Logo

Rødspætte

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rødspætte

 

Navn: Rødspætte

Engelsk: European Plaice

 

Sæson

Hele året.
Højsæson: Maj - oktober
Fredningstid: 15. januar - 30. april (nogle områder)

 

Rødspætte

 

Kendetegn:

Rødspætte tilhører gruppen af fladfisk og er en yndet spisefisk. På oversiden er den mørk med røde pletter og farven er tilpasset bunden, således at den nemmere kan skjule sig. Undersiden er hvid og nogle fisk kan have brune pletter på undersiden.
Rødspætten er en højrevendt fladfisk, dvs. at venstre øje (og side) er rykket vandret til højre side.

 

Levested:

Rødspætten lever i Atlanterhavet fra det sydlige Spanien mod nord til Barentshavet og Island. I Østersøen hen til Gdansk og en helt normal fisk i de skandinaviske farvande.
Den foretrækker sand- eller lerbunde og ud til ca. 200 meter og vandet skal være køligt og saltholdigt.

 

Føde:

Rødspætten hviler om dagen og søger aktivt  sin føde om natten. Den spiser muslinger, krebsdyr, orme, småfisk m.m.

 

Størrelse:

Rødspættens væksthastighed afhænger af mængden af føde, antallet af rødspætter og vandets temperatur.
Den kan blive op til ca. 100 cm, men normalen er op til ca. 50 cm. Den kan veje op til ca. 7 kg, men normalt op til ca. 2 kg.
Rødspættens mindste fangstmål er 27 cm.

 

Kønsmodning:

Fisken bliver kønsmoden når den er 4-6 år. Om efteråret nedsættes hunnens appetit. Fra januar til april gyder hunnen ca. 500.00 æg alt efter størrelse.
Efter 1-2 uger klækker æggene og de små fisk måler 5-6 mm. Ved klækning og de næste par måneder er ynglen pelagiske, dvs at de ikke er flade, men ligner almindelige fisk. Herefter begynder det venstre øje at vandre mod højre. Den lille fisk forvandles til en fladfisk og søger mod bunden. Hele foråret og sommeren over bliver den på det lave vand og om efteråret søger den mod dybere vand for at overvintre.

 

Fiskeart: Fladfisk ( fiskene tilpasser sig omgivelserne og ynglen begynder deres liv som pelagiske fisk, indtil det ene øje begynder at vandre til den anden side og fisken søger ned til bunden og fortsætter livet dér)

Ernæring: Mager fisk ( 0-2 g fedt pr. 100 g fisk)

 

Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 °C. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 °C - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.

 

Anvendelse
Rødspætten er hvid, fast og mager i kødet. Den kan anvendes bl.a. stegt, dampet, kogt, røget og grillet.
Prøv fx stegte rødspættefileter med nye danske kartofler og persillesauce.
Vend filetterne i rugmel blandet med salt og peber og steg dem i lidt smør 2-3 min på hver side.
Server med kogte, pillede kartofler, en dejlig persillesauce og en stor håndfuld af den danske sommers friske grønsager (nyrensede, blancherede og let sauterede i en anelse smør).

 

Frysning
3-6 mdr ved -18 °C.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.

 

Næringsindhold pr. 100g

Energifordeling

Energi

366 kJ

I varen

A.D.T

Protein

18,2 g

84 %

mindst 10 %

Kulhydrat

0 g

0 %

ca. 60 %

Fedt

1,5 g

16 %

højst 30 %

Kostfibre

0 g

 

ca 30 g

Vand

79,3 g

 

 

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 713 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?
Effektiv reklame - klik her