ½-1 døgn før den kommes i en smurt form, hvor den skal hæve endnu et halvt døgns tid. Husk at tage en klat fra til næste gang! Klatten lægges i en lille plastikskål (med låg), drysses med 1 spsk salt og sættes i køleskabet. Den kan holde sig længe, men kommer til at se lidt underlig ud efterhånden. Ikke noget at bekymre sig om, tror jeg - i hvert fald så længe det kun er saltet øverst, der bliver til et grumset-uklart lag, og dejens indre, der med tiden bliver rødlig.
Under diverse hævninger skal dejen dækkes med et fugtigt klæde eller plastik - aluminiumsfilm bliver opløst af syren i dejen!!!
Ovnen forvarmes til 175C, brødene bages 45 min., hvorefter de dækkes med alufolie og bages endnu 45 min. Efter bagning tages brødene ud af formene, pakkes ind i et viskestykke hver og lades afkøle på hovedet.